• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων

 • A-
 • A+

«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τονίζει ότι στόχος είναι η μεταφορά ακόμη 5-6 χιλιάδων ατόμων στην ενδοχώρα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον απόηχο των καταγγελιών για τα κονδύλια και την έρευνα απ' την OLAF, ο κ. Βίτσας σημειώνει πως: «το ότι γίνεται έλεγχος είναι καλοδεχούμενο» και υπενθυμίζει ότι «η ίδια η Επιτροπή, η αρμόδια δηλαδή πηγή της χρηματοδότησης, ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν έχει βρει κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ΄ οιονδήποτε τρόπο».

«Στα χρήματα που μας δίνει η Ε.Ε. γίνεται έλεγχος από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό της Κομισιόν, από τη διαχειριστική αρχή της Ελλάδας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας και υπάρχει κι ο εσωτερικός έλεγχος του κάθε υπουργείου, δηλαδή μιλάμε για 5 ελέγχους», εξηγεί ο υπουργός.

Και συμπληρώνει: «Είναι 2018, μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2015, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3. Για την περίοδο 2015-2020, έχουν διατεθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα δίνονται όταν γίνονται οι υποδομές. Δηλαδή, φαντάζομαι ότι το 2020 αν σταθεροποιηθούν οι ροές θα χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα. Στη σίτιση για παράδειγμα, το 2016 όταν γινόταν η σίτιση με catering, με 5 ευρώ ημερησίως ανά πρόσφυγα, μόνο στη Μόρια με 7.000 ανθρώπους φτάνει τα 35.000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν πολύ υψηλότερο κόστος».

«Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την περίοδο, έχουμε 25.000 ανθρώπους που μένουν σε διαμερίσματα, 28 κέντρα φιλοξενίας, εκ των οποίων τα 26 είναι σε άριστη κατάσταση, έχουμε 6 hotspots, κι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχουν δοθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που τους ευχαριστούμε πολύ. Δεν ξέρω λοιπόν αν αυτοί που μιλάνε για κακοδιαχείριση κατηγορούν αυτούς τους οργανισμούς. Εμείς τους ευχαριστούμε. Ο κ. Μητσοτάκης ας βγει να πει ότι κατηγορεί, π.χ. την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Γι αυτό λέμε ότι με αυτά που λέει με ανεύθυνο τρόπο διασύρει τη χώρα, την βλάπτει. Όλες οι συμβάσεις που έχουν κάνει τα υπουργεία είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια». Ο έλεγχος για το ΥΜΕΠΟ, για το 2017, που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει ολοκληρωθεί χωρίς παρατηρήσεις. Ο έλεγχος που έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κονδύλια που πήγαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρωθεί για το 2017 και έχει πάρει άριστα. Επίσης, είμαστε πιο μπροστά σε απορροφητικότητα από άλλες χώρες», απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα αναφέρει ότι: «αυτό που προβλέπεται είναι να αυξήσουμε κατά 3.000 τις θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Να πάμε δηλαδή στις 30.000 συνολικά. Γιατί βασική μας αρχή δεν είναι να μένει ο κόσμος σε κέντρα φιλοξενίας. Βασική μας λογική είναι να μένει σε διαμερίσματα. Εκτός από τη Βόλβη προβλέπεται μία αντίστοιχη κατάσταση στα Γρεβενά».

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Κομισιόν, ώστε να διατεθούν καταλύματα και ξενοδοχεία προς χρήση. «Πρόκειται για 5.000 τουλάχιστον καινούριες θέσεις», δηλώνει ο υπουργός και προσθέτει: «έχουμε συμφωνήσει ήδη με την Κομισιόν ότι από τις αρχές του 2019 θα φτιαχτεί ένα καινούριο πρόγραμμα, όχι για τους αιτούντες άσυλο αλλά γι αυτούς που έχουν ήδη πάρει άσυλο, που θα συνδέεται με ένα πρόγραμμα ένταξης. Αυτό αφορά 5.000 θέσεις για 6 μήνες, δηλαδή 6 μήνες αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν δωρεάν σε διαμερίσματα, θα είναι σε πρόγραμμα ένταξης και μετά τους 6 μήνες, αυτοί οι 5.000 θα φεύγουν και θα έρχονται άλλοι 5.000 κ.ο.κ.»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα δύο στρατόπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων τονίζει: «Έχει σημασία να πείσουμε και τις κοινωνίες ώστε να μην πηγαίνουν σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές λογικές. Άνθρωποι που έχουν φωλιασμένο στην καρδιά και στην πολιτική τους το μίσος, προσπαθούν να κάνουν τις κοινωνίες να φοβηθούν, κι από πίσω υπάρχει κι ένα κατά τη γνώμη μου οικονομικό κίνητρο».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα
Τη βασική θέση της Ελλάδας πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης εισόδου αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση υπογράμμισε στην...
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες...
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν»
Την ανάγκη να καταπολεμηθούν τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης και να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, στο συνέδριο «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και...
«Όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης»
Μόνιμες λύσεις μπροστά στη νέα ιστορική μετακίνηση πληθυσμών με ακρογωνιαίο λίθο τη Σύμβαση της Γενεύης και το κράτος δικαίου ζήτησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η...
Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης»
ΒΟΥΛΗ
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου
Εγκρίθηκε το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής -στο σύνολό του από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποσπασματικά από πλευρές της αντιπολίτευσης- το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την...
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η νέα μεταναστευτική ροή δεν τρομάζει το υπουργείο
​Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της μεταναστευτικής ροής στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Εβρο –περιοχές στις οποίες μόνον το τελευταίο τετράμηνο εισήλθαν 7.594 άτομα– εξέφρασε χθες...
Η νέα μεταναστευτική ροή δεν τρομάζει το υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας