Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.3°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  28%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  61%
Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

Με ζητούμενο την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και με 13 μέλη της υπουργούς ή βουλευτές, η αλλαγή σύνθεσης και μεγέθους είναι παραπάνω από επιβεβλημένη για το ανώτατο κομματικό όργανο και τις κορυφαίες θέσεις του

EUROKINISSI

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συνέχεια του διαλόγου που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι βέβαιο ότι θα ζητηθούν διασαφηνίσεις, επεξηγήσεις και ερμηνείες όσων παραγράφων της επιστολής Βαρουφάκη κρίνεται ότι κινούνται σε «γκρίζα ζώνη», απειλώντας να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και να καταστήσει το κόμμα ανακόλουθο με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ουσιαστικά το ερώτημα που θα απασχολήσει την Πολιτική Γραμματεία είναι «πώς πορευόμαστε στο εγγύς μέλλον» και στην αναγκαιότητα να διαμορφωθεί κλίμα συνέχειας και επιμονής στην υλοποίηση του προγράμματος, αναγνωρίζοντας σαφώς την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση «οφείλει να πορεύεται προσεκτικά και ταυτόχρονα γρήγορα, χωρίς υποχωρήσεις».

Και αν αυτό είναι το πολιτικό περίγραμμα της συνεδρίασης, η συζήτηση πιθανότατα, εκτός και αν δεν «περισσέψει» χρόνος, θα επεκταθεί στις αναγκαίες πλέον αλλαγές στο κόμμα, αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 24 μέλη της νυν Πολιτικής Γραμματείας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, τα δεκατρία είτε κατέχουν κυβερνητικές θέσεις είτε είναι βουλευτές. Αρα οι αλλαγές καθίστανται επιτακτικές, αφού πλέον «το κόμμα οφείλει να αποκτήσει έναν ποιοτικά διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει μέχρι σήμερα».

Στις συζητήσεις που έχουν γίνει έχει τεθεί το θέμα της μείωσης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας από 24 σε 13 μαζί με τον πρόεδρο ή στο χειρότερο σενάριο σε δεκαεπτά, ώστε το όργανο αυτό να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία. Ταυτόχρονα, η συζήτηση αφορά και το πρόσωπο του νέου γραμματέα του κόμματος.

Η πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα επιθυμούσε την εκλογή του Α. Καλύβη στη θέση αυτή, όμως οι συσχετισμοί μάλλον δεν την ευνοούν, παρότι «ο ήρεμος και συναινετικός Αλέκος εκφράζει και χώρο πέραν της Πλατφόρμας». Στη διεκδίκηση αυτή φαβορί φαίνεται ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του οργανωτικού Τ. Κορωνάκης, από την πλευρά της «Πλατφόρμας 2010» ο Π. Ρήγας, ενώ «παίζει» και το όνομα του πρώην γραμματέα της Νεολαίας, Ν. Ηλιόπουλου.

Ας προσέξουμε όμως τις πιθανές «καραμπόλες». Αν η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν κατεβάσει τελικά τον Α. Καλύβη για γραμματέα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα επιδιωχθεί να «χριστεί» υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος, σε μια ένδειξη εσωκομματικής ισορροπίας. Ομως για τη θέση αυτή «παίζει» και το όνομα του Χ. Στάικου, όπως και εκείνο του Π. Ρήγα.

Ανανέωση και ηλικιακά

Με δεδομένο ότι διαχρονικά η Πολιτική Γραμματεία εξέφραζε τις ισορροπίες του συνεδρίου, τα νέα πρόσωπα που θα εκλεγούν είναι αρκετά πιθανό να αποτυπώνουν και την ηλικιακή ανανέωση της κομματικής πυραμίδας, στοιχείο απαραίτητο αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «επεκτείνει την προωθητική του δύναμη, αυτή που είχε αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα».

Με ανακοίνωσή της η «Πλατφόρμα 2010» (Γ. Μπαλάφας, Αγγ. Μανταδάκης, Χ. Στάικος, Τρ. Μηταφίδης, Σία Αναγνωστοπούλου) επισημαίνει ότι «μεγάλης σημασίας ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, με όρους δημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής των μελών», τονίζοντας πως «το κόμμα στις νέες συνθήκες θα υποστηρίζει, ταυτόχρονα θα ελέγχει ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στον λαό, θα είναι η εμπροσθοφυλακή των ανατροπών και των αλλαγών και όχι κυβερνητική υπηρεσία ή προέκταση του κράτους».

Oι αλλαγές αυτές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συζητηθούν στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή, αλλά στη μεθεπόμενη, όπου θα αποτελούν και το αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί «κόπηκε» η Ελενα
Τι σηματοδοτεί πολιτικά η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της Ελ. Παναρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακόμη περισσότερο που αυτή η θύελλα είχε αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τη...
Γιατί «κόπηκε» η Ελενα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσωτερικός διάλογος... gr
Στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρα και συνεντεύξεις, προστέθηκε και το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό metasximatismos.gr, το οποίο φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την...
Εσωτερικός διάλογος... gr
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Απέναντι στους εχθρικά διακείμενους συνομιλητές του στο Eurogroup, o Γιάνης Βαρουφάκης θα επιδιώξει να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δισ. και την άμεση επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών από...
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας από ανεύθυνος θέλησε να γίνει και επικίνδυνος»
«Ακόμη ένα επεισόδιο πολιτικής απάτης» χαρακτήρισε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του Thessaloniki Hellexpo Forum, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος...
Στ. Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας από ανεύθυνος θέλησε να γίνει και επικίνδυνος»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Θεσσαλονίκη με τρίκυκλα και αστέρι της Βεργίνας
Την ΕΡΕ φαίνεται ότι νοστάλγησαν στη Ν.Δ. φλερτάροντας αυτούς που, με βρισιές, γραφικότητες για κίτρινα γιλέκα και χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ανεπιθύμητο στο ίντερνετ διοργανώνουν αντισυγκεντρώσεις -αν...
Στη Θεσσαλονίκη με τρίκυκλα και αστέρι της Βεργίνας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα
Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα τη μεταμνημονιακή εποχή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη στροφή στην κοινωνική πολιτική. Αναμένεται...
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας