Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εδώ και τώρα η βοήθεια στους πυρόπληκτους
Eurokinissi/TWITTER ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ και τώρα η βοήθεια στους πυρόπληκτους

  • A-
  • A+

Απόλυτη προτεραιότητα είναι οι πληγέντες και τα μέτρα ανακούφισής τους. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει περάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όλους τους υπουργούς και αυτό είναι, μεταξύ άλλων, και το αντικείμενο των αλλεπάλληλων συσκέψεων κυβερνητικών στελεχών με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων.

Το άλλο κομμάτι που αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, άρχισε ήδη να ανακοινώνεται από αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά «παγώσει» κάθε άλλη εκκρεμότητα και, μετά την αρχική αμήχανη αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας, επιθυμεί να ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος στην υπόθεση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική και μάλιστα σε ουσιαστικό επίπεδο.

Ολοι γνωρίζουν πως αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει, που δεν είναι άλλος από την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί σε όλα τα επίπεδα.

Η εντολή είναι σαφής: καμία γραφειοκρατική διαδικασία να μη σταθεί εμπόδιο στη βοήθεια που έχει εξαγγελθεί για τους πληγέντες.

Διαλεύκανση των αιτίων

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως η εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης απέναντι σ' αυτήν δοκιμάζεται σκληρά το τελευταίο διάστημα και, όπως φαίνεται, πρόθεσή της είναι να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Το πώς και αν θα το καταφέρει, θα φανεί στη συνέχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντολή του πρωθυπουργού είναι η πλήρης διαλεύκανση των αιτίων της καταστροφής και η απόδοση ευθυνών όπου απαιτείται και όχι στα τυφλά.

Ειδικά το σκέλος των ευθυνών δεν έχει ξεχαστεί και σίγουρα θα υπάρξουν οι αντίστοιχες κινήσεις το επόμενο διάστημα, με κάποια στελέχη που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις να θεωρούνται ήδη παρελθόν απ' αυτές.

Παράλληλα, όπως είχε γράψει και η «Εφ.Συν.» τις προηγούμενες μέρες, γίνεται ήδη αρκετή δουλειά στο κομμάτι της ριζικής αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας και του επαναπροσδιορισμού του μοντέλου που θα ακολουθήσει η χώρα στο μέλλον στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονισμού του έργου της αναδιαμόρφωσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε συνεχόμενες συσκέψεις, δέχεται εισηγήσεις και έχει στόχο, τις επόμενες μέρες, να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία, ως όργανο, υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια, ωστόσο, η δομή της και η προσφορά της σε δύο φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών (Μάντρα και Μάτι) αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά και έχουν γραφτεί κατά καιρούς, το Εθνικό Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης δεν έχει αναπτυχθεί, η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας δεν λειτούργησε ποτέ, η εκπαίδευση των αιρετών στα θέματα πολιτικής προστασίας που καλούνται να διαχειριστούν είναι ανύπαρκτη, το σύστημα εθελοντισμού δεν αναδιοργανώθηκε, δεν υλοποιήθηκε στρατηγικός σχεδιασμός, καμία συνεργασία δεν ξεκίνησε με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας κ.λπ.

Αποτελεσματικός φορέας

Αυτό που προέχει και αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα είναι άμεσος και αποτελεσματικός, όπου το πρόσωπο που θα ηγείται θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαχείριση μιας κρίσης, ενώ πιθανότατα θα είναι υπόλογο απευθείας στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η θέση του γενικού γραμματέα της εν λόγω υπηρεσίας δεν είναι θεσμικά θωρακισμένη, καθώς δεν είναι ο ίδιος επικεφαλής της όποιας επιχείρησης.

Αποδεδειγμένα, η εμπλοκή πολλών φορέων στη διαχείριση μιας κρίσης τέτοιου μεγέθους έχει αποβεί προβληματική.

Αν αναλογιστεί κανείς πως ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, όπως είναι τουλάχιστον στα χαρτιά, περιλαμβάνει την αναγνώριση κινδύνων – προετοιμασία – ενημέρωση – εκπαίδευση πολιτών, την πρόληψη – μετριασμό επιπτώσεων, την ετοιμότητα – αντιμετώπιση και την αποκατάσταση, αντιλαμβάνεται πως ελάχιστα από τα ανωτέρω έχουν εφαρμοστεί -ειδικά στο κομμάτι της πρόληψης και της εκπαίδευσης- έως σήμερα.

Επειδή, ωστόσο, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμους), είναι δεδομένο ότι θα αλλάξουν πολλά και σε αυτό το επίπεδο. Και αν το κομμάτι εκείνο που αφορά τα αυθαίρετα και τις διαδικασίες κατεδαφίσεων είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί ελιγμούς και χρόνο, η εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, είναι σίγουρο πως επιτυγχάνεται πιο εύκολα. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίμετρα στη λήθη
Πιστός στη φράση του «δεν ξεχνάμε τίποτα και κανέναν» ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να σπάσει αυγά, ηγετικός και εξήγγειλε ένα ολιστικό σχέδιο μέτρων εμπνευσμένο από τον Αντ. Τρίτση με στόχο το......
Αντίμετρα στη λήθη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια επίσκεψη κατά της λήθης
​Τον τόπο της τραγωδίας, το Μάτι, επισκέφτηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας έτσι να αποδείξει ότι ισχύει η υπόσχεση που είχε δώσει αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή, πως «τίποτα και...
Μια επίσκεψη κατά της λήθης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτροπή κύρους για τις πυρκαγιές
Αναλαμβάνει δράση -μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό- η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης, υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι, η οποία στη...
Επιτροπή κύρους για τις πυρκαγιές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κυβερνητικός απολογισμός για τις φωτιές
Σε απολογισμό των δράσεων για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική και με σκοπό την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους προέβη χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για τις...
Ο κυβερνητικός απολογισμός για τις φωτιές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το SMS του «Ελ. Τύπου» κι ο βιασμός της λογικής
Δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση χθες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για το αν έχει όντως στα χέρια της το διαβόητο πλέον SMS που υποτίθεται πως στάλθηκε από το μέγαρο Μαξίμου προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά...
Το SMS του «Ελ. Τύπου» κι ο βιασμός της λογικής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το αμφισβητούμενο SMS και ο Αδωνις
«Πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες SMS», χαρακτήρισε χθες το απόγευμα το μέγαρο Μαξίμου το περιεχόμενο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», διαψεύδοντας το δημοσίευμα. Παράλληλα,...
Το αμφισβητούμενο SMS και ο Αδωνις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας