• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού και οι διαφορές σε σχέση με την τακτική του προκατόχου του

EUROKINISSI / Σ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα

 • A-
 • A+

Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες διατυπώσεις του νέου υπουργού Δημήτρη Βίτσα, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή της Κυριακής», την πρώτη της θητείας του σ’ αυτό το χαρτοφυλάκιο.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η ψυχή, το κύριο βάρος της Κοινής Δήλωσης, είναι ότι από τη μεριά της Ευρώπης δίνονται χρήματα στην Τουρκία, ώστε οι πρόσφυγες κατά κύριο λόγο να διαμένουν και να βελτιώνουν τη ζωή τους στην Τουρκία. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές μετατοπίζεται το βάρος στις επιστροφές με την Κοινή Δήλωση. Οι επιστροφές είναι διορθωτικός μηχανισμός και ως τέτοιον τον αντιμετωπίζω», σημείωσε αναφορικά με την ευρωτουρκική συμφωνία.

Μέχρι τώρα, το υπουργείο φαινόταν ευθυγραμμισμένο με το αφήγημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ενίοτε παραπληροφορώντας ανοιχτά την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (βλ. «Μυστικά και ψέματα για το άσυλο», «Εφ.Συν.» 27/3/2018), για να αυξηθούν οι απελάσεις προς την Τουρκία, ώστε να εφαρμοστεί η ευρωτουρκική συμφωνία.

Ο κ. Βίτσας μιλά για διαστρέβλωση εκ μέρους χωρών της Κεντροανατολικής και Βόρειας Ευρώπης.

«Χρησιμοποιούνται πολύ επιλεκτικοί αριθμοί. Για παράδειγμα, για την Ελλάδα χρησιμοποιείται μόνο ο αριθμός -όχι ότι δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος- επιστροφών στην Τουρκίας βάσει της Κοινής Δήλωσης και ξεχνιούνται οι αριθμοί των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, οι οικογενειακές επανενώσεις, μια σειρά από άλλα. Γίνονται μετά προσθαφαιρέσεις και σου βγάζει ότι υπάρχει δευτερογενής ροή», σημειώνει.

Αφού επισημαίνει ότι «το υπουργείο δεν είναι κίνημα», προαναγγέλλει αύξηση των επιτροπών προσφυγών που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου, από 12 σε 20 για φέτος και σε 30 το 2019.

Προαναγγέλλει επίσης ανανέωση των συμβάσεων στην υπηρεσία Ασύλου, «ώστε να μη χαθεί η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει» οι συμβασιούχοι και να ενταχθούν γρηγορότερα οι 200 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι που αναμένεται να προσληφθούν, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική του υπουργείου απέναντι στους συμβασιούχους.

Δεν κάνει, πάντως, σαφές με ποιον τρόπο θα επιταχύνει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία ασύλου στο νομοσχέδιο που «θα πρέπει να έχει λήξει στο τέλος Απριλίου».

Σημειώνει μόνο ότι δεν είναι επιθυμητή η σημερινή διαδικασία, κατά την οποία, αν γίνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης ενός πρόσφυγα στα διοικητικά δικαστήρια, το αίτημά του εξετάζεται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό.

Διαφοροποίηση σημειώνεται και ως προς την κράτηση προσφύγων και μεταναστών, η οποία «θέλουμε να γίνεται μόνο για ποινικές παρεκτροπές», ενώ βάζει στόχο να μη βρίσκεται κανείς ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες των κέντρων φιλοξενίας ή σε αστυνομικά τμήματα τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός σημειώνει επίσης ότι πρέπει να διορθωθούν ταχύτατα ελλείψεις στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, στις οποίες δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας, ενώ παραμένει ζητούμενο η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των δομών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τονίζει...
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού
Τα σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού θέματος από τη νέα κυβέρνηση δεν διαφέρουν καθόλου από τη σκληρή ατζέντα ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ.
Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
Ιδιαίτερα προβληματική και ενδεικτική των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι η απόφαση να ενταχθεί το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι στο υπ. Εσωτερικών, όπως σε όλη την Ευρώπη, αλλά στο υπ....
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού ως «ζήτημα ασφάλειας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΒΟΥΛΗ
400 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκε το κράτος για τους πρόσφυγες
Το σύνολο των συμβάσεων του Δημοσίου σχετικά με το προσφυγικό κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επιχειρώντας να διαλύσει κάθε υποψία αδιαφάνειας σε ένα ζήτημα που...
400 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκε το κράτος για τους πρόσφυγες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα
Τη βασική θέση της Ελλάδας πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης εισόδου αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση υπογράμμισε στην...
«Όχι» στην «Ευρώπη - Φρούριο» από το Δ. Βίτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας