Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν μας διαφώτισε για τις φρεγάτες
EUROKINISSI

Δεν μας διαφώτισε για τις φρεγάτες

  • A-
  • A+

Απαντήσεις για το μπέρδεμα που έχει προκύψει σχετικά με την προμήθεια δύο φρεγατών από την Γαλλία προς την Ελλάδα επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι «έχουν γραφτεί και έχουν βγει προς τα έξω διάφορα σενάρια. Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν στο σύνολό τους και με λεπτομέρειες να δίδονται στη δημοσιότητα. Ισχύουν μόνο όσα αποφασίζονται μέσω ΚΥΣΕΑ και των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής».

Tοποθετήθηκε για τις φρεγάτες επισημαίνοντας «Αυτό που έχει συμβεί με τις φρεγάτες είναι πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μεϊμαράκη, ωστόσο αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν».

«Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η συμφωνία με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα για να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει «έπειτα από επικοινωνία εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα ύψους οκτώ δισ. ευρώ που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων να επιστραφεί στην Ελλάδα για να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα. Σε αυτή την συνομιλία ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και γενικότερα φάνηκε θετικός για τη δυνατότητα ενίσχυσης και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία. Όταν και αν έρθει η ώρα αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».
«Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «κανένας υπουργός δεν μπορεί να δεσμευθεί για προϋπολογισμούς που δεν έχει και το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Τα προγράμματα που ισχύουν είναι αυτά που γνωρίζετε και έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας μίλησε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 και σημείωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης και της Βουλής όμως «σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρημάτων που θα είναι εντός του 1,1 δις, υπάρχει ζήτημα λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στους εταίρους. Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις προκαταβολές».

«Δεν είναι δυνατόν αυτό, τη στιγμή που ζητούν οι δανειστές να παραμείνουμε σε αυτό το πλεόνασμα, συν 2% για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είναι για τις καταβολές το 2018-2020 και μετά το '21 που δεν θα υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Άλλωστε το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθή μετά από δύο χρόνια. Ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο» είπε χαρακτηριστικά.

Τον διέψευσε... καλύπτοντάς τον

Ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε και για τον Φώτη Κουβέλη και για το εάν οι σημερινές του δηλώσεις διαψεύδουν την προ ημερών τοποθέτηση του υφυπουργού. 

Ο Πάνος Καμμένος κάλυψε εμμέσως τον κ. Κουβέλη τονίζοντας ότι  ο υπουργός έχει μεγάλη αγωνία και μάχεται για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και για την εμπλοκή των ναυπηγείων. Επιχειρώντας να εξηγήσεις τις δηλώσεις Κουβέλη σημείωσε ότι απλά διαβεβαίωνε ότι εμείς ως ελληνικά ναυπηγεία είμαστε ακόμη και το καλοκαίρι έτοιμοι να ξεκινήσουμε. 

Οι επαφές Κουβέλη και ο γερμανικός δάκτυλος

Να σημειωθεί ότι σε σημερινό ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο Φώτης Κουβέλης είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη με αντικείμενο τη συμφωνία.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ενδεχομένως να υπήρξε και γερμανικός δάκτυλος για το θέμα των φρεγατών, καθώς το ελληνικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ γερμανικής κατασκευής και η ώρα του εκσυγχρονισμού τους πλησιάζει.

Ο Πάνος Καμμένος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι έχουν γίνει σκέψεις για εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ, όμως δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι « Ο κ. πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον κ.Μακρόν συζητήθηκαν  μια σειρά από ενδεχόμενα για συνεργασία των δύο χωρών. Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. Εφόσον καταλήξουν θα ενημερώσουμε. Έχουμε στόχο να

ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας»

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ρήγμα ούτε στο εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει τα χαρτιά του για τις φρεγάτες
Πολλή σκόνη έχει σηκωθεί από χθες σχετικά με το ζήτημα χρονομίσθωσης των γαλλικών φρεγατών και την άρνηση του Παρισιού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δίνει...
Ανοίγει τα χαρτιά του για τις φρεγάτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση Καμμένου να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τη Ρωσία
Την εικόνα ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών στις διμερείς σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί παρελθόν επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Άμυνας από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε κατ´ιδίαν με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος...
Επιχείρηση Καμμένου να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανική ανησυχία για τις γαλλικές φρεγάτες
Τι συνέβη από το πρωί της περασμένης Παρασκευής και την ανακοίνωση της απόκτησης δύο γαλλικών φρεγατών μέσω χρονομίσθωσης έως το ουσιαστικό «πάγωμα» της εν λόγω διαδικασίας; Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ο...
Γερμανική ανησυχία για τις γαλλικές φρεγάτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γαλλικές φρεγάτες: Επεσαν σε «νάρκη» πριν καν ξεκινήσουν
Χρειάστηκε να περάσουν έξι μέρες για να «παγώσει» προς το παρόν η καταρχήν προφορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την προμήθεια δύο πολεμικών φρεγατών και να μετατεθούν για το μέλλον οι όποιες αποφάσεις....
Γαλλικές φρεγάτες: Επεσαν σε «νάρκη» πριν καν ξεκινήσουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η συμφωνία για τη Σούδα επεκτείνεται (;) στα πέντε χρόνια
Στην ανανέωση της συμφωνίας για τη ναυτική βάση της Σούδας για πέντε χρόνια, αντί για έναν χρόνο, που γινόταν ώς τώρα, φαίνεται ότι προχωρά ολοταχώς η ελληνική κυβέρνηση, αφού χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας...
Η συμφωνία για τη Σούδα επεκτείνεται (;) στα πέντε χρόνια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίσκεψη Καμμένου στην Κύπρο για τα 55 χρόνια ανεξαρτησίας
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στους ετήσιους εορτασμούς για την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Θα έχει συναντήσεις με όλη την πολιτειακή ηγεσία της Μεγαλονήσου...
Επίσκεψη Καμμένου στην Κύπρο για τα 55 χρόνια ανεξαρτησίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας