Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστροφή με πολλές υποσχέσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει, ενώπιον των ηγετών του πλανήτη, στο Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου βραβεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή με πολλές υποσχέσεις

  • A-
  • A+

Το πενθήμερο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, επ’ αφορμή της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον των ηγετών του πλανήτη.

Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του ταξιδιού ήταν οι συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αυτές τις μέρες με οικονομικά στελέχη μεγάλων οικονομικών οργανισμών, στην προσπάθεια που γίνεται από ελληνικής πλευράς να προσελκύσει επενδύσεις.

Σε κάθε ευκαιρία, τόσο στις δημόσιες ομιλίες όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το μήνυμα σε όλους ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, έχει ανακτηθεί η σταθερότητα αλλά και η εμπιστοσύνη και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας καλός επενδυτικός προορισμός. Από τις αντιδράσεις φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι εντυπώσεις να αποκτήσουν υπόσταση και να εκφραστούν επενδυτικά από τα τραπεζικά και επιχειρηματικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις τόνισε ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Tζέιμι Ντάιμον -ο οποίος τυγχάνει να είναι ελληνικής καταγωγής. Η εν λόγω τράπεζα είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Της συνάντησης με τον Ντάιμον είχε προηγηθεί δείπνο εργασίας που παρέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Στο δείπνο αυτό συμμετείχαν στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης παραβρέθηκαν στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Και σε αυτή τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, εξερχόμενη από μια μακρά περίοδο λιτότητας και ύφεσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνέχιση των μεγάλων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Τόνισε παράλληλα τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς όπως είπε είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα projects της διασυνδεσιμότητας (ενέργεια, μεταφορές) στα Βαλκάνια που είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτός να είναι ένας σοβαρός λόγος για τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.

Τέλος σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στο περιθώριο της ΔΕΘ, ένα από τα συγκεκριμένα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος στον κ. Ρος ήταν το ζήτημα των δασμών στη Σωληνουργεία. Χαρακτήρισε μάλιστα θετικό το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν το γεύμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των δασμών από το 25% στο 7%.

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου εξέφρασε τον θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση. Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την πρόσφατη διοργάνωση στη ΔΕΘ καθώς και για τη συνάντησή του εκεί με τον πρωθυπουργό. Τόνισε, δε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από αμερικανικές εταιρείες και funds στην προώθηση της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των start ups. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιριών υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Πέρα από τα ήδη σημαντικά έργα στα οποία υπάρχει ήδη αμερικανική παρουσία –όπως στην περίπτωση του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη– έγινε αναφορά και στη δυνατότητα νέων επενδύσεων και ειδικότερα στους τομείς της πράσινης ενέργειας.

Οι συναντήσεις αυτές δεν ήταν οι μοναδικές σε οικονομικό επίπεδο. Τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη τόσο της Bank of America Merrill Lynch όσο και με εκείνα της Morgan Stanley, δύο οικονομικούς κολοσσούς του πλανήτη. Εκτός αυτού υπήρξαν σε διάφορες εκδηλώσεις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες της ομογένειας, οι οποίοι κατέχουν υψηλά πόστα σε μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ.

Το ζητούμενο όλων, όπως αποτυπώθηκε στις συναντήσεις, ήταν η εξασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, όπου η χώρα κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα μακριά από την έξωθεν επιτροπεία.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
Στη λαχαναγορά του Ρέντη βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια διαφορετική συνάντηση με εκπροσώπους της παραγωγής, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του...
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
Ταξίδι-εξπρές στην Κίνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Και λέμε εξπρές διότι, παρά το γεγονός ότι η ασιατική χώρα βρίσκεται σε...
Στην Κίνα με οικονομική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες
Το σχέδιο επιδότησης ενοικίου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτενή αναφορά στην πορεία της οικονομίας, αιχμηρές αναφορές κατά της αντιπολίτευσης, των φιλικών της ΜΜΕ και κατά του διοικητή της...
Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
Για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, η οποία αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ειρήνης εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία και την Αφρική, μίλησε ο...
Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οπου υπάρχει φωτιά... υπάρχει και Καμμένος
Απολογητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας όταν ο πρωθυπουργός τού ζήτησε τον λόγο για τις επίμαχες δηλώσεις που έκανε στις ΗΠΑ, ενώ μιλώντας στο κοινό... διά αντιπροσώπου, ισχυρίστηκε πως «δεν διαφοροποιήθηκε...
Οπου υπάρχει φωτιά... υπάρχει και Καμμένος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τερμάτισε ο Καμμένος
Σε υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης επιδόθηκε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ ● Με αποκλειστική δήλωση στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα συντάσσεται με την κυβέρνηση...
Το τερμάτισε ο Καμμένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας