• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 27.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο

 • A-
 • A+

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των πιο κρίσιμων συζητήσεων, αυτών που θα αφορούν την παραμετροποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τους όρους για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές, αλλά και την τύχη των ήδη νομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 που επέβαλε το ΔΝΤ.

Ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τοποθετούσαν τη λήψη όλων αυτών των σημαντικών αποφάσεων τον προσεχή Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, ενώ μετέφεραν την ικανοποίηση όλων στις Βρυξέλλες για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς «δίνεται το χρονικό περιθώριο για την όσο το δυνατόν καλύτερη συζήτηση και προετοιμασία».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τον προγραμματισμό αυτό, λέγοντας ότι «ο προσδιορισμός [των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους] θα γίνει κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα, μεταξύ της Ελλάδος και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Καμιά ανησυχία

Κοινοτικοί αξιωματούχοι κάθε άλλο παρά έδειχναν ανήσυχοι για την επίτευξη των στόχων που αφορούν την ανάπτυξη.

«Το 1,3% ανάπτυξη που ανακοινώθηκε για το τρίτο τρίμηνο, δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για ανάπτυξη 1,6% το 2017 και 2,5% το 2018» ανέφερε ένας εξ αυτών.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές από τον Ιούλιο του 2017. Ολα αυτά σηματοδοτούν ότι έχουμε πλέον γυρίσει οριστικά σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τη φάση της ύφεσης».

Ειδικότερα επί των επεξεργασιών για την οριστική έξοδο στις αγορές, στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για το ποσό που θα χρειαστεί να εκταμιευθεί προς την Ελλάδα για να φτιαχτεί το περίφημο «μαξιλαράκι». Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι οι μέχρι τώρα υπολογισμοί συντείνουν στην εκταμίευση συνολικά 18,4 δισ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, εκ των οποίων τα 5 αναμένεται να εκταμιευθούν τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Το συνολικό ποσό, βέβαια, δεν είναι οριστικό και ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν, πάντως, στο ότι πλέον δεν απαιτείται η παραμικρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως «το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά μετά από μια επταετία δεν χρειάζεται η νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 έχει ολοκληρωθεί και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Χωρίς νέα μέτρα

Στην ίδια «γραμμή», κοινοτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2018, είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα», ενώ εκτίμησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί, καθώς τα περισσότερα από τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα θα αποφέρουν παραπάνω έσοδα στα δημόσια ταμεία, λόγω και της εκτίμησης για αυξημένη ανάπτυξη.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές εμφανίζονταν πολύ ικανοποιημένες για δύο ακόμα ζητήματα. «Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος έγινε με κριτήρια που άπτονται του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δεν είναι σαν να πετάς λεφτά από ελικόπτερο» ήταν η χαρακτηριστική φράση αξιωματούχου των Βρυξελλών.

Αναφορικά δε με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είπε: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι επειδή ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά επειδή το 1/3 τους δεν πραγματοποιήθηκε γιατί οι οφειλέτες πήγαν να πληρώσουν τα χρωστούμενα. Αναγκάστηκαν δηλαδή να πληρώσουν ορισμένοι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

«Οι καιροί που οι φορολογούμενοι πολίτες φορτώνονταν τα βάρη της κακομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το βάλουν όλοι πάρα πολύ καλά στο μυαλό τους» ανέφερε παράλληλα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Kυβέρνηση κατά... Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μαρινάκη

Σκληρά ήταν ακόμα μια φορά τα σχόλια της κυβέρνησης για τα μέσα ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο προκαλεί «αναταραχή ίσως και πανικό σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς και εκδοτικούς κύκλους που καθοδηγούν πλέον και την αξιωματική αντιπολίτευση και καθορίζουν την αντιπολιτευτική τακτική της».

Υπογράμμισε, δε, ότι «έχει εξαπολυθεί μια ακόμα γιγάντια επιχείρηση διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης» με πρωταγωνιστή «το εκδοτικό συγκρότημα του υποδίκου που επιμένει να παραπληροφορεί με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνία, πλειστηριασμοί και επίθεση στη Ν.Δ.
Με την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να «κλειδώνει» από το Σάββατο και να λαμβάνει την έγκριση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για...
Συμφωνία, πλειστηριασμοί και επίθεση στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Aποστροφή στο... κοινωνικό πρόσωπο
​Νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους δανειστές αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην... πειθαρχία και φαίνεται να δυσφορούν σε κάθε μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει κατά τη γνώμη...
Aποστροφή στο... κοινωνικό πρόσωπο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
Κοντά στο 4% θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να το καταστήσει -σε σχέση με τον στόχο που ήταν μόλις 0,5%- διαπραγματευτικό «όπλο» και να αποδομήσει...
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα βρήκαν στη μέση
«Oπως όλες οι συμφωνίες, όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και πράγματα που μας ικανοποιούν». Η χθεσινή φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup...
Τα βρήκαν στη μέση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
Την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση, ειδάλλως «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ, ρίχνοντας...
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοι ελπίζουν για Απρίλιο
​Πρωθυπουργός, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου, ωστόσο γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υπογραφές θα «πέσουν» μόνον εάν οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και...
Ολοι ελπίζουν για Απρίλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας