Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Περιγραφή Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

  • A-
  • A+

Διπλό μήνυμα, ένα προς τους δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη» αλλά ούτε θα δεχτεί υποταγή, και το δεύτερο προς το εσωτερικό της χώρας, ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά ένα κατεστημένο δεκαετιών και τη διαπλοκή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός με την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες.

Επιπλέον ο κ .Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος.

«Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»

«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και «να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και πως αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος, ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα εργαστεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα, όπως είπε.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και επισήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών

Το δεύτερο μήνυμα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ»
Ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτώβρη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στη σκιά του πρόσφατου μίνι...
«Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασχηματισμός-πονοκέφαλος για Τσίπρα και κυβέρνηση
Κλειστά κρατάει προς το παρόν τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ο Α. Τσίπρας γράφει και σβήνει ονόματα με το... τεφτέρι να είναι γεμάτο, αλλά και τους γρίφους αρκετούς....
Ανασχηματισμός-πονοκέφαλος για Τσίπρα και κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μικρές αλλαγές και στο βάθος εκλογές
Με τις αναμενόμενες αλλαγές προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, καλύπτοντας, ουσιαστικά, τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα...
Μικρές αλλαγές και στο βάθος εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο σχήμα με επίκεντρο την οικονομία
Μοντέλο... ειδικού σκοπού επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη δομή της νέας κυβέρνησης, επιχειρώντας έτσι να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις προτεραιότητες που έχει θέσει. Στις 10:30 το πρωί το...
Νέο σχήμα με επίκεντρο την οικονομία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γράφει και σβήνει... υπουργούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαγική λέξη ακούει στο όνομα «υπερσυντονιστές» υπουργικών κύκλων και το οργανόγραμμα θα θυμίζει πυραμίδα, ενώ την αυτοτέλεια των τμημάτων της πιθανότατα θα την εγγυάται η ύπαρξη...
Γράφει και σβήνει... υπουργούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας