Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοντονής: «Αποτρέπουμε τα χειρότερα»

O υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής

INTIME

Κοντονής: «Αποτρέπουμε τα χειρότερα»

  • A-
  • A+

Αν δεν υπήρχαν ο Βαρουφάκης και η διαπραγμάτευση με τους «εταίρους», το πρόσωπο των ημερών θα ήταν ο Σταύρος Κοντονής. Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού πριν καλά καλά καθίσει στο γραφείο του αναγκάστηκε να διαχειριστεί τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων στο ποδόσφαιρο που του προέκυψαν την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Τα πρώτα του μέτρα, μεταξύ των οποίων και η αναβολή των αγώνων αυτού του Σαββατοκύριακου, θεωρήθηκαν ανεπαρκή και αντιγραφή παλιότερων δράσεων άλλων υφυπουργών Αθλητισμού. Διαφωνεί. Θεωρεί ότι με τον χρόνο που είχε μπροστά του και το «σαθρό», όπως το χαρακτηρίζει, νομικό καθεστώς προσπαθεί με δεμένα τα χέρια. Και προαναγγέλλει μέτρα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα και θα βάλουν τις βάσεις για ένα άλλο ποδόσφαιρο. Μα συνέντευξη με επιθετικές ερωτήσεις και αιχμηρές απαντήσεις...

• Είσαστε ευχαριστημένος μ’ αυτήν την αναβολή; Ποιον τιμωρείτε και κυρίως ποιο πρόβλημα λύνετε;

Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος όταν αναγκάζεται να αποφασίζει την αναβολή αγώνων ποδοσφαίρου, γιατί η λήψη τέτοιων μέτρων προϋποθέτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία εκτός ελέγχου όξυνση της βίας και της οπαδικής αγριότητας. Η απόφαση της αναβολής ελήφθη για να αποτραπεί περαιτέρω σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης και τελικά αποβλέπει στην προστασία των πολιτών. Ηταν η μόνη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος και την εξαντλήσαμε. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η απόφασή μας δεν εντάσσεται στο σχέδιό μας για την καταπολέμηση της βίας, αλλά ελήφθη ως έκτακτο μέτρο για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, μετά απ’ όσα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, όπως κορυφώθηκαν με τις αγριότητες στον αγώνα της Λεωφόρου και σε όσα έγιναν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει. Αυτό όμως που θέλω ν’ αναφέρω είναι η αμετάκλητη απόφασή μας να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει ουσιαστικά με διοικητικά μέτρα όταν έχουμε παρανομίες στους αθλητικούς χώρους. Δεν αντιλαμβανόμαστε την αναβολή ως τιμωρητικό μέτρο, αλλά ως μέτρο αποφυγής χειρότερων καταστάσεων.

• Εχετε αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη ότι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου ανησυχούν πραγματικά, ότι προβληματίζονται ή ότι προσπαθούν για λύσεις;

Κάθε άλλο. Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίζεται και ορισμένες ΠΑΕ βάλλουν και κατά της κυβέρνησης, επειδή ανέβαλε την αγωνιστική. Είναι προφανές ότι αδυνατούν ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και τις σοβαρές επιπτώσεις των όσων λέγουν και πράττουν.

• Μόλις προχθές είχαμε επεισόδια χειρότερα από αυτά της Λεωφόρου σε ματς Β’ Εθνικής. Καρδίτσα - Λαμία. Κανένας δεν ασχολήθηκε. Ούτε καν σκέψη να επεκταθεί το έστω αναποτελεσματικό αυτό μέτρο στη Β΄ Εθνική.

Απορώ όταν ισχυρίζεστε ότι το μέτρο είναι αναποτελεσματικό. Τι θα λέγατε εάν την Κυριακή είχαμε αγώνες και συνέβαιναν τα χειρότερα; Μήπως θα εγκαλούσατε την κυβέρνηση εκ των υστέρων για τη μη αναβολή που χαρακτηρίζετε αναποτελεσματική; Και εάν δεχτούμε, ως υπόθεση εργασίας, ότι η αναβολή της αγωνιστικής είναι μέτρο αναποτελεσματικό, γιατί μας καλείτε να το επεκτείνουμε και στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής; Πιστεύω ότι αυτές οι αντιφατικές προσεγγίσεις αποδεικνύουν την ορθότητα της μοναδικής απόφασης που μπορούσαμε να λάβουμε. Να γνωρίζετε όμως ότι πολύ σοβαρά μάς απασχολεί η βία και η αδιαφάνεια που επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες, ακόμη και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και θα δείτε πολύ σύντομα τα μέτρα που θα ληφθούν.

• Αναποτελεσματικό κρίνεται ένα μέτρο όταν έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν χωρίς να διορθώσει σε τίποτα την κατάσταση. Ηδη άλλες δύο φορές φέτος είχαμε αναβολή αγώνων στα πρωταθλήματα, αλλά...

Είναι ένα μέτρο έκτακτο για την αντιμετώπιση μιας ειδικής κατάστασης. Δεν λύνει το πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται άλλες αποτελεσματικότερες δράσεις, τις οποίες εν πολλοίς παρουσιάσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις.

• Αυτή η ιστορία με το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν ακούγεται λίγο αστεία; Δεν ξέρω αν διαβάσατε ένα σημείωμα, όπου περιγράφω τον τρόπο που λειτούργησε μέχρι τώρα και δείχνει ότι το μέτρο έχει αποδειχτεί ελάχιστα αποτελεσματικό.

Το ηλεκτρονικό-ονομαστικό εισιτήριο και ο έλεγχος των αγωνιστικών χώρων δεν είναι καθόλου αστείο. Και πριν προβείτε σε τέτοιου επιπέδου κρίσεις καλό θα ήταν να προβληματιστείτε ως προς το παγκοίνως γνωστό: γιατί δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή με υπαιτιότητα πολλών ΠΑΕ; Μήπως γιατί με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και εμπεδώνεται η ασυδοσία; Απορώ όμως με τη διαπίστωσή σας, ότι δήθεν είναι ελάχιστα αποτελεσματικό. Από πού συνάγετε αυτό το συμπέρασμα; Μια και όπως ήδη σας ανέφερα, το σύστημα αυτό ουδέποτε λειτούργησε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

• Λέω ότι και στα γήπεδα όπου εφαρμόζεται δεν αποδίδει...

Δεν έχει εφαρμοστεί όπως προβλέπεται. Εαν δεν συνδεθούν τα γήπεδα με ένα κεντρικό τερματικό, τότε το σύστημα αυτό στην ουσία ακυρώνεται και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

• Μπορούμε δηλαδή από δω και πέρα να λέμε ότι θα έχουμε επεισόδια, μπράβους, βόμβες, ξύλο, στημένα, αλλά με... ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Ειλικρινά αδυνατώ να σας παρακολουθήσω. Δηλαδή τι μου προτείνετε; Να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρις ότου εξαλειφθούν διά μαγείας όλες οι παθογένειες και οι παρανομίες; Μέτρα χρειαζόμαστε κ. Ασημακόπουλε. Μέτρα που θα ακυρώνουν βήμα βήμα τη διαφθορά και τη βία. Μέτρα και την πολιτική αποφασιστικότητα εφαρμογής τους, που θα ακυρώσουν το σχέδιο ορισμένων να είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανέλεγκτη νησίδα παρανομιών.

• Αυτό το βήμα βήμα είναι που δημιουργεί τις αμφιβολίες στον απλό φίλαθλο, αφού τα έχει ξαναδεί όλα αυτά και στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή βελτίωση...

Ουδέποτε μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την πάταξη της βίας. Εμείς θα προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Οποτε ελήφθη το μέτρο της αναστολής μιας αγωνιστικής αποφύγαμε τα χειρότερα αμέσως μετά. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύω ότι ελήφθη το μέτρο και από τους προκατόχους μου.

• Και το άλλο με τους συνδέσμους των οργανωμένων που πρέπει να γίνουν, λέει, λέσχες; Μου θυμίζει την τρόικα που τη βαφτίσατε θεσμούς και το Μνημόνιο που έγινε πρόγραμμα. Τι θα αλλάξει;

Είναι προφανές ότι δεν υποτιμάτε μόνο όσα επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε στον χώρο του αθλητισμού, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ούτε το πρόδηλο, ότι είμαστε κυβέρνηση είκοσι ημερών που βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κύμα ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών, αλλά υποτιμάτε την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει η πατρίδα τη χαμένη εθνική αξιοπρέπειά της και οι Ελληνες πολίτες το δικαίωμα να μην οδηγούνται στην ακραία φτώχεια και δυστυχία, που τους επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές. Αν όμως θέλετε να επιβεβαιώσετε αυτά που ισχυρίζεστε, καλό θα είναι να ρωτήσετε τους πολίτες που σήμερα αισθάνονται ασφάλεια επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και ότι θα ρυθμιστούν οι οφειλές τους με βάση το εισόδημα, όπως επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

• Δεν μου απαντάτε, όμως, για τις λέσχες...

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία τους και τη λειτουργία τους με ευθύνη των ΠΑΕ. Επιδίωξη του νόμου είναι να εγκαλούνται απ’ ευθείας οι ΠΑΕ για τα επεισόδια των οπαδών τους. Οι ΠΑΕ πρέπει να γίνουν άμεσα υπεύθυνες των πράξεων που συντελούνται από τα μέλη των λεσχών τους. Σε αυτή την περίπτωση αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι ΠΑΕ θα έχουν έννομο συμφέρον και κίνητρο να μη γίνονται επεισόδια από οπαδούς τους για να μην τιμωρούνται.

• Να ρωτήσω κάτι άλλο. Ποιον ενδιαφέρει το πρωτάθλημα, έτσι όπως γίνεται, για να προβληματίζει η αναβολή μιας αγωνιστικής που τη βαφτίσατε διακοπή, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ξέρετε κανένα σοβαρό άνθρωπο που να ασχολείται με το πρωτάθλημα; Δεν βλέπετε τις άδειες εξέδρες; Δεν καταλαβαίνετε τη μανία που έχει πιάσει τους Ελληνες να ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές και καθόλου με την απόδοση των παικτών και των ομάδων; Τι προσφέρει λοιπόν ένα τέτοιο πρωτάθλημα και το συντηρείτε;

Εμείς δεν συντηρούμε τίποτε. Αντιθέτως προσπαθούμε να μην είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο άντρο παρανομιών. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύει την ελληνική νεολαία και κυρίως τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά και λαϊκά στρώματα, να μην πέφτουν θύματα οικονομικών συμφερόντων, που τα καθιστούν τυφλούς οπαδούς, ενώ αυτά οδηγήθηκαν στο γήπεδο «διεκδικώντας» μια φτηνή διασκέδαση, παρακολουθώντας την ομάδα τους.

• Γιατί δεν σκέφτεστε την οριστική διακοπή που θα πονέσει οικονομικά και θα τους αναγκάσει σε λύσεις πραγματικές; Αυτό θα περίμενε κάποιος από μια κυβέρνηση που πραγματικά θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο...

Μα σας το είπα: δεν μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες που δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Θα πρέπει επιπροσθέτως να γνωρίζετε ότι και αυτή την απόφαση δεν τη λαμβάνω αυτοδυνάμως, αλλά μετά από εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και της ΔΕΑΒ. Αυτό που θα κάνουμε όμως άμεσα, όπως προείπα, θα είναι να νομοθετήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πολιτεία θα έχει λόγο και δυνατότητα παρέμβασης.

• Τώρα έχουμε μπροστά μας το ματς Κυπέλλου ΑΕΚ - Ολυμπιακού. Φαντάζομαι το κύπελλο δεν αναβλήθηκε. Αν γίνουν κι εκεί τα ίδια, όπως στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, ποια θα είναι η αντίδραση; Θα σταματήσει και το κύπελλο;

Ας προσδιοριστεί πρώτα ο αγώνας και θα αποφασίσουμε με βάση τις εισηγήσεις που θα λάβουμε από την Ελληνική Αστυνομία και την Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Αντιτρομοκρατική μπαίνει στο ποδόσφαιρο»!
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις ενέργειες που πληγώνουν το ποδόσφαιρο εξέφρασε ο υφ. Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, μετά τη λήξη της σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Προβλέπονται...
«Η Αντιτρομοκρατική μπαίνει στο ποδόσφαιρο»!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα απόστημα που δεν σπάει...
Στο ίδιο έργο θεατής βρέθηκε για ακόμη μια φορά η ποδοσφαιρική Ελλάδα το Σάββατο, καθώς αντί αθλητικής αναμέτρησης ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους ασχολήθηκε με τον πόλεμο οπαδών – αστυνομίας και τα θλιβερά...
Ενα απόστημα που δεν σπάει...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρέμβαση Βασιλειάδη για το επεισόδιο στο «Γ. Καραϊσκάκης»
Ο υφυπουργός αθλητισμού, μετά το πρωτοφανές σε έκταση επεισόδιο που δημιουργήθηκε στο χθεσινό αγώνα της εθνικής μας ομάδα με το Γιβραλτάρ στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», εμφανίσθηκε σίγουρος πως οι...
Παρέμβαση Βασιλειάδη για το επεισόδιο στο «Γ. Καραϊσκάκης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας – Κοντονής αποφασίζουν για το πρωτάθλημα
Οι επαφές του υφυπουργού Αθλητισμού με τον πρωθυπουργό θα καθορίσουν αν θα αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα. Στις 15:00 συνάντηση Κοντονή – διοικήσεων ΕΠΟ και Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Το...
Τσίπρας – Κοντονής αποφασίζουν για το πρωτάθλημα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βασιλειάδης: Απειλή Grexit λόγω των παραγόντων του ποδοσφαίρου
Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου κι όχι η πολιτεία, φταίνε για το γεγονός ότι υπάρξει απειλή για Grexit, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που επανέλαβε τους τρεις πυλώνες για την επανέναρξη του...
Βασιλειάδης: Απειλή Grexit λόγω των παραγόντων του ποδοσφαίρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένος για τομές στο ποδόσφαιρο ο Αλ. Τσίπρας
Για πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει αν όχι και να εντείνει τις παρεμβάσεις της στο ποδόσφαιρο, με στόχο να δοθεί τέλος στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε...
Αποφασισμένος για τομές στο ποδόσφαιρο ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας