Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα

  • A-
  • A+

Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σκληρή ανακοίνωση, με στόχο την τόνωση των χαρακτηριστικών της κυβέρνησής του ενάντια στη διαπλοκή, ενώ η Ν.Δ. σε αρκετά ήπιους τόνους θέλησε να παραπέμψει τις όποιες ευθύνες στην κυβέρνηση.

Εύλογα δημιουργήθηκε λοιπόν η αίσθηση ότι οι όποιες νέες αποκαλύψεις θα περιλαμβάνουν ονόματα σχετικά με το ελληνικό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα του παρελθόντος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την αύξηση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων από 3% σε 15% για τις υπεράκτιες εταιρείες, μια ρύθμιση που είχε τεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και μέσων ενημέρωσης όταν ψηφίστηκε.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως όταν κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, θα δημοσιοποιηθούν πίνακες με ονόματα μεγαλοφοροφυγάδων και λαθρεμπόρων, στο πλαίσιο της έκθεσης των Γενικών Διευθυντών Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε προς τους πολίτες πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει «ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης», αλλά και τον αγώνα της για «ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

Σημείωσε μάλιστα σε επιθετικό τόνο πως «η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων», την ώρα που «δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης». 

Η δήλωσή του είχε μάλιστα φρασεολογία που θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος. Αναφέρθηκε στον «απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες», ενώ για την κρίση στην Ελλάδα υπενθύμισε το πώς επενέργησε η «αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν».

«Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη». 

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εξέδιδε ανακοίνωση σαφώς διαφορετική σε ύφος και ουσία. Η Πειραιώς σημείωνε πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις νέες διεθνείς αποκαλύψεις και καλούσε την κυβέρνηση «να πράξει αυτή τη φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της.

Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Ελληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης». 

Καταλόγισε δε ουσιαστικά στην κυβέρνηση πως μέχρι τώρα ακολουθούσε την τακτική των επικοινωνιακών εντυπώσεων και την κάλεσε «να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της». 

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ 

Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση «να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία», «να κάνει αυστηρούς ελέγχους και όσοι εμπλέκονται σε ζητήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

Το δε Ποτάμι ζήτησε από την κυβέρνηση «να ελέγξει ποιοι από εκείνους που περιλαμβάνονται στις λίστες έχουν ενεργήσει νόμιμα και ποιοι έχουν φοροδιαφύγει και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες». 

Το ΚΚΕ μίλησε για «απόδειξη της σήψης και της αδικίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και της τεράστιας υποκρισίας κυβερνήσεων και κομμάτων, που ενώ υποστηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, σπέρνουν αυταπάτες για δήθεν εξανθρωπισμό του».

Προσέθεσε δε πως η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων «δείχνει και τους οξύτατους ανταγωνισμούς καπιταλιστικών κέντρων, όπου ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πετάει την μπάλα στην εξέδρα
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κατεύθυνση των σοβαρών καταγγελιών και να καλύψει τις ασαφείς απαντήσεις της συζύγου του ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για παραπληροφόρηση και... παρακράτος. «Οποιος πήγε...
Πετάει την μπάλα στην εξέδρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξη με προβληματισμούς
Αν και δεν αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -σε επίπεδο υπουργών αλλά και βουλευτών- στην ψήφιση της τεχνικής συμφωνίας, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν ● Πυρ......
Στήριξη με προβληματισμούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου έστησε «παγίδα» στη Ν.Δ.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση ύστερα από την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Σκουρλέτη περί ψήφισης μέτρων και αντιμέτρων από διευρυμένη πλειοψηφία, οι οποίες λειτούργησαν ως...
Το Μαξίμου έστησε «παγίδα» στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
Το επιτελείο του Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε ονοματολογία νωρίτερα από τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, ωστόσο καταγράφονται ανάμεσα σε στελέχη του περιβάλλοντός του ήδη θετικές αποτιμήσεις για το...
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η...
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις πρόωρες εκλογές, προβάλλοντας προς τους δανειστές το επιχείρημα ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία πλειοψηφία θα πρέπει...
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας