Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα

  • A-
  • A+

Με πολιτικό όρκο οι έξι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ομαλά έγιναν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Το χαρτοφυλάκιο της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία απομακρύνθηκε λόγω της είσπραξης επιδόματος ενοικίου οδηγώντας στο μίνι ανασχηματισμό μετά και την παραίτηση τους συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου, ανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Για σημαντική συμβολή της απερχόμενης αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας στη διαρκή μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κ. Αντωνοπούλου σημειώνοντας ότι συνέβαλε αποφασιστικά αναδιαμορφώνοντας τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, εξασφαλίζοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ανέργους που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά, αλλά κάνοντας και θεσμικές τομές, όπως η διαμόρφωση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο-παρακαταθήκη.

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου υπουστήριξε ότι ότι ο κ. Ηλιόπουλος ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατάφερε να αναδιαμορφώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένων. «Τα αποτελέσματα και εδώ είναι απτά και συγκεκριμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19% που ήταν στα τέλη του 2014, ανέρχεται πλέον στο 12%.

ΕUROKINISSI / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης, το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης έθεσε ως στόχους του ως υπουργού Οικονομίας ο Γιάννης Δραγασάκης, που καλύπτει τη θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε προχθές για λόγους ευθιξίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στη τελετή στο υπουργείο Οικονομίας υποστήριξε ότι ««πάμε να βγούμε από την κρίση και από μια κατάσταση χρεοκοπίας. Πρόκειται για μία πορεία μακρά, ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. Δεν πρόκειται για το γύρισμα ενός διακόπτη. Αυτά που θα κάνουμε τους επόμενους 6 μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα 10 χρόνια».

Όμως, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη περίοδο, στην οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας και θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, και σημείωσε ότι στην κουλτούρα του δεν υπάρχουν αξιώματα, παρά μόνο ευθύνες «και όταν αναλαμβάνει ένας αντιπρόεδρος ένα υπουργείο η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη».

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην ομιλία του έδωσε σημασία στο συντονισμό της κρατικής μηχανής για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία και συμπλήρωσε πως «η ανάπτυξη είναι μια κοινωνική διαδικασία και πρέπει να την κοινωνικοποιήσουμε». «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη μείωση των ανισοτήτων, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στην επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό».

Αναφέρθηκε στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι δεν παραλαμβάνει τα καθήκοντά του με λευκή σελίδα, και τόνισε πως ο πρώην υπουργός Οικονομίας έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό έργο πίσω του το οποίο θα συνεχιστεί. «Με τη στάση του και με τη δράση του, ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε ένα νέο ήθος στην πολιτική. Υπηρέτησε ένα νέο ήθος με τον λόγο, τα επιχειρήματα, τα στοιχεία, τις θέσεις και τις απόψεις», είπε.

Προσέθεσε πως «αυτή την πολιτική χρειαζόμαστε, μια πολιτική με αντιπαραθέσεις στη βάση θέσεων και απόψεων» και σημείωσε πως «πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία τίμησε τη χώρα του στο εξωτερικό και θέλησε να βοηθήσει». «Δεν ήρθε εδώ», είπε ο κ. Δραγασάκης, «για χρήματα ούτε για τη δόξα. Ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα ζητούσε νέες δυνάμεις και εμείς ψάχναμε να βρούμε εκείνα τα όπλα».

ΕUROKINISSI // ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στο υπουργείο Παιδείας ανέλαβε τα καθήκοντά της ως νέα υφυπουργός η Μερόπη Τζούφη, με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, να της εύχεται υπομονή και δύναμη.

«Είναι τιμή για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού να με προτείνει για την ανάληψη της θέσης αυτής» είπε η κ. Τζούφη προσθέτοντας ότι με τον υπουργό τούς ενώνουν κοινοί αγώνες στον χώρο της τριτοβάθμιας.

Η νέα υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει εργατικότητα και εξέφρασε την ελπίδα «με συλλογική προσπάθεια, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη, τόσο εμείς, αλλά κυρίως η νέα γενιά». «Αισθάνομαι βαρύ το καθήκον» κατέληξε.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο υπουργείο Άμυνας, ο Φώτης Κουβέλης, τον οποίο στοχοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μίλησε για την «τεράστια ευθύνη», που του ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό, και δήλωσε πως ελπίζει ότι θα είναι «άξιος συνεχιστής ενός άξιου έργου από τον απερχόμενο Δημήτρη Βίτσα, που θα μεταβεί σε ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι σε αυτό επιλείται σημαντικό έργο «μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με κυρίαρχη την οικονομική αντιξοότητα της πατρίδας μας». Απευθυνόμενος στους «άνδρες και τις γυναίκες που προτάσσουν το εθνικό και δημόσιο το συμφέρον» είπε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη του υπουργείου και των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Δημήτρης Βίτσας αναλαμβάνει αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των αρμοδιοτήτων.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτός κυβέρνησης και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου
Λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπέβαλε τη δική του παραίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό....
Εκτός κυβέρνησης και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το σενάριο του ανασχηματισμού με τα «μπάνια του λαού»
Το διάστημα από τις αρχές Αυγούστου και μετά υπέδειξε ως κατάλληλο χρόνο για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σχετικά σενάρια.
Το σενάριο του ανασχηματισμού με τα «μπάνια του λαού»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τους 52 έφτασαν οι νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων
Συνεχίζεται η στελέχωση των υπουργείων με την τοποθέτηση 24 νέων γενικών γραμματέων οι οποίοι θα αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους.
Τους 52 έφτασαν οι νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Στο νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας κομβικό ρόλο έχει η προεδρία της κυβέρνησης με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης «ΜΑΖΙ».
Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας