Ενδιάμεση συμφωνία, με ανοικτή την ημερομηνία ολοκλήρωσής της, θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μετά την ακύρωση του Μνημονίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Τους βασικούς άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα εκτείνεται από το θέμα του χρέους μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις επαφές που ξεκινάει από αύριο με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ εισιτήριο για την Αθήνα ετοιμάζεται να βγάλει και ο επικεφαλής του Euroworking Group Tόμας Βίζερ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
Μεταφορά του βάρους
Θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προέβη χθες σε δηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση και τις προοπτικές συνεργασίας.
Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ ανέφερε ότι «το Παρίσι είναι σε θέση να διευκολύνει τον διάλογο Ελλάδας – Γερμανίας», ενώ όσον αφορά το χρέος διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν μιλάει για διαγραφή του ελληνικού χρέους. Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τους Ελληνες φορολογούμενους σε Γάλλους, Γερμανούς, Βέλγους και άλλους Ευρωπαίους. Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει πιο βιώσιμο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση επίκειται και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Βασικά συστατικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές θα είναι το «κούρεμα» των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Δηλαδή η Ελλάδα δεν αποπληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ. Ουσιαστικά το χρέος θα «παγώνει» και θα μετακυλίεται χρονικά. Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση, μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δανειστές (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επιτόκια).
Το στίγμα της τακτικής και των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έπειτα από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.
«Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Εχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Νέος φορέας
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατάργηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν σε νέο φορέα, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό χρηματοδοτικό βραχίονα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν.
Στο μέτωπο της φορολογίας προωθείται πλήρης ανασχεδιασμός των εισπράξεων στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς χάνονται πολύτιμοι πόροι για τον κρατικό κορβανά λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός για το εφικτό της συγκέντρωσης εσόδων 3 δισ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παραοικονομίας, καθώς η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον «πατριωτισμό» των φορολογουμένων.
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανοιχτή η αλλαγή διοικητικών συμβουλίων
Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά της δικαιώματα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα του Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων, και χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
«Μέλημά μας είναι η ομαλή λειτουργία των τραπεζών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και γνωστοποίησε ότι αύριο θα συναντηθεί με τους ιδιώτες μετόχους της Εurobank, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συναντήσεις και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.
Ο Γ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το θέμα αλλαγής στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι αν γίνουν, θα γίνουν με διαβούλευση.
Καθησυχαστικός ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το χθεσινό «κραχ» στο Χρηματιστήριο και τη μεγάλη πτώση του τραπεζικού κλάδου (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 40). Οπως είπε: «Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και στο Χρηματιστήριο» και υπογράμμισε ότι αναταράξεις υπάρχουν σε κάθε κυβερνητική αλλαγή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας