Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τελευταίοι σταθμοί πριν από τη γραμμή τερματισμού

«Το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

AP Photo/Thanasis Stavrakis

Οι τελευταίοι σταθμοί πριν από τη γραμμή τερματισμού

  • A-
  • A+

«Οι αγορές έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στο περιοδικό «European Business Review». Ωστόσο η πορεία για το επόμενο εξάμηνο του 2018 δεν αναμένεται να είναι «ρόδινη».

  • Τον Ιανουάριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, ύστερα από την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτουμένων στις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Η τυπική επικύρωση από το Eurogroup θα συνοδευθεί από την απόφαση για το ύψος του ποσού που θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο για το περίφημο «μαξιλαράκι». Οι αρχικοί υπολογισμοί προβλέπουν ότι θα δοθούν 5 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το τέλος του προγράμματος να έχουν χορηγηθεί συνολικά 18,4 δισ. ευρώ. Παράγοντες των Βρυξελλών αφήνουν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο τα ποσά αυτά να είναι υψηλότερα, καθώς οι πόροι που έχουν εκταμιευθεί είναι πολύ χαμηλότεροι από το διαθέσιμο ποσό του τρίτου προγράμματος.

Ξανά στις αγορές

  • Επόμενο βήμα αναμένεται να είναι μία νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, καθώς οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω λόγω της επίσημης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως οι αποδόσεις των ομολόγων διαμορφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο 4,7% για την 25ετία, στο 4,57% για την 20ετία, στο 3,91% για τη 10ετία (έφτασε στο επίπεδο του 2006) και στο 3,20% για την 5ετία. Πέραν αυτής του Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει ακόμα μία δοκιμαστική έξοδος μέχρι τον Αύγουστο.
  • Τις ίδιες ημέρες θα ξεκινήσουν και τα «stress tests» για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Μάιο. Οι ιθύνοντες των τραπεζών αλλά και η κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία «σκιά» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
  • Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, δεν αποκλείεται τον Φεβρουάριο να πραγματοποιηθεί και ανασχηματισμός, καθώς η προοπτική ολοκλήρωσης του προγράμματος θα μοιάζει πιο πιθανή. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αναμένεται να αγγίξουν το οικονομικό επιτελείο και προκρίνεται η επιλογή του «τεχνικού» ανασχηματισμού, της αλλαγής δηλαδή προσώπων σε χαρτοφυλάκια «περιφερειακά». Δεν πρέπει να αναμένει κάποιος αλλαγές υπουργών που έχουν αναλάβει την νομοθέτηση «εμβληματικών» νομοσχεδίων και κινήσεων, όπως αυτό της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση και την αδειοδότηση Μέσων Ενημέρωσης.
  • Η άνοιξη θα είναι όμως ιδιαίτερα κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το ΔΝΤ θα πρέπει τον Μάρτιο να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του εκταμιεύοντας χρήματα. Το πιθανότερο είναι πως γι’ ακόμα μια φορά θα αναβάλει τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, καθώς δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το χρέος, παρά την αντίθετη επιθυμία του. Ετσι, οι αποφάσεις του θα αναβληθούν και είναι πιθανόν να ληφθούν τελικά όταν θα πλησιάζει η ολοκλήρωση του προγράμματος. Αν ισχύσει αυτό, τότε ουσιαστικά δεν θα υπάρχει λόγος να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα.
  • Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιθυμούν τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος. Συζητήσεις και αναλύσεις ήδη διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι περισσότερες ηγεσίες κρατών μελών της ευρωζώνης. Το μείγμα αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης, καθώς η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στηρίζουν τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα μοιάζει με ρήτρα ανάπτυξης.

Η διάδοχη κατάσταση

  • Την ίδια εποχή, όμως, αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις για το διάδοχο σχήμα εποπτείας και στήριξης της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Για τις αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, ο βαθμός ολοκλήρωσης των 82 τελευταίων προαπαιτουμένων (πρέπει να υλοποιηθούν το διάστημα Μάρτιος - Ιούνιος), ο επιτευχθείς ρυθμός ανάπτυξης, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και φυσικά η προοπτική για τα δημοσιονομικά.
  • Το δύσκολο πακέτο διαπραγματεύσεων του Ιουνίου περιλαμβάνει και το τι θα συμβεί με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020. Βάσει των συμφωνιών, η ίδια η υλοποίηση των μέτρων και των αντιμέτρων αλλά και ο χρόνος εφαρμογής τους θα καθορισθούν από το εάν οι θεσμοί θα προβλέψουν πως θα υλοποιηθεί ο δύσκολος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ημέρωμα της... Κριστίν
Εδιναν και έπαιρναν τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για την «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών» στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ. Ελληνική πλευρά και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν...
Το ημέρωμα της... Κριστίν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
Από την αναδιοργάνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας οφείλει να περάσει η ανάπτυξη που οραματίζεται η κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός...
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εξοδος με το σπαθί μας»
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός.
«Εξοδος με το σπαθί μας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση πρωτογενές πλεόνασμα
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, διαβεβαίωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων, ώστε να έχουμε πλεονάσματα 1,5-2% μετά το 2018 για να μην...
Επιχείρηση πρωτογενές πλεόνασμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο
Πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έχει τόσο πυκνό πρόγραμμα, ήδη χαρτογραφημένο κατά την έναρξη της θητείας της. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να προωθήσει ταυτόχρονα και τη δική της ατζέντα, με την...
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας