Η άτυπη σύνοδος στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το μεταναστευτικό δημιούργησε αναταράξεις χθες στα κόμματα, ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στη σύνοδο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας πάνω από όλα πως το προσφυγικό αποτελεί μια ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, γι’ αυτό και η λύση του οφείλει να είναι ανάλογη σε συλλογικό, πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ηταν μια τοποθέτηση ανάλογη του πνεύματος που οφείλει να έχει η Ε.Ε., αλλά που δυστυχώς δεν υποστηρίζει. Και δεν την υποστηρίζει, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της με χαρακτηριστικά λαϊκιστικά και ακραία, που εμποδίζουν ή τουλάχιστον προσπαθούν να εμποδίσουν μια κοινή πολιτική.
Στο εσωτερικό την αρχή της αντιπαράθεσης την προκάλεσε μια δήλωση της Μαρίας Σπυράκη εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία ανέφερε πως στην Ευρώπη πρέπει να μοιράζεται η ευθύνη για το προσφυγικό και ζήτησε όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια.
Καλά ώς εδώ, αλλά μετά η Ν.Δ. ύψωσε και πάλι τις ακραίες απόψεις της: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, με 10.000 συνοροφύλακες. Η Ν.Δ. έχει ήδη προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα, εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες» επισήμανε στη δήλωσή της η κ. Σπυράκη.
Προαναχωρησιακά κέντρα
Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. ξέχασε προφανώς την ανικανότητα ή ακόμα χειρότερα την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης Σαμαρά να διαχωρίσει πρόσφυγες και μετανάστες, εξού και επιφύλασσε σε όλους εγκλεισμό σε προαναχωρησιακά κέντρα και αστυνομικά τμήματα, υπό απάνθρωπες συνθήκες και μάλιστα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Αμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περιμέναμε ποτέ από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά περιμένουμε να μην αναπαράγει τα επιχειρήματα εκείνων των χωρών που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες», έλεγε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας ότι απόψεις όπως αυτές της κ. Σπυράκη αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί και η άποψη που κατέθεσε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «24/7» δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και προσωπικά πήρα μια τέτοια θέση, να γίνουν στρατόπεδα είτε εντός είτε εκτός της Ευρώπης. Το δε δεύτερο μου φαίνεται λίγο περίεργο γιατί καμία χώρα δεν έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει τέτοια στρατόπεδα».
Σε ό,τι αφορά τις απόψεις που επικρατούν στους κόλπους της Ε.Ε. για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πώς τελικά θα αποφύγουμε να διαιρεθούμε, η Ε.Ε. πρέπει να αποφύγει πάση θυσία να διαιρεθεί ανάμεσα σε δύο τάσεις, ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που θέλουν την ευρωπαϊκή λύση και το εννοούν και σε όσες το προτείνουν χωρίς να είναι διατεθειμένες να το αποδείξουν στην πράξη».
Στον «πόλεμο» των ανακοινώσεων μπήκε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέροντας πως «τα (μη) αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες πρέπει να προβληματίσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη στην Ενωση και τη χώρα μας. Τον τόνο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα δώσουν οι συντηρητικοί και εθνολαϊκιστές της Ευρώπης».
Και η ανακοίνωση επέρριπτε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Ν.Δ. λέγοντας πως «οι εκτός θέματος μικροκομματικές “κοκορομαχίες” ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. των τελευταίων ωρών αδικούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Για ακόμη μια φορά δείχνουν τόσο “λίγοι”».
Θέση για το ζήτημα είχε και το ΚΚΕ: «Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, αποδεικνύουν ότι όλοι τους –ανεξάρτητα από αποχρώσεις– συμφωνούν στην αύξηση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, στο παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, στη δημιουργία χωρών-“αποθηκών”, είτε μέσα είτε έξω από την Ε.Ε.» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση ταυτίζεται στην πράξη με τις θέσεις της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων.
Συνάντηση με την Τερέζα Μέι
Με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συναντιέται σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 3ημερης επίσκεψής του στη χώρα.
Δύο ώρες αργότερα, θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με Ελληνες επιστήμονες του Λονδίνου αλλά και με επενδυτές στο Σίτι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας