Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...

Ο Γιάννης Μουζάλας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...

  • A-
  • A+

Στο γνωστό μοτίβο της υπεράσπισης της πολιτικής του στο προσφυγικό ως της μόνης ρεαλιστικής πολιτικής που μπορεί να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα κινήθηκε η προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω της προχτεσινής αντιπαράθεσης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνέντευξη Τύπου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Στις περίπου δύο ώρες της συνέντευξης ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία για παραίτησή του («υπάρχει μόνο ένα γεγονός, ότι σήμερα βρίσκομαι εδώ ως υπουργός»), να μπει στην ουσία της υποψηφιότητάς του για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα («είναι μια πρόταση εξαιρετικά τιμητική, έχει να κάνει με πράγματα με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή, θα το παλέψω και θα δούμε») και απέφυγε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με όσους επέκριναν την πολιτική του, μεταξύ των οποίων η τάση των «53» που εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε κομβικό σημείο της.

Επανέλαβε όμως αρκετές φορές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, φέρνοντας παράδειγμα την κατάσταση στα νησιά το καλοκαίρι του 2015 ή τον άτυπο καταυλισμό στο λιμάνι του Πειραιά το 2016.

Οι θάνατοι στη Μόρια

Ο υπουργός, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι σήμερα πολύ κακή και μάλιστα στην περίπτωση της Λέσβου «οι συνθήκες στέγασης απάδουν από αυτά που κανείς δικαιούται στοιχειωδώς», όπως σημείωσε.

Παρόμοιες διαπιστώσεις είχε κάνει άλλωστε για τα νησιά στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, όταν κάθε βροχή επιφύλασσε τεράστια ταλαιπωρία στους πρόσφυγες που έμεναν σε ακατάλληλες δομές, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα θα έβρισκαν τραγικό θάνατο πρόσφυγες στη Μόρια κατά τη διάρκεια σφοδρής κακοκαιρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, ή δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πόρισμα για τα αίτια εκείνων των θανάτων, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή είχε σημειώσει πως οι κακές συνθήκες διαβίωσης ευθύνονται εν μέρει για τους θανάτους, ακόμα και αν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ωστόσο ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές του η ιατροδικαστική έκθεση.

Η άρνηση τοπικών αρχών

Οπως και πέρσι, ο κ. Μουζάλας απέδωσε την κατάσταση στα νησιά εν μέρει στην άρνηση των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών να εφαρμόσουν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, που προέβλεπε τη δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε κάθε νησί ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητα των σημερινών, που σήμερα φιλοξενούν υπερδιπλάσιο αριθμό ανθρώπων, όπως και μικρής χωρητικότητας κέντρων κράτησης, ώστε να επισπευστούν οι απελάσεις όσων απορρίπτονται τα αιτήματα ασύλου, αλλά αποφεύγουν να παραλάβουν το σχετικό έγγραφο.

Επέμεινε όμως ότι το πρόβλημα στα ΚΥΤ επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τα μέσα Αυγούστου, όταν άρχισε να αυξάνεται η προσφυγική ροή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μέσος όρος των καθημερινών αυξήσεων μέχρι τον Ιούλιο στα νησιά κυμαινόταν μεταξύ 50 και 90 αφίξεων, αλλά από τα μέσα Αυγούστου αυξήθηκε σε 156, τον Σεπτέμβριο σε 214 και τον Οκτώβριο μειώθηκε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

Αύξηση σημειώνεται και στις αφίξεις από τον Εβρο, 170% σε σχέση με πέρσι, ενώ τον Σεπτέμβριο έφτασε το 282%. Συνολικά από τον Απρίλιο η Ελλάδα πέρασε πάλι πρώτη σε αριθμό αφίξεων, με 4.200 έναντι 3.200 της Ιταλίας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πάντως ότι η προσφυγική ροή παραμένει μειωμένη κατά 97% σε σχέση με το 2015, γεγονός το οποίο απέδωσε στην ευρωτουρκική συμφωνία, η οποία, όπως είπε, εξακολουθεί να εφαρμόζεται και να θέτει αυστηρό περιορισμό στις κατηγορίες όσων μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα: ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Το υπουργείο μετέφερε τον Οκτώβριο 2.796 πρόσφυγες από τα νησιά, χωρίς ωστόσο να λύνεται το πρόβλημα, καθώς πρέπει να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός κενών θέσεων στην ενδοχώρα και οι αριθμοί αναπληρώνονται με τις νέες αφίξεις.

Παρ’ όλη πάντως την επιμονή του στον ρεαλισμό, ο υπουργός δεν φάνηκε να παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ. Τόνισε ότι έστειλε πριν από δέκα ημέρες επιστολή στις δημοτικές αρχές των νησιών να δεχτούν τη δημιουργία νέων χώρων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναληθή τα επιχειρήματα που προβάλλουν: τα νησιά είχαν σημαντική τουριστική άνοδο το καλοκαίρι, ενώ η εγκληματικότητα που αποδίδεται σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι μικρότερη από 1%, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Ομως ακόμα και αν γινόταν σήμερα δεκτή η νέα έκκληση του υπουργού, κάτι που μοιάζει απίθανο, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να είναι εγκαίρως έτοιμα τα νέα ΚΥΤ ή τα εναλλακτικά μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο: επέκταση της χωρητικότητας των υπαρχόντων ΚΥΤ κατά μερικές εκατοντάδες, δημιουργία θέσεων προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, κάτι που έχει γίνει δεκτό στη Μυτιλήνη και τη Χίο αλλά εκκρεμεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή, σε έκτακτες ανάγκες, η χρησιμοποίηση πλωτών μέσων που σχεδιάζει να προμηθευτεί η κυβέρνηση από την Ολλανδία.

Οι απελάσεις

Κατά τα άλλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των απελάσεων μπορεί να στείλει μήνυμα αποτροπής στη χώρα προέλευσης, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μη διακινδυνεύσουν τα χρήματα και τη ζωή τους ερχόμενοι στην Ευρώπη, κάτι πάντως που δεν φαίνεται ρεαλιστικό σύμφωνα με τη διεθνή και πρόσφατη ελληνική εμπειρία.

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα σεβάστηκε απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δεν χαρακτήρισε με νόμο «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία, αλλά ακολούθησε την εξατομικευμένη διαδικασία ασύλου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις πολιτικές πιέσεις προς την Υπηρεσία Ασύλου, την αλλαγή της σύνθεσης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ή τις παρεμβάσεις συνεργατών του στη Δικαιοσύνη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απομάκρυνση διά της... αναβάθμισης
Η πρακτική της «απομάκρυνσης διά της αναβάθμισης» φαίνεται πως θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Γιάννη Μουζάλα. Η απόσταση που χωρίζει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει...
Απομάκρυνση διά της... αναβάθμισης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενστάσεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Βροχή ερωτήσεων με επίκεντρο την τήρηση του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, δέχτηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός...
Ενστάσεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων»
Προτεραιότητα της κυβέρνησης στο προσφυγικό αποτελεί η άμεση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που θα αναγκαστούν να μείνουν για...
«Προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές γενικευμένης κράτησής τους, που συγκρούονται μετωπικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων ανθρώπων.
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι επέβαλε τις αλλαγές στο σύστημα
Τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας του υπάρχοντος συστήματος φάνηκαν το καλοκαίρι του 2015, όταν κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση, ενώ στο επόμενο διάστημα εδραιώθηκε η πεποίθηση περί ριζικών αλλαγών στον μηχανισμό ● Η...
Τι επέβαλε τις αλλαγές στο σύστημα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναταράξεις εντός για το προσφυγικό
Η άτυπη σύνοδος στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το μεταναστευτικό δημιούργησε αναταράξεις χθες στα κόμματα, ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κλειστά κέντρα φιλοξενίας...
Αναταράξεις εντός για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας