Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σταδιακά ανοδική κι όχι συγκυριακή η ανάκαμψη της οικονομίας»

«Μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα» υποστήριξε

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σταδιακά ανοδική κι όχι συγκυριακή η ανάκαμψη της οικονομίας»

  • A-
  • A+

Διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη οδικού χάρτη σχετικά με την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων ​έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι μικροεπιχειρηματίες σηκώνουν σημαντικό βάρος σε σχέση με την απομείωση του χρέους και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας» σημειώνοντας ότι «το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας».

«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος - διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές» ανέφερε..

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να υποστήριξε ότι «σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008».

Συμπέρανε ότι δεν πρόκειται «για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων η κυβέρνηση εκπονεί «ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ο ίδιος σημείωσε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο».

Αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων λέγοντας ότι «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου. Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στους «κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και τους αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης». Αναγνώρισε ότι «πράγματι η φορολογία σήμερα είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωση της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο», με τρόπο εφικτό και αποτελεσματικό, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μείωση της, όμως, υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών, και κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό» είπε για να προσθέσει ότι «σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης».

Και ήταν αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους. Μια δέσμευση που αφορά όχι το σήμερα αλλά τις επόμενες δεκεατίες. Αυτή η αμέλεια, αυτή η αστοχία υποχρεώνουν προφανώς και τη σημερινή, και τις επόμενες κυβερνησεις, να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση αυτού του πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους.

Μέσα στο έτος η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η ίδρυση επιτέλους Αναπτυξιακής Τράπεζας θα γίνει μέσα στο έτος. «Έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και στις τεχνικές προδιαγραφές ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή», είπε.

Εστιάζοντας στο θέμα της χρηματοδότησης τόνισε πως «έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ε.Ε. Και είμαστε ευτυχείς που καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν  πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το equifund, το νέο "εξοικονομώ κατ’ οίκον" κ.α. τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ».

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2014-2020» θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δις.€ υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται.

«Δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τις μικροπιστώσεις. Προχωρούμε, λοιπόν, στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ η κάθε μία, προκειμένου να τους δώσουμε την ώθηση να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, αναπτύξαμε μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», τα στελέχη της οποίας και ευχαρίστησε στο σημείο αυτό. «Το 2016 και το 2017 συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ.€ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «συγκεκριμένα μέτρα» στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σχεδιάζει τις προτεραιότητες για την επόμενη των μνημονίων. Πρώτος σταθμός η 21η Αυγούστου ενώ θα...
Με «συγκεκριμένα μέτρα» στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήτησε συστράτευση, υποσχέθηκε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις
«Καλώ το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων να συστρατευτούν στο σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο...
Ζήτησε συστράτευση, υποσχέθηκε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο Eurogroup
Με φάκελο έξι μεταρρυθμίσεων ανά χείρας θα προσέλθει o Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που διακινείται από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η...
Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες
Το σχέδιο επιδότησης ενοικίου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτενή αναφορά στην πορεία της οικονομίας, αιχμηρές αναφορές κατά της αντιπολίτευσης, των φιλικών της ΜΜΕ και κατά του διοικητή της...
Στεγαστική πολιτική για 1,1 εκατ. πολίτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αύξηση 11% του κατώτατου μισθού
Την εισήγηση για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, το οποίο στη συνέχεια ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου και η...
Αύξηση 11% του κατώτατου μισθού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας