• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 7.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.7°C
  3 BF
  30%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  4 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  3 BF
  40%

«Τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι κατ’ ουσίαν κλαδικά δεν θα επηρεαστούν από την τροπολογία», τονίζει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο για τα τοπικά σωματεία η αύξηση της απαρτίας

 • A-
 • A+

Να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ακριβή στόχευση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που αφορά την προκήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμια σωματεία θα σπεύσει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, βλέποντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν το βράδυ της Δευτέρας και χτες. 

Αρμόδια στελέχη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υποστήριζαν ότι η εν λόγω τροπολογία αφορά αποκλειστικά τα πρωτοβάθμια σωματεία σε επιχειρησιακό επίπεδο, που μάλιστα είναι συγκεντρωμένα σε έναν τόπο εργασίας.

Σημείωναν ότι η τροπολογία αφορά προσθήκη στο άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264 του 1982, διατηρείται όμως ανέπαφο το άρθρο 20 του ίδιου νόμου. 

Το άρθρο 20 αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο η τροπολογία, που θα απαιτεί η κήρυξη της απεργίας να λαμβάνεται σε γενική συνέλευση με παρόντες τουλάχιστον τα μισά οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του σωματείου, δεν θα αφορά γενικώς τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά όσα εκπροσωπούν εργαζόμενους σε έναν τόπο. 

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε αλυσίδες καταστημάτων και πρωτοβάθμια σωματεία που είναι κατ’ ουσίαν κλαδικά δεν θα επηρεαστούν από την τροπολογία. Είναι βέβαια προφανές ότι ο όρος περί «ευρύτερης περιφέρειας» μπορεί να δημιουργήσει ασάφειες. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις σε αυτό το πεδίο, ώστε να εξυπηρετείται η στόχευση της κυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, γνωστοποίησε ότι «υπήρξε η απαίτηση, εκ μέρους των θεσμών, για τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου» και πως «στο πλαίσιο μιας συζήτησης, αλλά και μιας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγιναν οι απαραίτητες σταθμίσεις από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης». 

«Το αντίβαρο»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά προέβαλε την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ως «αντίβαρο» στη γενικότερη συμφωνία με τους δανειστές. «Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, κατάφερε να εξασφαλίσει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες και μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, αλλά και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο «υπερπρονόμιο, σε περιπτώσεις πτωχεύσεων και πλειστηριασμών, που δημιουργείται προς όφελος ακριβώς των εργαζόμενων των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους», αλλά και στη συμφωνία «για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων από 1/9/2018, δηλαδή, την επαναφορά τόσο της αρχής ευνοϊκότερης ρύθμισης όσο και της αρχής επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων». 

«Το βασικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας και το πλαίσιο εγγύησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής υπάρχουν και συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, ακριβώς για να μπορέσουμε να απενταχθούμε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στη δημοκρατική λειτουργία «οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι και εύλογες και θεμιτές και πολλές φορές απαραίτητες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικοί γραμματείς και όχι... Φαρισαίοι
Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικές με τη διάρθρωση των υπουργείων σε επίπεδο Γενικών Γραμματειών. Αφενός δημιουργούνται δύο Γενικές Γραμματείες, μία που αφορά την...
Γενικοί γραμματείς και όχι... Φαρισαίοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
Με μια επιθετική ανακοίνωση, ενόψει του αυριανού απεργιακού κλοιού, ο υπουργός Εργασίας εγκαλεί τα κόμματα της αριστεράς και υπερασπίζεται τα άρθρα του απεργοκτόνου σχεδίου νόμου που κατά τον ίδιο...
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα το εργασιακό νομοσχέδιο
Έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητα το περιλάλητο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να επηρεάσει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις και μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα, είναι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής...
Το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα το εργασιακό νομοσχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατά της χθεσινής απεργίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Με το αντεργατικό νομοσχέδιο να βρίσκεται προ των πυλών ο πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση κατά των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών που «έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας».
Κατά της χθεσινής απεργίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλάζουν τον συνδικαλιστικό νόμο, θέλουν απεργία με ηλεκτρονική ψηφοφορία
Στο «στόχαστρο» του υπ. Εργασίας ο συνδικαλιστικός νόμος και η διαδικασία λήψης απόφασης για απεργία με στόχο η προκήρυξη να γίνεται ηλεκτρονικά.
Αλλάζουν τον συνδικαλιστικό νόμο, θέλουν απεργία με ηλεκτρονική ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτο μέτρο η ψήφιση των αναδρομικών, θα ακολουθήσουν κι άλλα
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς και...
Πρώτο μέτρο η ψήφιση των αναδρομικών, θα ακολουθήσουν κι άλλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας