Σε γενικά ήρεμο κλίμα έλαβε χώρα χθες το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στην πορεία της οικονομίας και στην επόμενη μέρα της χώρας μετά τη μνημονιακή εποχή, ενώ έγιναν σαφείς αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, η συνταγματική αναθεώρηση και ο χρόνος των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης σε όλους τους υπουργούς, καλώντας τους να τα δώσουν όλα, αφού όπως είπε βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από την τέταρτη αξιολόγηση που θα ανοίξει με τη σειρά της τον δρόμο αφενός στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου στην καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
Ποια ήταν τα κύρια σημεία της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού;
● «Τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019».
● «Εχουμε την καλύτερη επίδοση σε ανάπτυξη από το 2007».
● «Σκοπεύουμε τις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του αναπτυξιακού σχεδίου και να το αποστείλουμε στους θεσμούς. Η εκπόνηση του στρατηγικού αυτού σχεδίου συνιστά ένα φιλόδοξο εγχείρημα και στη βάση του σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές για την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας».
● «Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα».
● «Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι οι λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις επ' αυτού, «να τις εκφράσει τώρα».
Με το πνεύμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε στη συνέχεια, στην τοποθέτησή του, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να συζητήσουμε πρώτα τα δύσκολα θέματα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να μην τα αφήσουμε τελευταία».
Πρόσθεσε, δε, πως στόχος είναι «να υπερασπιζόμαστε την κυβερνητική συνοχή και αυτό είναι υπόθεση όλων, καθώς ο αντίπαλος ελλείψει άλλων επιχειρημάτων προσπαθεί να κατασκευάσει αντιθέσεις. Η έμπρακτη υπεράσπιση της κυβέρνησης και η από κοινού επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας είναι η καλύτερη απάντηση».
Τα υπόλοιπα θέματα
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και είπε πως αυτός είναι ακόμη ένας λόγος να επιδιώξει η χώρα το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες επίλυσης των διαφορών μας με τους βόρειους γείτονές μας στην Αλβανία αλλά και στην ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας αφήσουν λοιπόν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν γρήγορα σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Θέλω να το επαναλάβω: Είναι άδικο να κρατούνται».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση συσχετίζοντας την ανάγκη της με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Η επόμενη μέρα (σ.σ. μετά τα Μνημόνια) δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο, γενναίες τομές στο Σύνταγμα της χώρας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντιδράσεις
«Ο σημερινός μονόλογος του κ. Τσίπρα ενώπιον του άφωνου υπουργικού συμβουλίου απλά επιβεβαίωσε ότι ζει σε εικονική πραγματικότητα. Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε επαφή με τους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ σε δικό του σχόλιο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει «με τις ίδιες απάτες και “αυταπάτες” που οδήγησαν σε μεγάλες περιπέτειες την Ελλάδα».
«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στον λαό θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία», αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «η αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - Ε.Ε. στην περιοχή, δεν αποτελεί ούτε προστασία για τον λαό, ούτε ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας