Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ατζέντα προσφυγικό και κοινωνική Ευρώπη

Τη δική του πινελιά στα δύο αυτά καυτά θέματα έβαλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με ατζέντα προσφυγικό και κοινωνική Ευρώπη

  • A-
  • A+

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν για τη χώρα μας η χθεσινή -τελευταία για το 2017- σύνοδος κορυφής, καθώς στην ατζέντα κυριάρχησαν το προσφυγικό και η κοινωνική Ευρώπη.

Η ατυχής έμπνευση του Ντόναλντ Τουσκ να προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών–μελών, εκτός από το ευρύ μέτωπο αντιδράσεων που δημιούργησε, υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίσει ορισμένες από τις βασικές αρχές της συμφωνίας για την αποτελεσματική διαχείριση του τεράστιου προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι οποιαδήποτε απόφαση θα παραβίαζε τον ισότιμο καταμερισμό για όλα τα κράτη της Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το ευτύχημα ήταν ότι από την πρώτη στιγμή με τη γραμμή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (έστω κι αν παραμένει στα χαρτιά) είχαν ταχθεί οι θεσμικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι περισσότεροι κορυφαίοι αξιωματούχοι, π.χ. η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και χώρες όπως η γειτονική Ιταλία που ταλαιπωρείται εξίσου με την Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «ο τρόπος με τον οποίο [ο Ντόναλντ Τουσκ] προσπάθησε να θέσει το ζήτημα ήταν απαράδεκτος, κυρίως επειδή υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης και το μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται τρία - τέσσερα κράτη να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων» και εκτίμησε ότι «η αντίθεση αυτή θα μας ταλαιπωρήσει πολύ το επόμενο διάστημα». Τόνισε πάντως ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή ότι δεν γίνεται να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας να ενταχθούν ως στόχοι στην κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική:

1. Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.

2. Να ιδρυθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.

Επιπλέον, στην τετραμερή έθεσε –σύμφωνα με πληροφορίες- το ζήτημα των ελέγχων στους κατόχους ελληνικών διαβατηρίων σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Δεσμευτικοί στόχοι

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της κοινωνικής πολιτικής, σε συνέχεια της προεργασίας που είχε γίνει στη Διάσκεψη του Γκέτεμποργκ, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στο τραπέζι το θέμα του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εισηγήθηκε, δε, να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι, αποσπώντας τη στήριξη της Επιτροπής, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, χωρίς να αποκλείεται και η θετική στάση της Γερμανίας.

Οπως γνωστοποίησε ο ίδιος, αντέδρασαν έντονα η Ολλανδία και η Ουγγαρία, σημείωσε ωστόσο ότι «καμιά νομισματική ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει βασισμένη μόνο σε δημοσιονομικούς κανόνες». «Αν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την κοινωνική σύγκλιση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφέρουμε τα “κλειδιά” από τους τεχνοκράτες του EG στους τεχνοκράτες του ESM», είχε τονίσει νωρίτερα μέσω twitter.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ταξίδι του Τούρκου προέδρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους εξηγεί ότι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρόσκλησης να έρθει στην Ελλάδα.

Τέλος, ζήτησε συμπαράσταση, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, να εντείνει την καλή συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του γ.γ. του ΟΗΕ, για το Κυπριακό.

Και δύο καλές ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο «καλές ειδήσεις», όπως είπε: την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος και το «ράλι» των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων. Ειδικότερα, επισήμανε ότι τα επιτόκια έπεσαν σε επίπεδο αντίστοιχο του Δεκεμβρίου του 2006, καθώς από το 7,35% φτάνουν πλέον κοντά στο 4%, κάτι που «μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη των εποχών πριν από την κρίση».

Γνωστοποίησε, τέλος, πως στις 10 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στη Ρώμη η σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κύπρο όπου θα έχει τριμερείς συναντήσεις με το Ισραήλ και την Ιορδανία. Θα διοργανωθεί επίσης τριμερής με την Παλαιστίνη, ενώ επίκεινται νέες τετραμερείς Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στο Βουκουρέστι και τη Θεσσαλονίκη.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Νέα Υόρκη με βαριά βαλίτσα
Δύο συναντήσεις με μεγάλο διπλωματικό ενδιαφέρον θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών : μία με τον γ.γ. του Οργανισμού,...
Στη Νέα Υόρκη με βαριά βαλίτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
Λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με...
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα χρονιά με το βλέμμα στις αγορές
Με ανοικτά όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την επιδίωξη της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το 2017 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει...
Νέα χρονιά με το βλέμμα στις αγορές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να βρούμε μια μόνιμη λύση στη Συρία» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Ως χώρα «καταφέραμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φιλίπο Γκράντι, όπου συμφωνήθηκε στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές...
«Να βρούμε μια μόνιμη λύση στη Συρία» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυγουστιάτικο σκληρό ροκ
Με τίτλους-κλισέ «κι όμως τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις» και «το καραβάνι προχωρά», η κυβέρνηση απαριθμεί μια σειρά κοινωνικο-πολιτικών δράσεων υπέρ αδυνάτων, ενώ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι είχε συνομολογήσει σε...
Αυγουστιάτικο σκληρό ροκ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εθνική κυριαρχία και υποκρισία»
Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, αλλά και τη λιτότητα στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει». Ο...
«Εθνική κυριαρχία και υποκρισία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας