Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ράνια Αντωνοπούλου: Επιστρέφω τα χρήματα, να κριθώ για το έργο μου

Ράνια Αντωνοπούλου

ΕUROKINISSI

Ράνια Αντωνοπούλου: Επιστρέφω τα χρήματα, να κριθώ για το έργο μου

  • A-
  • A+

Παρά τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, την οποία μετέφερε ο ίδιος στην υπουργό, η Ράνια Αντωνοπούλου δηλώνει ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να προσβάλει τον ελληνικό λαό και ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες επιστροφής των 23.000 ευρώ που έλαβε ως επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια.

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό (Real FM) ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με την υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό ότι έκανε χρήση της διάταξης για επιδότηση ενοικίου (σ.σ. θυμίζουμε ότι χθεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» ανέφερε ότι η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου επειδή τυπικά εμφανίζεται κάτοικος Νέας Υόρκης) και αναμένει την τοποθέτησή της. 

Σ' αυτήν η υπουργός ζητάει να κριθεί από το έργο της και, σε κάθε περίπτωση, σημειώνει πως παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Η Ρ. Αντωνοπούλου επικαλείται το νόμο 4336/2015 που, όπως λέει, «δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα», και βάσει αυτού, «αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις. Διευκρινίζω», συνεχίζει, «ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν».

«Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια. Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση. Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου», υποστηρίζει.

Στη συνέχεια η υπουργός σημειώνει: «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου».

«Πριν τρία χρόνια», προσθέτει, «όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού. Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων».

Και η δήλωσή της καταλήγει: «Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας. Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Ν.Δ.: Να επιστρέψει τα χρήματα και έντοκα

«H κ. Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

«Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ, όμως, χάθηκε και το φιλότιμο», πρόσθεσε η Μαρία Σπυράκη.

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτη πρόκληση

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτη πρόκληση (...) όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική».

«Τα "καλά και συμφέροντα" με κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού. Η κυρία υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ένωση Κεντρώων: Να απομακρυνθεί

Σύμφωνα με το κόμμα του Βασ. Λεβέντη, η περίπτωση «προκαλεί το κοινό αίσθημα και σίγουρα προκαλεί και οργή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι με το να επιστρέψει η υπουργός «τα κακώς ληφθέντα χρήματα το πρόβλημα δεν θεραπεύεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απομακρύνει τόσο την ίδια όσο και τον σύζυγό της από την κυβέρνηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κατανοούμε την αμηχανία τους»
Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά δίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο....
«Κατανοούμε την αμηχανία τους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει δέσμευση ότι δεν θα ανατραπεί η κυβέρνηση λόγω ονοματολογικού
Κάλεσμα ενότητας από τον Α. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Ζήτησε δεσμεύσεις για μη ανατροπή της κυβέρνησης και ταύτισης με τη δεξιά και την ακροδεξιά, μέσω πρότασης μομφής της Ν.Δ.. Επεισόδιο Κοτζιά-Καμμένου...
Ζητάει δέσμευση ότι δεν θα ανατραπεί η κυβέρνηση λόγω ονοματολογικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο τον προϋπολογισμό
Ο προϋπολογισμός του 2019 και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ● Τι αναμένεται...
Υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο τον προϋπολογισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανάκτηση της εργασίας και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα»
Προϋπόθεση για την ανάκτηση εργασίας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου...
«Ανάκτηση της εργασίας και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άμεση παραγωγή έργου θα ζητήσει ο Τσίπρας στο υπουργικό
Το διάστημα που απομένει μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών είναι μικρό προκειμένου να διαφοροποιήσει η κυβέρνηση την εικόνα στη χώρα, εφαρμόζοντας την κοινωνική πολιτική που έχει εξαγγείλει. Για τον λόγο...
Άμεση παραγωγή έργου θα ζητήσει ο Τσίπρας στο υπουργικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σάλπισε συναγερμός για υπουργούς
Πώς κινητοποιήθηκε το... μισό υπουργικό συμβούλιο όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα στην Αν. Αττική, οι αφίξεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ο ρόλος της Περιφέρειας και του υπ. Εθνικής Αμυνας, καθώς και...
Σάλπισε συναγερμός για υπουργούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας