• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.3°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  39%

Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης»

 • A-
 • A+

Μόνιμες λύσεις μπροστά στη νέα ιστορική μετακίνηση πληθυσμών με ακρογωνιαίο λίθο τη Σύμβαση της Γενεύης και το κράτος δικαίου ζήτησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία στηλίτευσε την αντιμετώπιση του προσφυγικού φαινομένου σαν κρίση που τάχα δικαιολογεί έκτακτα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων και της διαδικασίας του ασύλου.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τα δικαιώματα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η μετακίνηση πληθυσμών λόγω πολέμων, φτώχειας και περιβαλλοντικής καταστροφής, θα καθορίσει τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα. Κι όμως συνηθίζουμε να μιλάμε για προσφυγική κρίση, δηλαδή για ένα φαινόμενο προσωρινό, για το οποίο νομιμοποιούνται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για τη θεραπεία του. Εάν όμως βρισκόμαστε μπροστά στην παραμονή μιας νέας μεγάλης ιστορικής μετακίνησης πληθυσμών, δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά μόνιμες λύσεις. Κι ωστόσο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναζητούν λύσεις προσωρινές και πειραματίζονται στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης του ασύλου», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Υπογράμμισε ότι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε τρίτες χώρες, εκτός της επικράτειας της ΕΕ, σχέδιο που, όπως έχει γίνει γνωστό, προωθείται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαμορφωθεί κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα εναντίον της Σύμβασης της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι χώρες του Βίσεγκραντ ήταν η εξαίρεση. Σήμερα η ξενοφοβική πολιτική τους γίνεται ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη περνάει από την πολιτική της απαγόρευσης της επαναπροώθησης των προσφύγων στο δόγμα της αποτροπής της εισόδου τους στην ΕΕ και μεθοδεύεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου "επί πληρωμή" σε τρίτες χώρες που δεν δεσμεύονται από κανόνες διεθνούς προστασίας.

«Τι άλλο θα επινοήσουν για να κατεδαφίσουν την ένδοξη ευρωπαϊκή ιστορία; Τι άλλο θα κάνουν για να στρέψουν την προσοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τους υπεύθυνους του πολέμου, στα θύματα του πολέμου;», αναρωτήθηκε.

Και ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις του στην κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης.

Οι πολεμοκάπηλοι είναι αόρατοι, ενώ οι πρόσφυγες είναι ορατοί, με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό και άρα πρόσφοροι και βολικοί για να ανακηρυχθούν σε εχθρούς. Όταν το 1990, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, κυκλοφόρησε η θεωρία περί τέλους της ιστορίας και τέλους των μεγάλων αφηγήσεων, κανένας δεν κατάλαβε ότι αυτό που ήθελαν να τελειώσουν πρώτα απ' όλα, ήταν η Γαλλική επανάσταση, ο διαφωτισμός, η μεταπολεμική θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Όσο όμως δεν τολμάει κανείς ανοιχτά να ζητήσει την κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και να συνδέσει το όνομά του με αυτή την ιστορική οπισθοδρόμηση, θα πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να φωνάξει δυνατά: Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης! Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Καμία συναλλαγή στην κατάργησή τους!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τονίζει...
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα
Τη βασική θέση της Ελλάδας πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης εισόδου αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση υπογράμμισε στην...
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε στρατόπεδο στις Σέρρες όσοι εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά.
Σε στρατόπεδο στις Σέρρες όσοι εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άδωνις: Η Ελλάδα δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου κι αυτό είναι νόμιμο
Παρά την παραβίαση των νόμων περί ασύλου από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παρανομίας ♦ «Είστε ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα», το μήνυμά του προς...
Άδωνις: Η Ελλάδα δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου κι αυτό είναι νόμιμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Στο κτίριο του παλαιού Δημόκριτου όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο Θεσσαλονίκης βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συναντήθηκε με τους προέδρους και τους...
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για μαζικές απελάσεις και κλειστά κέντρα κράτησης
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε μαζικές απελάσεις στην Τουρκία και κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού για το προσφυγικό.
Σχέδια για μαζικές απελάσεις και κλειστά κέντρα κράτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας