• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  83%

Οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν την κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαιρέτων

ΕUROKINISSI

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και παραλίες

 • A-
 • A+

Επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ενώ οι μπουλντόζες είναι έτοιμες να πιάσουν δουλειά την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, και τον αναπλ. υπ. Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, τόνισε ότι η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία στη Βουλή, αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αφορά «κτήρια ετοιμόρροπα, αφορά αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την παραλία» όπως άλλωστε ορίζει η κείμενη νομοθεσία με το νόμο που είναι γνωστός ως «νόμος Τρίτση» (μαντρότοιχοι κλπ) και αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα προδιαγεγραμμένα με βάση τους κανόνες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Πρέπει να γίνει σαφές, ότι αυτή η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν αφορά όλες τις περιοχές ούτε όλα τα αυθαίρετα. Είναι σαφέστατα προσδιορισμένη για περιοχές «ευαίσθητες», όπως οι αναδασωτέες, τα ρέματα κλπ.», είπε ο κ. Σταθάκης.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημιουργία μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων 

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, θα προβλέπεται η δημιουργία μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές, ρέματα και κατεδαφιστέα κτίρια.

Η τροπολογία, θα είναι μεταβατική έως ότου λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης, θα δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία.

Υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Περιβάλλοντος και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις με αντικειμενικά κριτήρια.

Με την τροπολογία αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, αφού θα μπορεί να παίρνει χρήματα από τον Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από άλλες πηγές, αποκλειστικά για το κονδύλι των κατεδαφίσεων.

Είπε, επίσης, πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες την ερχόμενη Δευτέρα (αφού σταλούν οι απαιτούμενοι φάκελοι) να ξεκινήσουν την κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαιρέτων. 

Το βράδυ της Τετάρτης, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας.

Προχωρά η εργολαβία κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Μακρόνησο 

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη Μακρόνησο, για την οποία ο υπουργός αποκτά το δυνατότητα να προχωρά στην εργολαβία της κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι «τα αυθαίρετα της Μακρονήσου θα πέσουν». Παράλληλα επισήμανε ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για την προστασία των υγρότοπων στην Αττική, καθώς αναστέλλονται οι οικοδομικές δραστηριότητες έως ότου οριοθετηθούν οι υγρότοποι, ενώ αναφορά έκανε και στη διάταξη με την οποία επεκτείνεται το κοιμητήριο της Νέας Μάκρης, καθώς ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Θίχτηκαν οι νοσταλγοί του κολαστηρίου της Μακρονήσου, με την απόφαση της κυβέρνησης τα αυθαίρετα της Μακρονήσου να κατεδαφιστούν. 

Στήριξη του ΤΤΕ στις κατεδαφίσεις

Στα επόμενα δύο χρόνια, με διακομματική συναίνεση, μπορούν να γίνουν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα, Γιώργος Στασινός, στηρίζοντας τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά ειδικά το Μάτι και τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ στέκεται δίπλα στην Πολιτεία και θα συναντηθούμε την Παρασκευή με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην επόμενη ημέρα στην κατεστραμμένη περιοχή, να στηρίξουμε την προσπάθεια κατεδαφίσεων εκεί που προβλέπεται και να προωθήσουμε έμπρακτα τις αναγκαίες αλλαγές σε θέματα χωροταξίας – πολεοδομίας».

Στο μεταξύ, ο κ. Στασινός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μη αξιοποίηση εθελοντών μηχανικών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων.

«Εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Αντί να ασχοληθούν με την ένταξη των ήδη άνω των χιλίων αυτών εθελοντών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων, καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν τους γραμματοκομιστές μεταξύ τους για να αποφύγουν δεσμεύσεις και δουλειά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Το μοιραίο οικόπεδο

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αποκάλυψε πως το οικόπεδο στο Μάτι που βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι, είναι διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου.

Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό , και μάλιστα έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας. Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει έλεγχο για τις ενέργειες της υπηρεσίας δόμησης ως προς την παράβαση του άρθρου 23 του 1337/83.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έναρξη των κατεδαφίσεων
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που καλείται να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις, στην...
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έναρξη των κατεδαφίσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από βδομάδα πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες
Με εντολή Σταθάκη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν εντοπιστεί από χρόνια σε καμένα δάση και αναδασωτέες περιοχές, ρέματα και...
Από βδομάδα πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων στη ΒΑ Αττική
Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική ανακοίνωσε η ηγεσία των υπουργείου Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών. Περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις,...
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων στη ΒΑ Αττική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είκοσι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης
Επιταχύνει τις διαδικασίες η κυβέρνηση μετά τη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής. Ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε ευρεία σύσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και μετά το τέλος της ανακοίνωσε...
Είκοσι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα
Αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές -π.χ. το φονικό οικόπεδο στο Μάτι- μπήκαν στο στόχαστρο και το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισής τους συζήτησαν χθες πρωθυπουργός και υπουργός ● Εχουν ήδη εγκριθεί 61 περιπτώσεις -27...
Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχή με 61 κατεδαφίσεις
Συνάντηση στο Μαξίμου με τον Γιώργο Σταθάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας, που ενημερώθηκε σχετικά με τον πρώτο κύκλο για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και τις διαδικασίες, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα σε Μάνδρα,...
Αρχή με 61 κατεδαφίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας