• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%

Για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας με βάση τη στάση επιθετικότητας που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα, μιλάει ο Δ. Τζανακόπουλος

«Τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν»

 • A-
 • A+

Σίγουρος ότι «τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις» εμφανίζεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλάει για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της μεταμνημονιακής εποχής, τονίζοντας ότι βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και άλλων δεδομένων, ενώ παράλληλα αρνείται πως υπάρχει γι’ αυτό δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάει, τέλος, για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας με βάση τη στάση επιθετικότητας που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα και θεωρεί πως είναι κρίσιμο να υπάρξει μια βελτίωση στις διαδικασίες του κόμματος.

• Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, αλλά και για το 2019. Κατά συνέπεια η εν λόγω αναθεώρηση έχει αντίκτυπο και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταυτόχρονα τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Γενάρη του 2019. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας προοπτικής;

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς. Καλό είναι λοιπόν να μιλάμε πάντα επί δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και όχι των εκτιμήσεων που κάνει κατά καιρούς το Ταμείο, οι οποίες εξάλλου διαρκώς αστοχούν.

Τα δεδομένα λοιπόν είναι ότι η χώρα επί τρία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από μια μακρόχρονη υφεσιακή πορεία επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική, η οποία είναι απολύτως καθοριστική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Επομένως, τα κινδυνολογικά σενάρια από όπου και αν διακινούνται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

• Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Υπάρχουν φωνές, ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό κάνουν λόγο για δυσφορία των δανειστών στο κομμάτι των μέτρων κοινωνικής πολιτικής του εν λόγω σχεδίου. Υπάρχει εν τέλει μια μυστικοπάθεια γύρω από το σχέδιο αυτό;

Η αναπτυξιακή στρατηγική μιας κυβέρνησης που έχει ανοίξει διά των περιφερειακών συνεδρίων μια πανελλαδική, δημόσια διαδικασία διαβούλευσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μυστική ή κρυφή.

Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική αποτυπώνεται και στο σχέδιο που έχει κατατεθεί ενόψει του Eurogroup και περιγράφει τους βασικούς αρμούς στους οποίους έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα, πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της εργασίας, των μισθών και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους και της νέας γενιάς.

Επομένως, τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν και από την άλλη δεν ευσταθούν ούτε τα σενάρια αποδοκιμασίας από τους δανειστές. Σας είπα και προηγουμένως ότι η πορεία εξόδου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

• Στις 2 Μαρτίου είχατε δηλώσει πως «αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των στρατιωτικών μας», που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Εχει περάσει καιρός από τότε και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να υπολογίζει ιδιαίτερα τις διάφορες καταδίκες από πλευράς Ευρώπης, πώς προτίθεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι Τούρκοι παρατείνουν συνεχώς αυτή την κράτηση;

Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την Τουρκία να διευθετήσει ταχύτατα το ζήτημα της κράτησης και να μην το αξιοποιεί για πολιτικούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσαμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ισχυρότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι το σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο Κορυφής αλλά και τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Αναμένουμε τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης και παράλληλα θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε επίπεδο, ώστε σύντομα να δοθεί λύση.

Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι ορθή η εκτίμηση πως η Τουρκία δεν υπολογίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τις καταδίκες ή τις πολιτικές πιέσεις. Ανεξαρτήτως λοιπόν της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, δεν εκτιμώ ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμη η διεθνής της απομόνωση.

Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι να συνεχιστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, με στόχο όμως την αποκατάσταση της ομαλότητας και την εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και Ελλάδας-Τουρκίας.

• Οι προεδρικές εκλογές είναι το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μέσα στο 2019 -όταν γίνουν εκλογές- θα πρέπει να περάσει αυτόν τον σκόπελο. Πιστεύετε ότι οι προεδρικές εκλογές θα οδηγήσουν σε διάλυση της κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019;

Αναφέρεστε σε δύο εκλογικές διαδικασίες μέσα στην επόμενη διετία για τις οποίες θα ήταν άτοπο να γίνουν από τώρα οι όποιες εκτιμήσεις. Αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

• Εσείς σκέφτεστε να προτείνετε εκ νέου τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία;

Ο κ. Παυλόπουλος έχει τιμήσει το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή όλου του πολιτικού κόσμου. Νομίζω, δε, ότι είναι απολύτως άστοχο να ανοίγουμε καν αυτή τη συζήτηση στο μέσον της θητείας του σημερινού Προέδρου. Ο σεβασμός στον πολιτειακό θεσμό αλλά και στο πρόσωπο του Προέδρου το επιβάλλει.

• Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των 53+ έγινε μια κριτική που είχε κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» το κόμμα και τα όργανά του. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο πλούτος των απόψεων εντός του κόμματος είναι πάντα προωθητικός. Η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δίνει μια τεράστια μάχη εδώ και τρία χρόνια, όμως το ίδιο συμβαίνει και για το κόμμα. Αυτό σίγουρα μεταβάλλει τη λειτουργία και την καθημερινότητα του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να εργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε και τη δουλειά και τις επεξεργασίες του κόμματος, καθώς σας θυμίζω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονάχα το κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, είναι και η ισχυρότερη φωνή της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν η συντροφικότητα, ο διάλογος και συλλογικά αντιμετωπίζουμε τα όποια ζητήματα παρουσιαστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους
Σε ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς εντάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, έθεσε εκ νέου ως βασικό κυβερνητικό στοίχημα την καθαρή έξοδο -οι λεπτομέρειες της οποίας...
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται»
Την πεποίθησή του για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία εκφράζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που...
«Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το κυβερνο-μιντιακό σύστημα νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους κρύβοντας ειδήσεις»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλογίζει αδράνεια της κυβέρνησης τόσο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ τονίζει ότι με τη συνδρομή...
«Το κυβερνο-μιντιακό σύστημα νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους κρύβοντας ειδήσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το «Ορούτς Ρέις», η προπαγάνδα και οι θερμοκέφαλοι
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις τουρκικές προκλήσεις δίνοντας για μια ακόμη φορά έμφαση στην... επικοινωνία ● Οι ανυπόστατες διαρροές για τις ένοπλες δυνάμεις μας και οι κραυγές των πολεμοκάπηλων που...
Το «Ορούτς Ρέις», η προπαγάνδα και οι θερμοκέφαλοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται από χθες μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έπειτα από την κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Αναζήτηση ευθυνών όχι μόνο για την υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά και για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, προανήγγειλε ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας