• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti

Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν δρόμους στη Μέση Ανατολή

 • A-
 • A+

Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται σε «κόμβο» που μπορεί να διευκολύνει ευρύτερες συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να λειτουργήσει ως δίαυλος προς την Ευρώπη και την Αμερική.

Η χθεσινή πρώτη τριμερής σύνοδος των δύο χωρών με την Ιορδανία ήρθε να προστεθεί στις ξεχωριστές συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, ενώ Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες καθώς η Ιορδανία αποτελεί μια χώρα-κλειδί για την περιοχή και βασικό πυλώνα σταθερότητας σε μια ταραγμένη εποχή.

«Η τριμερής αυτή συνεργασία θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική και γι’ αυτό πρέπει να βασίζεται –και βασίζεται– σε γερά θεμέλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αμπντάλα συζήτησαν χτες στη Λευκωσία για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα για τη Συρία, το Παλαιστινιακό, το Ιράκ και το Κυπριακό, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η ενδελεχής συζήτηση για το προσφυγικό, καθώς η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Επ’ αυτού ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισαν πως θα συμβάλουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της σχέσης Ιορδανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως λόγω της ανάγκης να στηριχθεί η χώρα της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του μεγάλου βάρους που καλείται εδώ και χρόνια να σηκώσει.

Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν όμως και «τη σημασία της επανέναρξης αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το Μεσανατολικό, επισημαίνοντας ότι «η λύση που προωθούμε» είναι αυτή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, που «θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα επισήμανε με τη σειρά του ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οσον αφορά δε το Κυπριακό και οι τρεις ηγέτες εστίασαν στην προσήλωσή τους να προκύψει βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιβεβαιώσει αν είναι πραγματική η δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Η τριμερής είχε όμως και οικονομικό σκέλος. Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την Ιορδανία.

Τέθηκαν έτσι οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα αυτόν, που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει και «γέφυρα» ανάμεσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής που κάθε άλλο παρά συνεργάζονται, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Ελλάδα και Κύπρος δηλαδή μπορούν σε μελλοντικό χρόνο να παίξουν τον ρόλο της «γέφυρας» όχι μόνο μεσανατολικών χωρών με τη Δύση, αλλά και των ίδιων των χωρών της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία για τον τομέα των ενεργειακών το 2014, αλλά και η συγκέντρωση κονδυλίων στην Ιορδανία για την εφαρμογή τους, έχουν γίνει δεκτές με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από μια σειρά χώρες της περιοχής.

Πέραν αυτού οι ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ανταλλάξουν τεχνογνωσία στο πεδίο του τουρισμού αλλά και για τη στήριξη κοινών προγραμμάτων και σχεδίων.

Υπεγράφη επίσης συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες των τριών χωρών.

Θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ

Η συνάντηση ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Δευτέρας αποτελεί ακόμα μία ένδειξη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα μας.

Στο Μαξίμου βρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων «ΑΗΙ» και «ΑΗΕΡΑ» και των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων «B’nai B’rith» και «Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations», με τον πρωθυπουργό να τους επισημαίνει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μπορούν να ενισχυθούν από τις ενέργειες των δύο κοινοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο πως η ηγεσία των ΗΠΑ στελεχώνεται μεταξύ άλλων και από πρόσωπα ιδιαίτερα ενεργά στις δύο κοινότητες, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός πως οι εκπρόσωποι των οργανώσεων καλωσόρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ενέργειες της Ελλάδας στους τομείς της οικονομίας, του προσφυγικού, της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Εδειξαν μάλιστα διατεθειμένοι να συνδράμουν στην προώθηση θεμάτων που αφορούν την Αθήνα, ενώ αναλύθηκαν και πτυχές της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σειρά έχει η Ρώμη
Η χθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία, προβλεπόταν «τυπική» και χωρίς «εκπλήξεις». Ωστόσο παρήγαγε εμφανώς θετικά αποτελέσματα για την τακτική που ακολουθεί η Αθήνα στην αναζήτηση...
Σειρά έχει η Ρώμη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε γερά θεμέλια η τριμερής συνεργασία
Στη Λευκωσία για την πρώτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Στις κοινές δηλώσεις του με τους Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά Αμπντάλα Β' τόνισε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η...
Σε γερά θεμέλια η τριμερής συνεργασία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημόνια συνεργασίας θα υπογράψουν Ελλάδα και Κύπρος
Τρία μνημόνια συνεργασίας για ναυτιλιακά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ιορδανίας,...
Μνημόνια συνεργασίας θα υπογράψουν Ελλάδα και Κύπρος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γέφυρα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και... Ευρώπης
​«Ισχυροποιούνται τα θεμέλια της γέφυρας ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη» ανέφερε Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της χθεσινής τριμερούς...
Γέφυρα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και... Ευρώπης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα συνεργασίας για σταθερότητα στην περιοχή
Η πρόθεση για εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας εκφράστηκε και με το παραπάνω από τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τις χθεσινές δηλώσεις τους μετά την 4η Τριμερή...
Μήνυμα συνεργασίας για σταθερότητα στην περιοχή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι φοβάται η κυβέρνηση από το Brexit
Σε νέο υφεσιακό κύκλο, που θα πλήξει περισσότερο τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης -ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα-, μπορεί να οδηγήσει το Brexit σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πράγμα...
Τι φοβάται η κυβέρνηση από το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας