• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.4°C
  1 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 29.9°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 31.1°C
  2 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.8°C / 29.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 27.0°C / 32.6°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.1°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.0°C
  1 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
ΕUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γλώσσα... ψέματα τσακίζει

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με κρεσέντο λαϊκισμού και συσκότιση της αλήθειας προσπαθεί να κρύψει η Ν.Δ. το «λάθος» με το οποίο αναγνωρίστηκε το 1977 ως «μακεδονική» η γλώσσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας

Η εκχώρηση “μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή

Γραφείο τύπου της Ν.Δ. 6-6-2018

Ο κ. Κοτζιάς υιοθέτησε την άποψη των Σκοπιανών περί “μακεδονικής” γλώσσας και όχι την ελληνική θέση, ότι ουδέποτε είχε γίνει αυτή αποδεκτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης, γλωσσολόγος καθηγητής που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά, είπε ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αποδοχή

Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. στον Αρη Πορτοσάλτε, 5-6-2018

Πολύ σύντομα, ίσως έως αύριο, θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και τα παράγωγά του και, σε αυτό το πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο σημείο, η Ν.Δ. ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, προσθέτοντας συνεχώς κόκκινες γραμμές, με στόχο να αποδείξει εκ των υστέρων ότι η κυβέρνηση έκανε «βαριές εθνικές υποχωρήσεις».

Δυστυχώς για τους ίδιους και ευτυχώς για τη χώρα, το σχέδιο συμφωνίας που υπάρχει στο τραπέζι (ακόμη κι αν απορριφθεί από τον Ζόραν Ζάεφ) δεν έχει καμία σχέση, ούτε καν πλησιάζει με όσα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν και με όσα είχαν αποδεχθεί.

Δυστυχώς, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει το ίδιο λάθος που έκανε προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να κερδίσει την εξουσία, λέει όχι σε όλα, εμφανίζεται απόλυτα αδιάλλακτη, «καθαρή», χαϊδεύει τα αυτιά και το θυμικό και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις αυτής της στάσης.

Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το τεκμήριο της αθωότητας, της άγνοιας κινδύνου, καθώς η Αριστερά κυβέρνησε για πρώτη φορά, ενώ η Ν.Δ. δεν μπορεί να το επικαλεστεί.

Ειδικότερα, για το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ, που τόσος θόρυβος έγινε αυτές τις ημέρες, η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει το λάθος (επιεικής χαρακτηρισμός) που έγινε το 1977, για το οποίο μάλλον δεν ευθύνεται ο Κοτζιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από ένα κρεσέντο λαϊκισμού και συσκότισης της αλήθειας.

Αναλυτική έκθεση

Η Ν.Δ. προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη θέση του γλωσσολόγου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος υποστήριξε, ως μη όφειλε, ότι το 1977, κατά την τότε διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, η Ελλάδα δεν αναγνώρισε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ ως «μακεδονική». Ομως η αλήθεια, όπως προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, είναι διαφορετική.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στην έκθεση, που αριθμεί εννέα σελίδες και παραδόθηκε αρμοδίως στις 23 Ιουλίου 2012, οι συντάκτες της, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, περιγράφουν μεταξύ άλλων, την κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά και μέχρι τότε, σχετικά με το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

«Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεχτήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή. Η Σερβική και η Makedonski, της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian».

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τόσο η εθνικότητα όσο και η γλώσσα δεν περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση συμφωνία ούτε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα σχόλια περιττεύουν. Γιατί τώρα είναι ώρα ευθύνης κι όχι επίρριψης ευθυνών.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπαράθεση από αμφιλεγόμενο δημοσίευμα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
Ενα μη θέμα -καθώς έχει διαψευστεί εγκαίρως και κατηγορηματικά τόσο από τον τότε υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον τότε πρωθυπουργό- περί δήθεν συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων...
Αντιπαράθεση από αμφιλεγόμενο δημοσίευμα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχή ενημερώσεων
Τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησε να βλέπει από χθες ο Ν. Κοτζιάς για τις συνομιλίες που είχε με τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το...
Αρχή ενημερώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η λογική της λύσης»
Το παρασκήνιο της επίλυσης του Μακεδονικού μέσα από το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η λογική της λύσης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τα συλλαλητήρια στην αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναγνωρίζουν τώρα τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και ζητούν μάλιστα την πιστή τήρησή της. Το μόνο ανοιχτό θέμα...
Από τα συλλαλητήρια στην αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουβέλης: «Η Ν.Δ. προσβάλλει τους θεσμούς της Δημοκρατίας»
«Η άρνηση της Ν.Δ. να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, συνιστά προσβολή των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. 
Κουβέλης: «Η Ν.Δ. προσβάλλει τους θεσμούς της Δημοκρατίας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ν.Δ. και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
Η ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώθηκε η Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, προκαλεί αναταράξεις... VMRO και Ν.Δ. εστιάζουν στα ίδια σχεδόν σημεία -το κάθε κόμμα από την...
«Ν.Δ. και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας