Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβληματισμός για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Φωτό αρχείου: Αλέξης Τσίπρας

PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Με την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας, την εκλογή νέου γραμματέα και ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζονται για δεύτερη μέρα. Χθες, η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε λεπτομερώς τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, στην προσπάθεια να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. 

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να αρχίσουν το απόγευμα και το όνομα του νέου γραμματέα θα είναι γνωστό νωρίς το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα για την Πολιτική Γραμματεία, αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στα μεσάνυχτα.

Αποκαλύψεις και εξηγήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε στην Κεντρική Επιτροπή πως η κυβέρνηση εξέτασε ακόμη και το σενάριο «τελικής σύγκρουσης» με τους εταίρους αλλά τελικά δε επελέγη κάτι τέτοιο. «Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο» τόνισε.

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε» φέρεται να είπε ακόμα ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο «δεν είναι ούτε ενιαίος, ούτε κόμμα των μελών του και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα περί ασάφειας στη συμφωνία: «Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει» είπε για να καταλήξει: «Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».

Την κυβερνητική επιλογή υπερασπίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς. «Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα» τόνισε.

Εποικοδομητική κριτική και ανησυχίες 

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπιζόμενος τη δική του εισήγηση να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ακόμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Ο Δημήτρης Στρατούλης επιχειρηματολόγησε υπέρ του να μη ψηφίσει η Βουλή για την παράταση της συμφωνίας. Ο Γιώργος Βαρεμένος εξέφρασε αντίθετη άποψη και τάχθηκε υπέρ του να έρθει στη Βουλή. Μοιρασμένες οι απόψεις. 

«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια» ανέφερε με τη σειρά του Γιάννης Μηλιός αφήνοντας αιχμές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε τις ενστάσεις του υποστηρίζοντας πως η μνημονιακή κατάσταση συνεχίζεται γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μας αφήνουν να πάρουμε πίσω τους μνημονιακούς νόμους.   

Κριτική και από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλλο που θεωρεί ορόσημο το ξεκίνημα του καλοκαιριού. «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης», υποστήριξε.

Παράλληλα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκο Καλύβη, φέρεται να είπε πως «η συμφωνία είναι ετεροβαρής και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

«Η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν»

«Ο λαός αισθάνεται να κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Η ανθρωπιστική κρίση μπήκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κερδίσαμε συμμάχους σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο να απαλλαγούμε από τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσης. Είπαμε πολλά αλλεπάλληλα "όχι" , παρά τις συχνά αφόρητες πιέσεις, τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου και επανέλαβε ότι «η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν». 

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα η Αριστερή Πλατφόρμα να καταθέσει τροπολογία στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα «χτυπήματα» από Αριστερή Πλατφόρμα και Μηλιό
Ανοιχτή είναι πλέον η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και συνιστώσες να χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού. Η Αριστερή Πλατφόρμα επανέρχεται με ένα κείμενο κατά...
Νέα «χτυπήματα» από Αριστερή Πλατφόρμα και Μηλιό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα αναμένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής κυβερνητικές πηγές σημείωναν...
Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο
Ο πρωθυπουργός, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, πραγματοποιεί ομιλία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική Γραμματεία για τις τελευταίες εξελίξεις
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις τελευταίες εξελίξεις. Στο επίκεντρο, το κλείσιμο της β' αξιολόγησης...
Πολιτική Γραμματεία για τις τελευταίες εξελίξεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Πολιτική Γραμματεία οι αποφάσεις του Eurogroup
Υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις αποφάσεις του Eurogroup. Ποια αντισταθμιστικά μέτρα εξετάζει η...
Στην Πολιτική Γραμματεία οι αποφάσεις του Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Tο πυκνό πρόγραμμα του Νοέμβρη
Στην ατζέντα του Μαξίμου για τις προσεχείς ημέρες ξεχωρίζουν η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ, το Γιούρογκρουπ στις 7 του μήνα όπου θα συζητηθούν μέτρα και χρέος και η επίσκεψη Ομπάμα στις 15. Ο...
Tο πυκνό πρόγραμμα του Νοέμβρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας