Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, επαγγελματισμός»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Ναυτιλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, επαγγελματισμός»

  • A-
  • A+

Δύο μέρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε από το πρωί στην Ακτή Βασιλειάδη και πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Στ. Ράπτης, ο υφυπ. Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιός και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Δ. Καλαματιανός και Χρ. Λαμπρίδης.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος και, αναφερόμενος στο περιστατικό των Ιμίων είπε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα ανεύθυνης στάσης από πλευράς της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το «μήνυμα είναι ένα και τώρα και πάντα: Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού είναι στο Αιγαίου για να σώζουν ζωές και όχι να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε να επιτρέψει αμφισβήτηση της ακεραιότητας των εδαφικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που παίζει παιχνίδια, είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι «θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό γιατί στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας είναι στάση ευθύνης και γενναιότητας. Αντίθετα και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας και θρασυδειλίας».

Μιλώντας για τις επιτυχίες του Λιμενικού έκανε αναφορά και στην υπόθεση του Noor One σημειώνοντας «το πλοίο που μετέφερε λευκό θάνατο που θα δηλητηρίαζε νέους και νέες στη χώρα μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού υπό αντίξοες συνθήκες διέσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές. «Είμαστε ευγνώμονες και αισθανόμαστε περήφανοι όταν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα και κάνουμε αναφορά στο δικό σας σθένος, ευθύνη, επαγγελματική στάση, ανθρωπιά. Την ίδια στιγμή που κάποιες άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζουν τείχη και φράχτες εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους άνδρες και της γυναίκες του Λιμενικού και τους είπε «το πιο σημαντικό που διαθέτει το Λιμενικό σώμα και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας είναι η ψυχή».

Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής λέγοντας «η παρουσία σας σήμερα εδώ κύριες πρωθυπουργό τονώνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης όλων μας και ειδικά του λιμενικού σώματος».

Συνάντηση με το πλήρωμα του ΠΑΘ 090

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ξεκίνησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος (ΚΕΠΙΧ) και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το 27μελές πλήρωμα του ΠΑΘ 090 «Γαύδος» (σ.σ. το οποίο εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό «TCSG UMUT» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων), καθώς επίσης με άνδρες των Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού αλλά και με το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Λιμενικού.

υπουργείο Ναυτιλίας

Κατά την είσοδό του στον χώρο ο πρωθυπουργός χαιρέτησε ένα ένα τα μέλη του πληρώματος του ΠΑΘ και απευθυνόμενος στον κυβερνήτη, του είπε: «Υπέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ΠΑΘ περιέγραψε λεπτό προς λεπτό στον Αλ. Τσίπρα πώς έγινε το περιστατικό.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακολούθησε βίντεο με διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο και καταδιώξεις ναρκοκυκλωμάτων, ενώ ο αρχηγός και στελέχη του Λ.Σ. τού εξηγούσαν τις επιχειρήσεις. Ακολούθησε σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου.

Παραλίγο τραγωδία

Θυμίζουμε ότι το σοβαρό περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων συνέβη λίγα λεπτά πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου (23.40), όταν το ΠΑΘ 090 με 27 άτομα πλήρωμα (24 άνδρες και 3 γυναίκες), που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και σχεδόν σε κατάσταση ακινησίας, δέχθηκε αιφνιδιαστικά τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό και ενώ στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ΠΑΘ αντιλήφθηκε το τουρκικό σκάφος να κατευθύνεται με την πλώρη του προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή, μόλις συνειδητοποίησε ότι πλησιάζει επικίνδυνα, με κατάλληλους μικρούς ελιγμούς απέφυγε τον εμβολισμό στο κέντρο, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν τραγικές, και έτσι η ακταιωρός χτύπησε το ΠΑΘ στην αριστερή πρυμναία πλευρά του.

Αμέσως μετά, το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε προς τα παράλια της Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ενημέρωσε άμεσα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

Το «πληγωμένο» ΠΑΘ απέπλευσε για Λέρο και στη συνέχεια αυτοδύναμα αναχώρησε για Πειραιά.

Τη θέση του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων πήρε από το απόγευμα το ΠΑΘ 070 με 27 άτομα πλήρωμα. Σημειώνεται ότι το ελληνικό σκάφος έχει μήκος 58 μέτρα, ενώ το τουρκικό σχεδόν 90 μέτρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι «η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Κάλυμνο ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
Τη νεοσυσταθείσα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, την 11η στη χώρα, θα εγκαινιάσει το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, του αναπληρωτή...
Στην Κάλυμνο ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουρουμπλής: «Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν»
«Σεβόμαστε τις Συνθήκες της Λωζάννης, δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, αμέσως...
Κουρουμπλής: «Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευχαριστώ» τους λιμενικούς, «προειδοποιώ» τους γείτονες
Επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Ναυτιλίας τρεις μέρες μετά το επεισόδιο στα Ιμια. Ο πρωθυπουργός έστειλε σειρά μηνυμάτων, όπως ότι «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχτεί, ούτε να ανεχτεί καμία...
«Ευχαριστώ» τους λιμενικούς, «προειδοποιώ» τους γείτονες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έκτακτο ταξίδι στα νησιά για τον Γιάννη Πλακιωτάκη
Τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο επισκέπτεται από σήμερα Παρασκευή, εκτάκτως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη.
Έκτακτο ταξίδι στα νησιά για τον Γιάννη Πλακιωτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος αρχηγός στο Λιμενικό Σώμα
Την αντικατάσταση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Σταμάτη Ράπτη, αποφάσισε την Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, όπως έκανε γνωστό το βράδυ, ο...
Νέος αρχηγός στο Λιμενικό Σώμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εβαλε γραβάτα με άγκυρες και πήγε στη Δραπετσώνα
Γραβάτα με άγκυρες έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του, στο υπουργείο Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα και τοποθέτησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας σε πέντε άξονες.
Εβαλε γραβάτα με άγκυρες και πήγε στη Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας