Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντός 30 ημερών επιστρέφει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εντός 30 ημερών επιστρέφει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

  • A-
  • A+

Μετά τη σημερινή απόσυρση του νομοσχεδίου «για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς», το οποίο προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις για μία σειρά από τις διατάξεις του, «θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο», σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό». 

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των βασικών αξόνων του σχεδίου νόμου υποστηρίζοντας ότι «διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα «πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο».

Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι θα επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαβούλευση.

«Ο νόμος είναι εγκληματικός για τα ζώα», όπως υπογράμμισαν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρσή του, καθώς προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12, που αφορά την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση. 

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας στη χώρα στην οποία συμμετέχουν 60 φιλοζωικά σωματεία. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος» ανέφερε η ΠΦΠΟ.

Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και δήμο Αθηναίων

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς με τη δέσμευση για επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση και σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με εκπροσώπους φιλοζωϊκών οργανώσεων και συμφώνησαν ότι κεντρικοί στόχοι οποιασδήποτε νομoθετικής πρωτοβουλίας πρέπει -μεταξύ άλλων- να είναι η προστασία των ζώων, η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, καθώς και η εκπαίδευση και ενημέρωση των ιδιοκτητών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, αναγκαία προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών για την καταγραφή, τη σήμανση και ο έλεγχος των γεννήσεων με τη συνεργασία Δήμων, φιλοζωϊκών οργανώσεων και επιστημονικής κοινότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει πως «δεν αρκεί η σημερινή αναγκαία απόφαση για την απόσυρση του νομοσχεδίου από την διαβούλευση, λόγω της κατακραυγής που συνάντησε και υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου με τις φιλοζωικές οργανώσεις, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία για μια οριστική και αποτελεσματική λύση, όπως αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Στην ανακοίνωση του φορέα σημειώνει πως τα προβλήματα «δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική των προστίμων επί "δίκαιων και άδικων" που επιχείρησε να προωθήσει με το νομοσχέδιό της η κυβέρνηση».

Συμπληρώνει πως «το περιστατικό της Κόνιτσας με τον βασανισμό του μικρού σκύλου, αποδεικνύει τις ελλείψεις μας στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στα θέματα της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα».

«Ιδεοληπτικοί μιας εποχής που το σκυλάκι συνόδευε την εύπορη κυρία του, οι «θεσμοθετούντες» υπουργοί αποδεικνύονται και πάλι ανεπαρκείς, αδυνατούν να δώσουν βιώσιμη λύση στα προβλήματα των αδέσποτων ζώων και αντίθετα μειώνουν τον ρόλο των φιλοζωικών οργανώσεων που εκφράζουν την ευαισθησία των πολιτών», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» και επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς ήταν «μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζητήματος, προχειρότητας και δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί». «Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες» .

 

 

ΒΟΥΛΗ
Στα μαχαίρια για την εκπαίδευση
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ. Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Γαβρόγλου. Πυρά και από Λεβέντη - Γεννηματά.
Στα μαχαίρια για την εκπαίδευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία Βενιζέλου για παραγραφή ευθυνών στο σκάνδαλο Novartis
Για παραδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, πως Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής μεθοδεύουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία Βενιζέλου για παραγραφή ευθυνών στο σκάνδαλο Novartis
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαξίμου: «Οι ύβρεις τους είναι η πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους»
Στη στάση που υιοθετούν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το σκάνδαλο Novartis, επικεντρώνεται το Μαξίμου.
Μαξίμου: «Οι ύβρεις τους είναι η πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θεσμικό ατόπημα της Ν.Δ. η δημιουργία εντυπώσεων για τη Δικαιοσύνη»
Για επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της Νέας Δημοκρατίας μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει...
«Θεσμικό ατόπημα της Ν.Δ. η δημιουργία εντυπώσεων για τη Δικαιοσύνη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπίθα» BBC ξαναφουντώνει τη φωτιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσίευμα του BBC που αναφέρεται σε «μακεδονική μειονότητα».
«Σπίθα» BBC ξαναφουντώνει τη φωτιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν δέχομαι κριτική από το υποκατάστημα της Ν.Δ.»
Ο νέος υφυπουργός Υποδομών, Θάνος Μωραΐτης, υπογραμμίζει ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα επειδή «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον και δεν έχει προαπαιτούμενα» και ασκεί έντονη κριτική σε πρώην...
«Δεν δέχομαι κριτική από το υποκατάστημα της Ν.Δ.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας