Τον Οκτώβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την περήφανη εκλογική του νίκη, δίνει την πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, μια συνέντευξη που παραμένει κλασική για τους φοιτητές των ΜΜΕ. Χρόνια μετά αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους ανθρώπους που είχε συνδράμει ώστε να «κλειστεί» εκείνη η συνέντευξη ήταν ο Γιάννης Ρουμπάτης, και από το βράδυ της Παρασκευής επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της πολύπαθης ΕΥΠ.
Ο πολυσχιδής Ηπειρώτης στην καταγωγή, γεννημένος το 1948 στα Γιάννενα, άφησε την άγονη γη για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις. Ο επί χρόνια ανταποκριτής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στη Νέα Υόρκη και τη Λατινική Αμερική διέβλεψε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους πρώτους που με την επιστροφή του στην Ελλάδα στελέχωσε την περίφημη δεκαμελή επιτροπή του Ζαππείου, που είχε κύριο έργο να μελετά τον διεθνή Τύπο και να τροφοδοτεί με τα σχόλιά του το γραφείο του Α. Παπανδρέου.
Υπηρεσίες που εκτιμήθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε αναπτύξει σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται τις «λεπτές αποστολές» της εξωτερικής πολιτικής και να συνομιλεί με τις πρεσβείες.
Ο «Δούρειος ίππος»
Η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Δούρειος Ιππος: η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα 1947- 1976» ήταν εκείνη που του άνοιξε τις πόρτες και αναδείχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων σχολιαστών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η θητεία του ως κυβερνητικού εκπροσώπου (Μάρτιος 1987- Ιούνιος 1988) «είχε φέρει έναν αέρα ευρωπαϊκής και αμερικανικής πρακτικής» θυμούνται σήμερα τότε πολιτικοί συντάκτες.
Στα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο δημοσιογράφος Γ. Ρουμπάτης πέρασε από την εφημερίδα «Πρώτη», έζησε την άνοδο και την πτώση του κοσκωτικού εγχειρήματος της εφημερίδας «24 ώρες», είχε δεχτεί τότε σκληρή κριτική και μετά, ο επόμενος σταθμός του ήταν στο Μαρούσι, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 9,61». H απόλυσή του γιατί είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον τότε Αμερικανό πρέσβη Τ. Μίλερ, με παρέμβαση τότε κυβερνητικών παραγόντων, τον είχε οδηγήσει στην Ευρωβουλή την πενταετία 1994 - 1999, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ.
Οι σχέσεις του με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ήταν τυπικότατες και βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο στενό πυρήνα του Γ.Α. Παπανδρέου πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός. Σε μια συνέντευξή του, χρόνια αργότερα, είχε πει «αυτοί οι τύποι που έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν πού βρίσκονται τώρα;»
Προσανατολισμένος σε μια ανοικτών οριζόντων και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ο αρθρογράφος του περιοδικού «Επίκαιρα», είχε κατηγορηθεί ότι ήταν έμμισθος διαμορφωτής της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε διαψεύσει με σκληρές εκφράσεις -«λέτε ψέματα» είχε πει στους παλιούς του συναδέλφους στο «ΒΗΜΑ FM». Ο κοινωνικός και ικανός στην ανάλυση και τα πολιτικά συμπεράσματα Ηπειρώτης δεν είχε κρύψει ποτέ τις απόψεις του.
Είχε προκαλέσει διάφορα σχόλια με την τοποθέτησή του που αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή υποστηρίζοντας ότι «από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπου είχε μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου εναντίον της κυβέρνησής του».
Η οπτική του προσανατολισμένη στον γεωστρατηγικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά ευρύτερα, με απόρριψη της αμυντικής λογικής, τον έφερε επικεφαλής της ΕΥΠ. Μια υπηρεσία που είχε συνηθίσει ο επικεφαλής της να είναι πρώην ένστολοι και πρέσβεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποκτά ένα πολιτικό πρόσωπο με γνώση των «ευαίσθητων ζωνών».
Είναι προφανές ότι το δόγμα του, πως «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι επιθετική», θα αποτυπωθεί και στον νευραλγικό τομέα της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τα πρώτα μηνύματα από τον κλειστό χώρο της υπηρεσίας πληροφοριών είναι ιδιαίτερα θετικά για τον Γ. Ρουμπάτη. «Είναι εξαιρετική επιλογή» λένε στελέχη της ΕΥΠ, και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για τον νέο διοικητή. Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει επικοινωνιακό τομέα φέρεται να έχει πει «αυτά τα έχω υπηρετήσει, δοκιμάζω σε κάτι εξαιρετικά σημαντικό».
Αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκφράσει την άποψη ότι η «ΕΥΠ πρέπει να υπάγεται στον πρωθυπουργό», εν τούτοις θα συγκατοικήσει με τον Γ. Ρουμπάτη. Ισως η φράση στελέχους της ΕΥΠ «ήρθε η ώρα να φυσήξει νέος αέρας στην υπηρεσία» να αποτελεί και το στοίχημα για τον νέο της διοικητή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας