• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.8°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 31.0°C
  1 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 32.6°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 30.3°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  18%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 30.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 31.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  11%

Τρίτη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

EUROKINISSI//ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

«Ο δρόμος της παρανομίας θα κλείσει»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο νέος υπουργός του νέου υπουργείου για τη διαφθορά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης αφήνοντας όπως ο ίδιος είπε την εισαγγελική τήβεννο και φορώντας το κοστούμι του υπουργού δεν μάσησε τα λόγια του. Η εικοσάλεπτη ομιλία του για όσους την παρακολούθησαν έβαλε σε λόγια αυτό που όλοι οι πολίτες γνώριζαν και όλοι οι πολιτικοί εξήγγειλαν ότι θα καταπολεμούσαν ενώ κάποιων οι τσέπες γέμιζαν.

Ολοι ήξεραν όμως κανείς δεν αποφάσιζε

«Η προστασία της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου τόσο από εσωτερικές προσβολές (εγκλήματα υπαλλήλων) όσο κι από εξωτερικές προσβολές αποτελεί μέγιστο πρόταγμα για την κυβέρνηση και θα επιχειρηθεί με όλα τα διαθέσιμα ποινικά και διοικητικά μέσα και μέτρα» είπε ξεκινώντας ο υπουργός. Αναλύοντας το πόσο πολύ επηρεάστηκε η οικονομική δυσχέρεια και η κρίση αλλά ακόμα και η κοινωνική συνοχή τις συνεχόμενες δεκαετίας άνθησης της υψηλού επιπέδου διαφθοράς και της φοροδιαφυγής σε κάθε μορφή της απέδωσε κατά κύριο λόγο τη διαιώνιση στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, χωρίς οριοθέτηση και με διάχυση ευθύνης.

Για το λόγο αυτόν κρίνει ότι «η επιλογή για σύσταση υπουργείου με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι εξ ορισμού σοφή. Πίστεψα ότι ο πρωθυπουργός το εννοούσε και το εννοούσα κι εγώ».

Μίλησε για την προηγούμενη θητεία του ως προϊστάμενος εισαγγελέας της ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και για τη συνέχεια που θα έχει το έργο του εκεί. 

«Θέλω πρώτα να σας περιγράψω με κάθε ειλικρίνεια ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας και ποια είναι η σχέση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με αυτήν την κατάσταση. Για να κατανοήσετε μετά τους στόχους αλλά και τα μέτρα».

«Από το 1974 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μηχανισμός που να λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς»

«Αυτή είναι η κατασταλαγμένη μου σκέψη και η απορία μου. Το πώς δηλαδή φτάσαμε εδώ (σ.σ., στην μεγάλη οικονομική δυσπραγία) σήμερα και δεν είχαμε φτάσει νωρίτερα. Όλοι οι υπουργοί οικονομικών φέρουν όχι ποινικές αλλά σημαντικές ευθύνες για το ότι δεν έχουμε μηχανισμό μέχρι και το 2012 που έγινε μια αρχή. Μόνο ο φορολογούμενος πήγαινε στον έφορο και όχι το αντίθετο. Γνωρίζετε ότι ο πατριωτισμός πάρα πολλών σταματάει συχνά μέχρι εκεί που αρχίζει η τσέπη. Δεν υπήρχε ούτε φοροελεγκτικός ούτε φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Το 2013 αυτός ο μικρός μηχανισμός που προΐσταμαι με παραινέσεις και τεχνοκρατών ανέλαβε να υποκαταστήσει την ανυπαρξία».

Πακτωλό χρημάτων χάνει το δημόσιο

Ο κ. Νικολούδης περιέγραψε το τί έκανε στη νεοσύστατη αρχή. «Ζητήσαμε από τις τράπεζες να μας στείλουν καταλόγους καταθετών που είχαν πάνω από 200000, όλων εκείνων που έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό ενώ συγκεντρώσαμε στοιχεία και από ασφαλιστικές εταιρείες. Ηταν πρόκληση να δηλώνει κάποιος 25000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και να πληρώνει 17000 σε ασφάλειες. Πρόσφατα εντάξαμε και τη λίστα Λαγκάρντ. Τα βάλαμε όλα σε μια βάση δεδομένων κάναμε αξιολόγηση και βρήκαμε περίπου μια συνολική εικόνα του τί κατέχει ο καθένας. Στο δεύτερο βήμα κοιτάξαμε τις φορολογικές δηλώσεις από το 2000 και μετά και καταλήξαμε για 3500 περιπτώσεις να έχουμε μια πλήρη εικόνα της δυσαναλογίας ανάμεσα στα εισοδήματα που κάποιος κατείχε και σε αυτά που δήλωνε. Αυτές τις υποθέσεις που από πρώτη ματιά κραύγαζαν για φοροδιαφυγή κυριολεκτικά δεν είχαμε και δεν έχουμε τί να τις κάνουμε! Το συνολικό ποσό ύλης που έχει φοροδιαφύγει φτάνει τα 7 δισ. ευρώ μετρημένα και υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ, κάτι που αναμένεται να αποδώσει στο δημόσιο το ελάχιστο 2,5 δισ. ευρώ. Κι όμως αυτό το θησαυρό, τον πακτωλό χρήματος που το δημόσιο έχει καθήκον να εισπράξει δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Διότι απλούστατα ούτε οι εφορίες ούτε το ΣΔΟΕ δεν έχουν ελεγκτές ικανούς να ανταποκριθούν».

Ελεγκτικοί μηχανισμοί χωρίς αρμοδιότητες

Τα πρώτα και άμεσα μέτρα που θα πάρει το νέο υπουργείο αναδεικνύουν και το πού ακριβώς βρισκόμαστε αλλά και το τί δεν γινόταν ποτέ.

«Άμεσα θα ζητήσουμε από όλους τους ελεγκτές να αφήσουν στην πάντα ότι άλλο κάνουν που μπορεί να είναι ακόμα και άχρηστο και να καταπιαστούν με αυτές τις υποθέσεις. Σε δεύτερο βαθμό θα μεριμνήσουμε για μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα να βεβαιώνει το φόρο ιδιότητα που μέχρι σήμερα δεν είχε. Άλλος κάνει τον έλεγχο και μετά η έκθεση δινόταν στις εφορίες που δεν είχαν δυνατότητα να κάνουν δικό τους έλεγχο ώστε να επιβάλλουν το φόρο» Τόσο απλά λοιπόν ανάσαινε ελεύθερα η φοροδιαφυγή! «Το πιο κρίσιμο μέρος της διαφθοράς που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου δεν είναι βγαλμένο από φήμες είναι η διαπίστωση του ανθρώπου που το είδε με τα μάτια του», συνεχίζει ο υπουργός.

«Μια δράκα ατόμων και οικογενειών»

«Ολα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες και επιχορηγήσεις, διακίνηση καπνικών προϊόντων και καυσίμων τα τέλεσε ειλικρινώς μια δράκα ανθρώπων και οικογενειών οι οποίοι είναι ακριβώς αυτό που λέμε με απλά λόγια κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Μια δράκα ανθρώπων που έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και ατυχώς το κράτος και οι φορείς του δείξανε να συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε και θα αποδοθούν και ποινικές ευθύνες. Το σίγουρο όμως είναι ότι από δω και στο εξής συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά συμβάσεις πολεμικού υλικού οι οποίες είχαν θεσμοθετημένες και νομοθετημένα υπερβολικά ανταλλάγματα τις λεγόμενες μίζες, επιχορηγήσεις είτε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου είτε με χρήματα της ΕΕ δεν πρόκειται ξανά να δοθούν. Ο δρόμος θα κλείσει! Ο έλεγχος της διακίνησης καπνικών προϊόντων που γίνεται με τρόπους απαράδεκτους αποφέρει σε κάποιους ποσά που έχουν υπολογιστεί στο 1 εκ. Να το πάρουν απόφαση ότι αυτό δεν θα επιτραπεί διότι θα χαλάσουν οι μηχανισμοί τους άμεσα. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται και απαιτείται μπροστά στις κρίσιμες καταστάσεις που ζει η Ελλάδα ώστε αυτό το κράτος να γίνει φυσιολογικό και να διέπεται σε μεγάλο ποσοστό από τη νομιμότητα». 

Ο υπουργός κλείνοντας δηλώνει: «Υπεραισιόδοξος δεν είμαι αλλά πίστη μου είναι ότι παίρνεις ότι παλέψεις».  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
Σε δήλωσή του για τα Paradise Papers ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής...
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετωπική για διαφθορά-διαπλοκή
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσουν στα «ψιλά» όσα ακούστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για το «τρίγωνο» τραπεζικού, πολιτικού και μιντιακού συστήματος. «Ολα στο φως» δήλωσε στο χθεσινό...
Μετωπική για διαφθορά-διαπλοκή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φοροδιαφυγή και λίστες ξανά στο προσκήνιο
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αξιοποίηση των πληροφοριών από τις λίστες εξωτερικού είναι μια από τις κεντρικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛΛ. Και αυτό το μήνυμα έστειλαν για ακόμη μια φορά...
Φοροδιαφυγή και λίστες ξανά στο προσκήνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι λίστες από τη Γερμανία
Τα επόμενα βήματα για τον έλεγχο της νέας λίστας με τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων, η οποία έφθασε στη χώρα από τη Γερμανία, ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα.
Οι λίστες από τη Γερμανία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση: Σύγκρουση με κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής
Σε πολιτική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για την πλειονότητα της κοινωνίας η κυβέρνηση, πιεζόμενη, καθώς είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, επιλέγει ως απαράβατη...
Κυβέρνηση: Σύγκρουση με κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ολα τα ‘‘πόθεν έσχες’’ πρέπει να ερευνηθούν»
«Ολα πρέπει να ερευνηθούν. Οτιδήποτε προκύπτει για τον οποιονδήποτε πολίτη, πόσω μάλλον για κάποιον ο οποίος διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας», συμπλήρωσε υποστηρικτικά προς την αρχική της τοποθέτηση.
«Ολα τα ‘‘πόθεν έσχες’’ πρέπει να ερευνηθούν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας