• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.8°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Τις προτεραιότητες της νέας φάσης μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα περιγράψει στο σημερινό -πρώτο μετά τον ανασχηματισμό- υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός

Με προσήλωση στο μεταμνημονιακό σχέδιο

 • A-
 • A+

Αμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα και προσήλωση στο κυβερνητικό μεταμνημονιακό σχέδιο για την υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών με άξονα την ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης θα ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό (11 το πρωί στη Βουλή).

Δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης, σε μια συνεδρίαση που από το Μαξίμου υποστήριζαν ότι δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει παλιούς και νέους υπουργούς και υφυπουργούς να κινηθούν με γοργά και συντονισμένα βήματα, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να δουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια καταρχήν βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

Οπως σημείωναν χθες από το κυβερνητικό επιτελείο, ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει τις προτεραιότητες της νέας φάσης μετά την έξοδο από το μνημόνιο και θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Συγκεκριμενοποίηση των κοινωνικών, αναπτυξιακών και πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θα γίνει στη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα πρόκειται για ανακοινώσεις στοχευμένες αλλά ταχείας εφαρμογής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ανακουφιστικά μέτρα όπως φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα ύψους 700-750 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο, προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία κτλ, διανομή κοινωνικού μερίσματος, αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κ.ά.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκρούουν την κριτική της αντιπολίτευσης περί προεκλογικών παροχών αναρωτώμενοι «από πότε είναι παροχολογία η στήριξη των αδύναμων στρωμάτων και οι αναδιανεμητικές πολιτικές, ιδίως για εκείνους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

Φαίνονται οι διαχωριστικές

Την ίδια ώρα πάντως, η στάση αυτή της Ν.Δ. και των δορυφορικών της κομμάτων εκτιμούν ότι διευκολύνει την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με το μέτωπο της συντήρησης και του «αντικοινωνικού» νεοφιλελευθερισμού, ενώ καθιστά πιο πειστική την προώθηση του αφηγήματος για τη συσπείρωση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά που εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνουν ότι δεν αναιρούν τον αριστερό προσανατολισμό της κυβέρνησης αλλά αποτυπώνουν τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης και ακυρώνουν το επιχείρημα περί «πολιτικής απομόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τον ανασχηματισμό έγινε η επανεκκίνηση, σειρά έχουν τώρα οι πολιτικές και η σκληρή δουλειά με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο τείχος που υψώνουν είναι με τους «κρυφούς» ή «φανερούς» υποστηρικτές των μνημονίων και όσους καιροφυλακτούν για να κάνουν πράξη τη «ρεβανσιστική παλινόρθωση».

Δέσμευση Δραγασάκη για συντάξεις

Εμβληματικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις, που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν με τους δανειστές να περικοπούν την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, η λήξη των μνημονίων σε συνδυασμό με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εκ μέρους της Ελλάδας δίνουν την ευχέρεια σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο να προβούν στην ακύρωση του μέτρου.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, παρ’ όλα αυτά κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι μειώσεις δε θα ισχύσουν. Αλλωστε, θα ήταν αντιφατικό και δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί πολιτικά από τη μια μεριά η κυβερνητική στρατηγική στήριξης της κοινωνίας, με παράλληλη αποδοχή από την άλλη ενός βαθιά αντικοινωνικού μέτρου όπως αυτό για τις συντάξεις. Ταυτόχρονα, και το ίδιο το ΔΝΤ, αν και φαίνεται να επιμένει στις περικοπές, εντούτοις φέρεται να επικαλείται πλέον μεταρρυθμιστικούς λόγους και όχι δημοσιονομικούς, γνωρίζοντας ότι αυτοί έχουν επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τη δική τους σημασία έχουν οι χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος με αποφασιστικό τρόπο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα διασφαλίσουν τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων. «Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης («Real Fm»).

Για το ίδιο θέμα, ο Νίκος Παππάς μέσω twitter καθησύχασε τους ανησυχούντες ότι το μέτρο θα ανασχεθεί, υπενθυμίζοντας ότι οι «εξωτερικοί καταναγκασμοί» πλέον δεν υφίστανται, ενώ παρέπεμψε και στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που είχε αρνηθεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «χωρίς να υπάρξει καμία κρίση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεκκίνηση με κοινωνικά μέτρα
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζουν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα μετά τη μη περικοπή των συντάξεων. Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική του Μαξίμου για τους προσεχείς μήνες και ποια εμπόδια δυσκολεύουν την...
Επανεκκίνηση με κοινωνικά μέτρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας η 83η ΔΕΘ
Την ανάγκη «να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας και να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του σημειώνοντας πως είναι «στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας με...
Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας η 83η ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η νέα μέρα ξημέρωσε απ’ την Ιθάκη
«Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το χθεσινό του διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει την αφετηρία της νέας μεταμνημονιακής περιόδου...
Η νέα μέρα ξημέρωσε απ’ την Ιθάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάγγελμα με το βλέμμα στη ΔΕΘ
Τη μεταμνημονιακή περίοδο με ένα διάγγελμα, στο οποίο αναμένεται να κάνει αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού την τελευταία οκταετία, στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και στο σχέδιο...
Διάγγελμα με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας