Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο ρηξικέλευθα»

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία εστίασε ο πρωθυπουργός

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο ρηξικέλευθα»

  • A-
  • A+

Τους βασικούς στόχους για την αναθεώρηση του Συντάγματος έθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι μια καινοτόμα πρόταση για «καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας» και επιτέθηκε στη Ν.Δ. καταλογίζοντας της, «έλλειψη υπευθυνότητας». 

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης» ανέφερε στην εισαγωγική τοποθέτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επανέλαβε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ και τα οποία θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου.

Σε μίνι-απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε:

«Ψηφίσαμε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, κατοχυρώνοντας την ουσιαστική ισότητα της ψήφου. Καταργήσαμε την πολιτική επιστράτευση των απεργών. Αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ψηφίσαμε σειρά νομοθετημάτων για την διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων δικαιωμάτων προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε στις τομές που αναδεικνύουν τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και τόνισε με νόημα πως «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο ρηξικέλευθα (...) στις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο Ελληνικός λαός».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι προτάσεις

Ο πρωθυπουργός, πρότεινε ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμό σύμφωνα με τον οποίο, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται και άλλος πρωθυπουργός».

Το μέτρο δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Πρόκειται για μια πρόταση που έχει υιοθετηθεί στο Σύνταγμα ξένων κρατών και στην Ελλάδα ακούγεται για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο.   

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση «για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην κατοχύρωση του δικαιώματος διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η «Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους» τονίζοντας πως «έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».

Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων του πρωθυπουργού αφορούσε την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Έχουμε διακηρύξει την βούληση μας να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και εξέφρασε επίσης τη βούληση να αναγνωριστεί η αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και να ενισχυθούν οι κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στη στάση που έχει κρατήσει η Ν.Δ. στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση» τόνισε ο πρωθυπουργός καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έλλειψη υπευθυνότητας».

«Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν έγινε πριν 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρόταση της Ν.Δ., δείχνει με κραυγαλέο τρόπο έλλειψη θεσμικής ωριμότητας. Φοβάμαι ότι οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώπιον του λαού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πέντε άξονες η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση
Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, και του...
Σε πέντε άξονες η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση καλύπτει Διαματάρη, ο Τσίπρας κατηγορεί Μητσοτάκη
Πλήρη κάλυψη παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον υφυπουργό Εξωτερικών. Ευθύνες στον Μητσοτάκη επιρρίπτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση καλύπτει Διαματάρη, ο Τσίπρας κατηγορεί Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το σχέδιο Τσίπρα για το αύριο έχει «τους πολλούς» κι όχι τις ελίτ
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής.
Το σχέδιο Τσίπρα για το αύριο έχει «τους πολλούς» κι όχι τις ελίτ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ε.Ε ήτοι την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε ένα πρόεδρο που θα εναντιωθεί στον...
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας