Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 12 μίλια στα χέρια του Τσίπρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 12 μίλια στα χέρια του Τσίπρα

  • A-
  • A+

Ποδαρικό εν μέσω έντονης διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία έκανε χθες ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του ημέρα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα όλων των ευαίσθητων θεμάτων, δηλαδή των Διευθύνσεων Βαλκανίων, Τουρκίας και Κύπρου, ενώ θα έχει μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, την παράλληλη αρμοδιότητα των πολιτικών Διευθύνσεων, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά, συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, ένα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας στο οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει συντεταγμένα, ενώ αποφασίστηκε να εξεταστεί ο τρόπος που θα γίνουν και η σχετική ενημέρωση και ο αναγκαίος διάλογος με τα πολιτικά κόμματα.

Είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί το ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η όλη διαδικασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης με προεδρικό διάταγμα, όπως είχε ανακοινωθεί το Σάββατο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Θα προηγηθεί συζήτηση στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι πτυχές του θέματος.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν επίσης οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του προέδρου Ερντογάν.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε επίσης αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές αυτού, αλλά και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Με το πέρας της σύσκεψης και μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, διεμήνυσε στην Αγκυρα πως «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική αναφορά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί casus belli, πως «αυθαίρετες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με γραπτή δήλωσή του, είχε υποστηρίξει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουμε ανοχή σε βήματα που θα γίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των δύο χωρών, χωρίς προηγούμενη διμερή συμφωνία. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερή Βουλή μας, στις 8 Ιουνίου 1995, αποτελεί μια πολιτική προειδοποίηση η οποία διατηρεί την ισχύ της και σήμερα. Η άποψή μας για το θέμα αυτό και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα».

Στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η μετάβαση του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή και μετατέθηκε για χθες, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, η τουρκική πλευρά συνέχισε την αντιπαράθεση για το ζήτημα των 12 μιλίων, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η Τουρκία θέλει «να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Ελληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
«Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία ● Νέα πρόκληση από την Αγκυρα με την έκδοση NAVTEX για περιοχή ήδη...
Απάντηση στον Ερντογάν από Πάιατ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν διαδικασίες αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και ένα μεγάλο διάστημα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Η χθεσινή συνάντηση έθεσε τις βάσεις για μια νέα σχέση της χώρας μας με τη γείτονα. Αυτή η σχέση δεν βασίζεται στη συνέχιση του...
Μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Άγκυρα και Χάλκη ο πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το...
Σε Άγκυρα και Χάλκη ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
Τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη 5...
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετσι φτάσαμε στην απελευθέρωση
Η διεθνοποίηση του θέματος, καθώς και το δίωρο ραντεβού στις Βρυξέλλες πριν από 35 μέρες όπου ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Ερντογάν ότι δεν θα μπει σε παζάρια με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οδήγησαν τους...
Ετσι φτάσαμε στην απελευθέρωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας