• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.6°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 37.1°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.2°C
  4 BF
  26%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.6°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.5°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 34.0°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 35.3°C
  4 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.3°C
  3 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  30%
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι επέβαλε τις αλλαγές στο σύστημα

 • A-
 • A+

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη ριζική ανασυγκρότηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που διαθέτει μέχρι σήμερα η χώρα. Πολλοί συνέδεσαν αυτές τις εξαγγελίες με τη βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στο Μάτι, με την εκατόμβη των νεκρών και τα συνακόλουθα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα τελευταία τραγικά γεγονότα απλώς επιτάχυναν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις καθώς ο προβληματισμός για την αναμόρφωση του εν λόγω συστήματος, όλου, είναι πολύ παλιός στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα πρώτα σημάδια για την ανεπάρκεια του υπάρχοντος συστήματος και την αντικατάστασή του από ένα νέο -μια Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών- φάνηκαν από το καλοκαίρι του 2015, όταν κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση και η χώρα βρέθηκε μπροστά σε ένα πρόβλημα για το οποίο οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του έπρεπε να δημιουργηθούν εκ του μηδενός.

Η προσφυγική κρίση ανέδειξε επίσης το ζήτημα της ταχύτατης συνεργασίας των πιο διαφορετικών υπηρεσιών του κράτους και το ξεπέρασμα, άγνωστων μέχρι τότε, γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Επρεπε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν δομές και να βρεθούν χώροι φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ταυτόχρονα έπρεπε να καταγραφούν. Με δυο λόγια, η χώρα έπρεπε να ανακτήσει την κυριαρχία της επί του εδάφους της, αφού πέραν των άλλων πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων αμφιβόλου προελεύσεως και επιδιώξεων έτειναν να αντικαταστήσουν το κράτος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς εκείνο ήταν εντελώς ανέτοιμο να πράξει αυτό που όφειλε.

Ομαλή μετάβαση

Η μάχη εκείνη κερδήθηκε από το επιτελείο που δημιούργησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας (βλέπε αναλυτικά για το θέμα όσα γράφτηκαν πέρσι στην «Εφ.Συν.»).

Σε όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο άρχισε να εδραιώνεται η άποψη περί βαθύτερων αλλαγών στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που θα κατέτειναν στην αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα, με ευρύτερες αρμοδιότητες, με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια στην κινητοποίηση δυνάμεων και υπηρεσιών.

Ο νέος μηχανισμός δεν θα μπορούσε να οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη δημιουργία μιας εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων αποσυνδεδεμένης από κυβερνήσεις και συγκυριακές πολιτικές συνθήκες.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγούσε και η μελέτη συστημάτων πολιτικής προστασίας άλλων χωρών της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ολα όμως έπρεπε να γίνουν χωρίς να διαταραχθεί το υπάρχον σύστημα, αλλά αντίθετα, το πέρασμα από το ένα στο άλλο να γίνει ομαλά και χωρίς τον παραμικρό κλυδωνισμό.

Σοβαρό εμπόδιο στη μετεξέλιξη του συστήματος Πολιτικής Προστασίας ήταν και παραμένει η οικονομική κρίση, δηλαδή η ανυπαρξία κεφαλαίων που αν υπήρχαν θα μπορούσαν να κάνουν πιο εύκολη και πιο γρήγορη τη μετάβαση.

Η βοήθεια, δε, που θα μπορούσε να αναζητηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. σκόνταφτε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική πάνω στο θέμα, πόσω μάλλον ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, για παράδειγμα, έχουν έντονο το πρόβλημα των πυρκαγιών τους θερινούς μήνες, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά, που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Ο Βορράς συνήθως αντιμετωπίζει πλημμύρες.

Η αναζήτηση, πάντως, μιας στενής ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας ήταν από τα πρώτα ζητήματα που προώθησε το αρμόδιο υπουργείο υπό τον Νίκο Τόσκα και σε στενή συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες της οποίας όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν κάνει πολύ σοβαρή και αθόρυβη δουλειά, την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ή να μηδενίζουμε εξαιτίας της πρόσφατης καταστροφής.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο έως ασφυκτικό πλαίσιο, οι υπεύθυνοι του υπάρχοντος συστήματος Πολιτικής Προστασίας και η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησαν να ανοίξουν δύσκολους δρόμους.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει αρκετές διακρατικές επαφές με κράτη του ευρωπαϊκού Νότου και έχουν προωθηθεί μια σειρά από ζητήματα. Με τη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας για την εκπαίδευση Γάλλων πυροσβεστών στη χώρα μας και Ελλήνων στη Γαλλία και έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές ανταλλαγές.

Επίσης, από τον Φεβρουάριο υπάρχει συμφωνία με τους Γάλλους για δημιουργία κοινού συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το κέντρο αυτό θα είναι έτοιμο -με γαλλική ευθύνη και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- ώς το τέλος του χρόνου.

Με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχει δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για αλληλοβοήθεια από εμάς προς αυτούς σε ζητήματα αντιμετώπισης πλημμυρών και από αυτούς προς εμάς σε ζητήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία της χώρας μας με άλλες της Ευρώπης έχει διαμορφωθεί ένα θετικό έδαφος για την από κοινού αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα φτάνει έως και το 90% της αξίας τους.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η παραγγελία και η αγορά νέων πυροσβεστικών σκαφών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη χωρίς ευρωπαϊκή συνεργασία. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση.

Η γραμμή παραγωγής Καναντέρ, για παράδειγμα, έχει σταματήσει στον Καναδά και για να ανοίξει χρειάζεται να παραγγελθούν πάνω από δέκα. Που σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να παραγγείλει τον αριθμό που χρειάζεται μέσα από συνεργασία και κοινή παραγγελία με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό το ζήτημα είχε σχεδόν επιλυθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Σωστή αποτίμηση

Φέτος η χρονιά σφραγίζεται από την τραγωδία στο Μάτι. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το υπουργείο και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχαν πάρει μια σειρά μέτρα ώστε η χώρα να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από προηγούμενες.

Είχαν γίνει αντικαταστάσεις κινητήρων των Καναντέρ του 1974 ώστε να είναι αξιόμαχα και είχε συμπληρωθεί ο πυροσβεστικός στόλος με περισσότερες ενοικιάσεις αεροσκαφών σε σχέση με πέρσι.

Το αποτέλεσμα βεβαίως δεν αλλάζει από αυτά τα στοιχεία, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τη σωστή αποτίμηση και την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων ώστε αυτό που έγινε να μην ξανασυμβεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία θα είχε παρέμβει η Δικαιοσύνη για τον φασίστα Μπογδάνο
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης δυο μέρες τώρα καλύπτει και δεν τολμά να διαγράψει τον φασίστα Μπογδάνο που στοχοποίησε νήπια. Επιβεβαιώνει ότι είναι ένας αδύναμος Πρωθυπουργός, που...
ΣΥΡΙΖΑ: Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία θα είχε παρέμβει η Δικαιοσύνη για τον φασίστα Μπογδάνο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δικαιολογίες χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές επικαλέστηκε όλες τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες χρησιμοποίησε σαν άλλοθι, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις δικές του ευθύνες.
Δικαιολογίες χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολική καταστροφή στη Μόρια - Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια βρήκαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση που καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στο θέμα στέγασης των προσφύγων.
Ολική καταστροφή στη Μόρια - Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών. Σε πρώτη φάση οι αρμοδιότητες τού κ. Τόσκα περιέρχονται στον υπουργό...
Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναταράξεις εντός για το προσφυγικό
Η άτυπη σύνοδος στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το μεταναστευτικό δημιούργησε αναταράξεις χθες στα κόμματα, ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κλειστά κέντρα φιλοξενίας...
Αναταράξεις εντός για το προσφυγικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...
Στο γνωστό μοτίβο της υπεράσπισης της πολιτικής του στο προσφυγικό κινήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία για...
Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας