• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI

Συγκινητική αλλαγή φρουράς με μηνύματα προς την Ευρώπη

 • A-
 • A+

Από κοινού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο επόμενο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. για το προσφυγικό ο Γιάννης Μουζάλας και ο Δημήτρης Βίτσας, όπως ανακοίνωσαν στη συγκινητική τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακείου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου ήταν φανερή η αγωνία για τη στάση της Ευρώπης απέναντι σε μια αύξηση της ροής των προσφύγων, πιθανή, όπως ακούστηκε, λόγω της αναζωπύρωσης των εστιών στη Συρία και των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στα καμπ της Τουρκίας.

«Έχουμε μηνύματα [...] ότι δημιουργούνται συνθήκες να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση και η Ευρώπη κινδυνεύει να μην έχει τη σοφία μιας ενωμένης αντίδρασης. Ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις καθορίζουν την πολιτική ατζέντα σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια ενοχοποίησης της χώρας πρώτης υποδοχής, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Αν αυτή η προσπάθεια δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η χώρα μας θα ταλαιπωρηθεί, η Ευρώπη θα ταλαιπωρηθεί και θα τρέχουμε εκ των υστέρων να δώσουμε λύσεις που ήδη υπάρχουν σήμερα», σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Φανερά καταβεβλημένος από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ο κ. Μουζάλας συνόψισε αυτό που θεωρεί παρακαταθήκη της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό, την ισορροπία δικαιωμάτων μεταξύ των Ελλήνων και των προσφύγων και των μεταναστών. «Στα γήπεδα γύρω από το Ελληνικό, τα ελληνόπουλα παίζαν με τα προσφυγόπουλα. Αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ήταν το καινούργιο που κάναμε στην ελληνική κοινωνία, γι'αυτό θα ήθελα να με θυμούνται κάποτε", σημείωσε. Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε έκδοση του υπουργείου, πλούσια σε φωτογραφικό υλικό, για τα «Πεπραγμένα στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό Ζήτημα στην Ελλάδα, 2015 -201`7».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε επίσης τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη επικράτηση της ξενοφοβικής και ακροδεξιάς ατζέντας. «Αυτό που με εντυπωσίασε στις πολιτικές μου αντιπαραθέσεις είναι η έλλειψη πίστης των ακραιφνών Ελλήνων, ειρωνικά το λέω, των εθνικοφρόνων. Με εντυπωσίασε , πόσο λίγο πιστεύουν στη φυλή μας, στο έθνος μας, στη θρησκεία μας, σε όλα αυτά που προβάλλουν. Και οι οποίοι συνεχώς, αδιάκοπα, προσπαθούν να φοβίσουν τον ελληνικό λαό, ένα λαό που πέρασε πάρα πολλά στην μεγάλη ιστορία του, ότι μπορούν να τον κάνουν μουσουλμάνο 50.000 κατατρεγμένοι άνθρωποι, ότι μπορούν να του φάνε τις γυναίκες 5.000 Μαροκινοί, Οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται. Δεν κινδυνεύουν. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε περίπτωση που φοβηθούν οι Έλληνες», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών με βάση την πρόσφατη εμπειρία, ευχαρίστησε ονομαστικά , μεταξύ άλλων, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τους επιτρόπους της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χρήστο Στυλιανίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τη στάση του το 2015, τους επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκα και Δανιήλ Εσδρά και της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ, όπως και τους στενούς του συνεργάτες. «Ένας δημοσιογράφος τους ονόμασε "μουζαλόπαιδα", πιστεύω ότι θα καταλάβει το λάθος. Είμαι ευτυχής που όταν ξαμολήθηκα στα πεδία, βρήκα αυτά τα μουζαλόπαιδα που κουβαλήσανε τόσο μεγάλο βάρος. Τους είμαι ευγνώμων», είπε.

Έπλεξε επίσης το εγκώμιο του διαδόχου του, σημειώνοντας ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στη διαχείριση του προσφυγικού από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, και ότι δεν πρόκειται απλώς για καλή επιλογή, αλλά για ιστορική συνέχεια του έργου του υπουργείου.

Ήταν άλλωστε όλοι εκεί και τον χειροκρότησαν θερμά στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του, ενώ αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους . Αναμνηστικά δώρα του προσέφεραν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, ενώ η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη του καρφίτσωσε στο πέτο διακριτικό σήμα που φορούν οι αστυνομικοί.

Από την πλευρά του, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξει η πολιτική καθώς αυτή καθορίζεται από την κυβέρνηση συνολικά και εξήγγειλε ότι μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να κατατεθεί με διορθώσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου που ρυθμίζει ζητήματα ασύλου, υποδοχής και ένταξης των μεταναστών. Επισήμανε ότι βρίσκεται ψηλά ο πήχυς και ότι ελπίζει να ανταποκριθεί ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η χώρα χρειάζεται να αξιοποιούν ανθρώπους σαν τον προκάτοχό του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν»
Την ανάγκη να καταπολεμηθούν τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης και να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, στο συνέδριο «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και...
«Όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, οι άνθρωποι θα μεταναστεύουν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τονίζει...
«Σπέκουλα στα όρια της αθλιότητας» τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τουρκία και Ε.Ε. δεν μας αφήνουν να φέρουμε πρόσφυγες στην ενδοχώρα»
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προαναγγέλλει αύξηση θέσεων φιλοξενίας στα διαμερίσματα για όσους βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου, επαναλειτουργία καμπ που είχαν κλείσει, αύξηση του αριθμού διερμηνέων...
«Τουρκία και Ε.Ε. δεν μας αφήνουν να φέρουμε πρόσφυγες στην ενδοχώρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες...
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση»
«Ο Δημήτρης Βίτσας δεν είναι απλά καλή επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την τελετή...
«Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι ΜΚΟ δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα»
Τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των εθελοντών στους πρόσφυγες, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής ο...
«Οι ΜΚΟ δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας