Λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Τζουζέπε Κόντε για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Οι δύο άνδρες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, συζήτησαν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επικείμενης συνόδου της Κυριακής, καθώς και για την επόμενη σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας.
«Άτυπη συνεδρίαση εργασίας»
Η «μίνι» σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για σημαντικές τομές στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά το ραντεβού Μέρκελ-Μακρόν κι εν μέσω τεράστιων πιέσεων που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος στο εσωτερικό της κυβέρνησής της.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προεδρεύσει «άτυπης συνεδρίασης εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη συνεδρίαση της Κυριακής.
Για το ραντεβού αυτό είχε ενημερώσει νωρίτερα και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνοντας «Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο κατά την οποία συζήτηση επισταμένως το μεταναστευτικό και τόνισαν ότι θα πιέσουν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να διασφαλιστεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση, ότι πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό της Frontex και ότι πρέπει να μειωθεί η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.
Το ζήτημα των κέντρων κράτησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχουν δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεξεργάζονται σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός Ένωσης.
Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει δημοσιεύματα για κέντρα κράτησης εκτός Ε.Ε., αλλά εντός Ευρώπης, όμως το Reuters χθες (Τρίτη) επικαλέστηκε έγγραφο που έκανε λόγο για «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών εδαφών.
Τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας