Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ναι σε μέτρα και κριτική, αλλά όχι στον βούρκο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναι σε μέτρα και κριτική, αλλά όχι στον βούρκο

  • A-
  • A+

Σε δύο άξονες κινήθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στους πολιτικούς συντάκτες. Ο πρώτος άξονας αφορούσε τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φωτιά, αλλά και τα μέτρα που φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να πάρει η κυβέρνηση για τις οικιστικές στρεβλώσεις και ο δεύτερος άξονας αποτελούσε την κυβερνητική απάντηση στα όσα ανέφερε χθες στη συνέντευξή του ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που τρέχουν ήδη, όπως οι αιτήσεις για τις εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις, ενημέρωση για την ημερομηνία πιστώσεων των διπλών συντάξεων των δικαιούχων πληγέντων, το επίδομα ανεργίας κ.λπ. Εν συνεχεία η ενημέρωση αφορούσε τα άμεσα μέτρα που πρόκειται να παρθούν «για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα δε σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις». Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης» (Περισσότερα για τα αυθαίρετα, σελ. 12-13).

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής», τόνισε, κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».

Απαντήσεις στη Ν.Δ.

Ακολούθως ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως αυτή εξελίσσεται πάνω από μια εθνική τραγωδία. Οπως είπε: «είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο. Ούτε βεβαίως είναι λογικό να μη γίνεται πολιτικός διάλογος, κριτική, καταλογισμός ευθυνών, ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής.

Ετσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, η στάση ορισμένων στελεχών της Ν.Δ. και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν στην κριτική, αλλά «έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά σε ψευδείς ειδήσεις, σε διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργικών στελεχών και στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, μιλώντας για «τη δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς, και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" που παρουσίασε την ώρα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών».

Στο τέλος της ομιλίας του είπε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το "βούρκο"», σημειώνοντας πως «η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Ομως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία».

Κουβέλης εναντίον Λοβέρδου

«Η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων δεν οδηγεί σε παραίτηση. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, σε καμία περίπτωση δεν συνοδεύεται και με παραίτηση».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης στη Βουλή, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο που υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί πάραυτα, μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική».

«Ολα αυτά τα ζητήματα θα κριθούν, θα συζητηθούν, και σε κάθε περίπτωση παρέλκει η αναφορά μου να επισημάνω τη διαφωνία μου σε αυτά που υποστηρίξατε», επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ν.Δ. καθοδηγείται από συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά κέντρα»
«Η αντίδραση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είχε προτεραιότητα τη στήριξη των θυμάτων και των πληγέντων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος....
«Η Ν.Δ. καθοδηγείται από συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά κέντρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια δημοσιογραφικής φαντασίας για νέα ανακεφαλαιοποίηση
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά...
Σενάρια δημοσιογραφικής φαντασίας για νέα ανακεφαλαιοποίηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίμετρα στη λήθη
Πιστός στη φράση του «δεν ξεχνάμε τίποτα και κανέναν» ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να σπάσει αυγά, ηγετικός και εξήγγειλε ένα ολιστικό σχέδιο μέτρων εμπνευσμένο από τον Αντ. Τρίτση με στόχο το......
Αντίμετρα στη λήθη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εδώ και τώρα η βοήθεια στους πυρόπληκτους
Απόλυτη προτεραιότητα είναι οι πληγέντες και τα μέτρα ανακούφισής τους. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει περάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όλους τους υπουργούς και αυτό είναι, μεταξύ άλλων, και το...
Εδώ και τώρα η βοήθεια στους πυρόπληκτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση ανακοινώνει η κυβέρνηση
Ολοκληρώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε...
Σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση ανακοινώνει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και...
Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας