• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.5°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 28.3°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.4°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  75%

Οι οκτώ «καυτοί» άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τους παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

EUROKINISSI

Πρόεδρος από τον λαό εάν δεν βρεθούν οι 180

 • A-
 • A+

Με μόνο ανοιχτό θέμα τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στην αρχική του παρέμβαση έτσι και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους οκτώ βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠε ότι το μόνο θέμα που έμεινε ανοικτό κατά την συνεδρίαση, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον δεν επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών ψηφοφοριών, δηλαδή μία με 200 ψήφους και δύο με 180 ψήφους.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπήρξε προβληματισμός για το εάν μετά την τρίτη αποτυχία για αυξημένη πλειοψηφία η εκλογή θα επιτυγχάνεται με 151 ψήφους ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Στόχος παραμένει μία πρόταση που θα εξαντλεί όλα τα περιθώρια για την επίτευξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης.  Το σχέδιο προβλέπει, εφόσον δεν διαλύεται η Βουλή εάν εξαντληθεί η διαδικασία αναζήτησης τω 180 ψήφων, να πραγματοποιούνται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες (μία κάθε μήνα), αναζητώντας τη συναίνεση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διάλογο και για να υπάρξει συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις για εκλογή του ΠτΔ. 

Πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο στόχος δεν είναι η ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας ή η αλλαγή του πολιτεύματος, αλλά του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Να μην διαλύεται, δηλαδή, η Βουλή και να μην προκηρύσσονται εκλογές όταν δημιουργείται εμπλοκή με την εκλογή του Προέδρου. 

Όταν εξαντληθεί η παραπάνω διαδικασία, η εκλογή θα γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων – ωστόσο εντός της εξάμηνης διάρκειάς της μπορούν να υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, ή ακόμα και να αλλάζουν οι υποψηφιότητες.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κεντρικούς άξονες της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση σημειώνεται ότι, αναφορικά με την σχέση Εκκλησίας-Κράτους προτείνεται να μην απαλειφθεί το άρθρο 3 που ορίζει την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, αλλά, όμως, να διαμορφωθεί ώστε να προστεθεί η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, χωρίς να αφαιρεθούν τα ουσιώδη στοιχεία του. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα υπάρξει και ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα, ότι η «αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».

Για τις βουλευτικές θητείες προτείνεται να είναι τρεις συνεχόμενες, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τους αρχηγούς κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς.

Απόλυτη ήταν η αποδοχή της προτεινόμενης τροποποιητικής διάταξης για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα προβλέπει μειωμένη παραγραφή και θα εξομοιώνεται με όσα προβλέπονται στο Ποινικό Δίκαιο. Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η πρόταση, με τις απαιτούμενες 50 υπογραφές, στο πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα συγκροτήσει Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ορίζοντας την διάρκεια λειτουργίας της. 

Νωρίτερα, αναλύοντας τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις ανεξάρτητες Αρχές επισημαίνοντας ότι «οι νέες αρχές πρέπει να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους, έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στις διαδικασίες των δημοψηφισμάτων επισημαίνοντας «Το περίφημο κίνημα των πλατειών, για παράδειγμα, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, πέραν του θυμού και της οργής απέναντι στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, έθεσε στην ημερήσια διάταξη και ένα καίριο ερώτημα που αφορά τα όρια της αντιπροσώπευσης.  Έθεσε το αίτημα, θα έλεγα, με άλλα λόγια, για απευθείας συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση της πολιτικής και των κρίσιμων αποφάσεων.  Απαίτησε να μην είναι ο λαός παρατηρητής των εξελίξεων όσο θα διαρκεί η τετραετία μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων».

«Επειδή εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία, θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία,  ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε. Για αυτό λοιπόν επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.  Και για αυτό θεσμοθετούμε για πρώτη φορά την λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.  Μέτρα δηλαδή που φέρνουν το λαό αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο.  Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες.  Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται την λαϊκή κρίση» συμπλήρωσε.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την αρχική ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στη στάση που έχει κρατήσει η Ν.Δ. στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση» τόνισε ο πρωθυπουργός καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έλλειψη υπευθυνότητας».

«Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν έγινε πριν 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρόταση της Ν.Δ., δείχνει με κραυγαλέο τρόπο έλλειψη θεσμικής ωριμότητας. Φοβάμαι ότι οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώπιον του λαού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το αύριο ξεκινά από το Σύνταγμα
Με μια τοποθέτηση τροχιοδεικτική για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τις βασικές οκτώ αλλαγές που θα εισαγάγει η κυβέρνηση,...
Το αύριο ξεκινά από το Σύνταγμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργάνωση και συνταγματική αναθεώρηση στο μενού της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
Δύο ώρες κράτησε περίπου η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οργανωτικά ζητήματα, συνταγματική αναθεώρηση,...
Οργάνωση και συνταγματική αναθεώρηση στο μενού της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
53+ σκληρά κτυπήματα κατά Τσίπρα
Σε νέα -ιδιαίτερα σκληρή αυτή τη φορά- παρέμβαση αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε η τάση των «53+». Στο κύριο άρθρο με τίτλο «Αντε πάλι με τον Πρόεδρο!» της ιστοσελίδας...
53+ σκληρά κτυπήματα κατά Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι τρέχουσες εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αυτήν την ώρα στα γραφεία του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην Κουμουνδούρου προκειμένου να λάβει...
Συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Βούτσης: Όχι πολιτικές πιρουέτες με τη συνταγματική αναθεώρηση
Για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο μίλησε ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν...
Βούτσης: Όχι πολιτικές πιρουέτες με τη συνταγματική αναθεώρηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνταγματική αναθεώρηση: Το νέο πεδίο σύγκρουσης
Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλάει για «ολική κυβίστηση» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία...
Συνταγματική αναθεώρηση: Το νέο πεδίο σύγκρουσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας