Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ανασχηματισμός ξεκινά από το κόμμα

Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ανασχηματισμός ξεκινά από το κόμμα

  • A-
  • A+

Η συντεταγμένη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο αλλά και οι αλλαγές, σε πρόσωπα και ρόλους, που θα ενισχύσουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια θα ξεκινήσουν -όπως όλα δείχνουν- από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με κεντρικό ζήτημα τη στρατηγική του κόμματος στη νέα εποχή που εισήλθε η χώρα μετά τη λήξη των μνημονίων, αλλά και την ανάδειξη νέου γραμματέα συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα η Κεντρική Επιτροπή (ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel, πλατεία Καραϊσκάκη).

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και συμφωνήθηκε ότι τα δεδομένα της νέας περιόδου και τα αυξημένα καθήκοντα που αυτή δημιουργεί θα πρέπει να τεθούν υπόψη του κορυφαίου κομματικού οργάνου, «προκειμένου το κόμμα να καταστεί αντίστοιχο των προσδοκιών του κόσμου και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της νέας φάσης», όπως τόνιζαν οι πηγές της Κουμουνδούρου.

Στην ίδια κατεύθυνση, υπογράμμιζαν ότι πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του κόμματος, το οποίο οφείλει να ισχυροποιηθεί, για να μπορέσει με μεγαλύτερη δύναμη να δώσει τις μάχες της επόμενης περιόδου.

«Βασικό ζητούμενο», διευκρίνιζαν μέλη του οργάνου, «είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εργαζομένων, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένες πολιτικές για τη νεολαία». Και υπό αυτό το πρίσμα χαρακτήριζαν επιβεβλημένη την ισχυροποίηση του κόμματος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής εξετάστηκαν η πολιτική συγκυρία και η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων, υπό το πρίσμα ότι το 2019 θα είναι μια εκλογική χρονιά με πολλές αναμετρήσεις. Διαπιστώθηκε, τέλος, ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον σαφείς και ιδιαίτερα έντονες.

Η ονοματολογία

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Πάνο Ρήγα στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες ήταν πυρετώδεις μέσα στο Σαββατοκύριακο και λογικά με την ίδια ένταση θα συνεχιστούν μέχρι και λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε κατ’ αρχάς με τον κ. Ρήγα, συμφωνώντας στην απόφαση για την αντικατάστασή του.

Από εκεί και πέρα, ο νέος γραμματέας, ο οποίος σημειωτέον αναμένεται να προταθεί και -εκτός απροόπτου- να εκλεγεί από την απογευματινή συνεδρίαση, αναζητείται μεταξύ στελεχών με εμπειρία, εκτόπισμα και καλή γνώση των κομματικών δρώμενων, αφού το κόμμα αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, σε ένα έτος με πολλαπλές εκλογικές μάχες.

Οι τάσεις της Κουμουνδούρου

Σε αυτό το πλαίσιο, για τη θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα του νυν υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά αλλά και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει το τελευταίο 48ωρο και με τα παραπάνω τρία στελέχη, προκειμένου να τα βολιδοσκοπήσει. Εναλλακτικά αλλά με μικρότερες πιθανότητες στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσου Ηλιόπουλου.

Η τελική επιλογή σχετίζεται άμεσα και με τη στάση των τάσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, ο Πάνος Σκουρλέτης, αν και προεδρικός, θα γινόταν με μεγαλύτερη άνεση αποδεκτός από τους 53+ που αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Παππάς θα ήταν η πρόταση της προεδρικής πλειοψηφίας και ίσως η επιλογή του να συναντούσε ορισμένες ενστάσεις από τη μειοψηφία, χωρίς να σημαίνει ότι είναι αδύνατος ένας συμβιβασμός.

Στην περίπτωση εκλογής Παππά στη θέση του γραμματέα, πιθανός αντικαταστάτης του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι ο νυν γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Στον αντίποδα, εφόσον προτεινόταν ο κ. Σκουρλέτης, τη θέση του στο ΥΠΕΣ ενδέχεται να καταλάβει ο κ. Παππάς. Ανθρωπος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού με γνώση των κομματικών είναι πάντως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας λύσει τον γρίφο του νέου γραμματέα, θα ασχοληθεί με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Με δεδομένο ότι κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης επιθυμεί να εμφανιστεί με μια ανανεωμένη κυβέρνηση που θα συμβολίζει τις προτεραιότητες της νέας εποχής και η οποία θα δώσει τη μάχη των εκλογών, οι επίμαχες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν. Εκτιμάται δηλαδή ότι ώς την Τετάρτη-Πέμπτη θα γνωρίζουμε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεπίθεση με γραμματέα Σκουρλέτη
Νέα σελίδα εγκαινιάστηκε από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Σκουρλέτη να εκλέγεται -μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα- στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Πρόκειται για επιλογή με την οποία συμφώνησαν τόσο η...
Αντεπίθεση με γραμματέα Σκουρλέτη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα πνοή, χωρίς βαθιές τομές
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση ● Από τα κορυφαία στελέχη, πιθανή φαίνεται η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γ.γ. του κόμματος, προς την έξοδο...
Νέα πνοή, χωρίς βαθιές τομές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήσιμο» σε Καμμένο, πυρά σε Μητσοτάκη
Δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η πρόταση των ΑΝ.ΕΛΛ. θα συζητηθεί εντός κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά μέτωπο επίθεση στη Ν.Δ. και...
«Ψήσιμο» σε Καμμένο, πυρά σε Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική Γραμματεία εφ’ όλης της ύλης
Απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος - Εχουν προηγηθεί...
Πολιτική Γραμματεία εφ’ όλης της ύλης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το καταστατικό δεν επιτρέπει “κόμμα μέσα στο κόμμα”»
«Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αποδείχθηκε πολιτικά ανίσχυρο», υπογραμμίζει ο Νίκος Παππάς και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Στο ίδιο κλίμα και ο Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνει ότι οι...
«Το καταστατικό δεν επιτρέπει “κόμμα μέσα στο κόμμα”»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρακράτος και μπαράζ λάσπης εναντίον του καταγγέλλει ο Ν. Παππάς
Για μπαράζ δημοσιευμάτων λάσπης εις βάρος του από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που «αποκαλύπτουν το παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης» που είχε στηθεί και λειτουργούσε εις βάρος υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ...
Παρακράτος και μπαράζ λάσπης εναντίον του καταγγέλλει ο Ν. Παππάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας