Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με τη ρήξη στη φαρέτρα του

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρόντες στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

Με τη ρήξη στη φαρέτρα του

  • A-
  • A+

Προθεσμία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα με τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για να κλείσει την εξάμηνη συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους και να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT για τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.

Πυξίδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να καλείται να περάσει μέσα από Συμπληγάδες.

Ο ίδιος πάντως, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, είναι «προετοιμασμένος για τη ρήξη», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την… πανούργα τακτική που φιλοδοξεί να ακολουθήσει στις καθοριστικές για την πορεία της χώρας διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

«Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας», δήλωσε ο νέος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος, ενώ στην ερώτηση για το ποσοστό του Μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση, η απάντηση ήταν «0%!»

Ως εκ τούτου κανείς δεν περιμένει να… ξημερώσει συμφωνία σήμερα για την Αθήνα, πλην των χρηματαγορών που είδαν με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση.

Αυτή χωρίζετε σε τέσσερις άξονες και προβλέπει:

1. Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία, η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά τη δυναμική απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου. Το πρόγραμμα-γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι», θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τη συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα, ρίχνοντας στον... Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».

2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης. Ετσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 (για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δισ. ευρώ για κοινωνική πολιτική.

3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps). Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 6,67 δισ. ευρώ, με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν. Εφόσον συμβεί αυτό, η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα Στήριξης από την 1η Σεπτεμβρίου.

4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Με αυτές τις προτάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δισ. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στρέφει πλέον το βλέμμα το μέγαρο Μαξίμου.
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απαραίτητη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές»
Ο υπουργός ουσιαστικά απηύθυνε κάλεσμα προς τις προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις για έναν κοινό αγώνα εν όψει των εκλογών στην Ευρώπη, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η ατζέντα και οι πολιτικές...
«Απαραίτητη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυτόματος κόφτης» και τα κλειδιά στη Eurostat
Παρότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το... μενού των «προληπτικών» μέτρων, το σίγουρο είναι ότι στη δομή του νέου «μηχανισμού» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που θα εκδίδουν...
«Αυτόματος κόφτης» και τα κλειδιά στη Eurostat
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ξεκίνησαν
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
Για το 2016 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται σε 5,282 δισ. ευρώ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα...
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τα capital controls. Η επιβολή τους μπορεί στην αρχή να σόκαρε τους συναλλασσομένους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ένα...
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας