• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 21.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.5°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 19.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  0 BF
  93%

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος

Εκ του μηδενός, οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο

 • A-
 • A+

Επειτα από μια πενταετία πλήρους αντιμεταρρύθμισης νεοφιλελεύθερου παραλογισμού, με θύμα τη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα, αλλά και την ίδια τη λογική, η Δημόσια Διοίκηση ανασυγκροτείται με γνώμονα την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και, πριν από όλα, την αποκατάσταση αδικιών, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εκ του μηδενός, τόνισε, θα εξεταστούν οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι θέσεις δεν υπάρχουν για να μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Υπάρχουν για να καλύπτονται συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες». Εφόσον προσδιοριστούν οι κοινωνικές ανάγκες που θα καλύψει κάθε υπουργείο και θεσπιστεί το προφίλ κάθε θέσης εργασίας, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων και θα διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν θα έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά «επιβράβευσης των καλύτερων».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία πολιτική κινητικότητας. «Οχι των προκατόχων μας που ουσιαστικά ήταν πρόσχημα–φερετζές για απολύσεις. Η κινητικότητα δεν είναι εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Νωρίτερα, μια μίνι διαδικασία κινητικότητας θα εφαρμοστεί για την επιστροφή των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, «αλλά όσοι δεν επιλέξουν νέες θέσεις θα επιστρέψουν στις παλιές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε, αναφερόμενος στους απολυμένους υπαλλήλους, ότι «δεν είχαν την προστασία του πελατειακού συστήματος». Επόμενος στόχος, η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος: Να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η συνταγματική μονιμότητα για όλους του ς δημοσίους υπαλλήλους και «να μην έχουμε πρόσκαιρες θέσεις στο Δημόσιο, που προωθούν την εργασιακή ανασφάλεια».

Επίσης, θα υπάρξει νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, αλλά μέχρι την ολοκλήρωσή του «δεν θα γίνουν μεμονωμένες παρεμβάσεις», διότι «θα έστελναν το μήνυμα ότι συνεχίζουμε την πατρωνία». Ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να θυμίσει για τον προκάτοχό του ότι ήταν «ο μοναδικός υπουργός ο οποίος διόρισε με προσωπική του απόφαση γενικούς διευθυντές και διευθυντές, παραμερίζοντας γενικούς διευθυντές επιλεγμένους από υπηρεσιακά συμβούλια».

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την αντικατάσταση αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του πειθαρχικού δικαίου, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των υπαλλήλων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αφησε για το τέλος το ζήτημα του μισθολογίου. «Θέλω να ελπίζω ότι από την επόμενη χρονιά, όταν θα έχει ανορθωθεί η οικονομία, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι και στον οικονομικό τομέα. Αλλά να βασιστούμε και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε.

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση των ΚΕΠ, προαναγγέλλοντας, περαιτέρω, τη δημιουργία εικονικών (virtual) ΚΕΠ, με δυνατότητα πρόσβασης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμιά απόλυση στο Δημόσιο»
Ο Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε για την απρόσκοπτη επιστροφή των απολυμένων και «διαθέσιμων». - «Ο ιδιωτικός τομέας έχει να ζηλέψει την επάρκεια των στελεχών του Δημοσίου. Χάνεται όμως το δυναμικό σε μια...
«Καμιά απόλυση στο Δημόσιο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημόσια διοίκηση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες»
Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Τι περιλαμβάνει το συνοπτικό πλάνο που περιγράφει στην...
«Δημόσια διοίκηση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ατζέντα για σύγχρονο Δημόσιο
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με ψηφιακή υπογραφή, θα γίνεται η διακίνηση όλων των διοικητικών εγγράφων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ξεκίνησε στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ η λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών...
Ατζέντα για σύγχρονο Δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Βερναρδάκης προχωρά σε... ψηφιακό απολογισμό του έργου του
Ξεχωριστή ενότητα με τον απολογισμό του έργου και των δράσεών του στο πεντάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, διαμόρφωσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η πρωτοβουλία που έρχεται έπειτα...
Ο Βερναρδάκης προχωρά σε... ψηφιακό απολογισμό του έργου του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To e-mail μπαίνει στο δημόσιο
Μέτρα με τα οποία επιχειρείται η μείωση της γραφειοκρατίας και η μετάβαση της δημόσιας διοίκησης σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή, αποτυπώνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιώργος...
To e-mail μπαίνει στο δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάχιστα ο νόμος για το Δημόσιο
Ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην αφαιρέσει από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 για το 2015 προσλήψεις τους περίπου 5.000 υπαλλήλους που επιστρέφουν στο Δημόσιο, εμφανίζοντας...
Τάχιστα ο νόμος για το Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας