• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη

Αλλαγές με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη

 • A-
 • A+

Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, απλοποίηση και εξορθολογισμό προστίμων, αλλά και κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για ρυθμισμένα χρέη, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.

Παράλληλα η υπουργός κήρυξε τον «πόλεμο» στους φοροφυγάδες, ενώ απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να σπεύσουν να πληρώσουν τους φόρους τους (την εναπομείνασα δόση του ΕΝΦΙΑ 2014, τον ΦΠΑ του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου κ.ά.) και να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Χαρακτήρισε μάλιστα την πληρωμή των φόρων «πατριωτικό καθήκον» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση και δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα συνεχιστεί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και αν θα επανέλθουν σταδιακά οι φοροαπαλλαγές που «κόπηκαν». Αναλυτικότερα, τα πέντε πρώτα βήματα της κυβέρνησης με στόχο την εγκαθίδρυση φορολογικής δικαιοσύνης, και τη φορολόγηση του καθενός σύμφωνα με την πραγματική και όχι την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα, είναι:

1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, και με προοδευτική κλίμακα. Παράλληλα, έως τον Ιούνιο, κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων του ΣτΕ, θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών τιμών (μεσοσταθμικά αναμένεται να μειωθούν 25-30%). Οι απώλειες εσόδων από τις αλλαγές αυτές θα αντισταθμιστούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

2. Βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με την άρση όλων των περιορισμών της ισχύουσας ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να καταργηθεί το όριο οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ για ένταξη στη ρύθμιση, ανοίγοντας τον δρόμο και στους μεγάλους οφειλέτες.

Αντιστοίχως σχεδιάζεται και η κατάργηση του ορίου των 15.000 ευρώ, το οποίο δεν επιτρέπει ρύθμιση σε περισσότερες από 72 δόσεις, ενώ αναμένεται και η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τώρα δεν απέδωσαν καθώς εντάχθηκαν μόλις 198.000 φορολογούμενοι. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό διακανονισμό ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «λιγότερο από όσα ληξιπρόθεσμα δημιουργούνται μέσα σε δύο μήνες», υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη. Στις επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, με καθιέρωση ετήσιας δόσης ως ποσοστό του εισοδήματος, θα καταφεύγουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

3. Αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Θα γίνει στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους έπειτα από διαβούλευση. Θα αφορά τα εισοδήματα του 2015 (που θα δηλωθούν το 2016) με την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

4. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

5. Αξιοποίηση του προσωπικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με σπασμένα φρένα η ακρίβεια και η κυβέρνηση παρακολουθεί...
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν στο πετσί τους την εκτόξευση των τιμών όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Με σπασμένα φρένα η ακρίβεια και η κυβέρνηση παρακολουθεί...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
Ποτάμι που φουσκώνει το κύμα δυσαρέσκειας των καταναλωτών απέναντι στην ακρίβεια, με την κυβέρνηση να αναζητά κυματοθραύστες για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό ράλι στη βάση των αντοχών των...
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό...
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
8 μέτρα με κοινωνικό πρόσημο
Προνομοθέτηση της μείωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, σταδιακή ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, προσλήψεις μόνιμου...
8 μέτρα με κοινωνικό πρόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπα» 1,75 δισ. ευρώ στα έσοδα
Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχεται ο προϋπολογισμός από την αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, γεγονός που αποτυπώνεται κυρίως στην πορεία των φορολογικών εσόδων, η...
«Τρύπα» 1,75 δισ. ευρώ στα έσοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας