Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γράφει και σβήνει... υπουργούς

Ποια πρόσωπα διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες θέσεις στο μικρό και ευέλικτο σχήμα, το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Γράφει και σβήνει... υπουργούς

  • A-
  • A+

Η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με τον αριθμό των υπουργείων να μην υπερβαίνει τα δέκα, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει, δημιουργεί έναν μάλλον ευχάριστο πονοκέφαλο, εάν δεν υπάρξουν οι γνωστές «καραμπόλες» και οι συγχωνεύσεις των υπουργείων ακολουθήσουν ένα συγγενές περί των αρμοδιοτήτων οργανόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαγική λέξη ακούει στο όνομα «υπερσυντονιστές» υπουργικών κύκλων και το οργανόγραμμα θα θυμίζει πυραμίδα, ενώ την αυτοτέλεια των τμημάτων της πιθανότατα θα την εγγυάται η ύπαρξη ικανού αριθμού υφυπουργών, καθώς και η αναβαθμισμένη λειτουργία των γενικών γραμματέων.

Τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την εποπτεία των οικονομικών υπουργείων, θα αναλάβει ο Γ. Δραγασάκης. Και εδώ αρχίζει το «γαϊτανάκι». Στο υπουργείο Οικονομικών οδεύει ο Γ. Βαρουφάκης μαζί με τους Ευκ. Τσακαλώτο και κατά πάσα πιθανότητα τον Γ. Μηλιό. Εκει θα ενταχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργό τον Γ. Σταθάκη, καθώς και οι αρμοδιότητες των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με ανοικτό το ποιοι θα τον πλαισιώνουν είτε ως αναπληρωτής υπουργός είτε ως υφυπουργοί. Σχήμα που παραπέμπει σε ένα μοντέλο «Κομισιόν με τους επιτρόπους και τους υπερ-επιτρόπους», και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι τα στελέχη που άνοιξαν τον ευρωπαϊκό δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τους συνομιλητές τους θα εξασφαλίζει τη συγκροτημένη και κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Βέβαια, ουδείς θέλει να επαναληφθεί το προηγούμενο της κυβέρνησης του Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν είχε τοποθετήσει υφυπουργό Εσόδων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί και το πρόσωπο το οποίο θα επικοινωνεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με δεδομένο ότι οι σχέσεις του Γ. Στουρνάρα είναι μάλλον διαταραγμένες με την κυβέρνηση, ενώ αναζητούνται πρόσωπα για τη στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε υπερυπουργείο μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα ενταχθούν και οι αρμοδιότητες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του πολίτη και Μακεδονίας Θράκης. Υπουργός φέρεται να αναλαμβάνει ο Π. Σκουρλέτης, αναζητούνται υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και η έκπληξη εξωκοινοβουλευτικού προσώπου.

Με σχεδόν βέβαιη την πρόταση για την προεδρεία της Βουλής στον Ν. Βούτση, ως έμπειρου περί τα του Κοινοβουλίου, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ο Θ. Δρίτσας, με υφυπουργό τον απόστρατο αντιστράτηγο Ν. Τόσκα. Και οι δύο γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του υπουργείου και χαίρουν εκτίμησης στο σώμα των ενστόλων.

Στο υπουργείο Παιδείας, συνενώνεται με το υπουργείο Πολιτισμού. Εδώ παίζουν τα ονόματα των πανεπιστημιακών Αρ. Μπαλτά και Θεανώς Φωτίου, χωρίς να αποκλείεται ο Τ. Κουράκης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της διαφάνειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «παίζει» το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ως δεύτερη τη τάξει για το ίδιο υπουργείο ακουγεται η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανόν να βρεθούν δύο «σύντροφοι από τα παλιά». Ο λόγος για τη Νάντια Βαλαβάνη και τον Ν. Κοτζιά, γνώστες και οι δύο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Στο υπουργείο Εργασίας, που μετανομάζεται σε Εργασίας και κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αριστερή διακυβέρνηση, τα ονόματα του Π. Λαφαζάνη και του Δ. Στρατούλη έχουν προβάδισμα, ενώ αναζητούνται δύο ή τρεις υφυπουργοί. Ο τομέας της Κοινωνικής Ασφάλισης πάντως επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας με πρώτο όνομα να ακούγεται για τη θέση, εκείνο της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Τελευταίο υπερυπουργείο αυτό της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και οι αρμοδιότητες του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας.

Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο δημοσιογράφος και νεοεκλεγείς βουλευτής Ν. Ξυδάκης μάλλον θεωρείται φαβορί, αποτελώντας δίδυμο με τον υπουργό Επικρατείας και στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού Ν. Παππά.

Τα δύο νέα ονόματα που από σήμερα προστίθενται στο πολιτικό προσκήνιο είναι εκείνα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά, και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημ. Τζανακόπουλου. Νομικός ο πρώτος, μάλλον προκάλεσε έκπληξη, αφού ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, μάλλον τεχνοκρατικής ροπής, ειδικευμένος στα χρηματοπιστωτικά. Ο πρώην γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού, ο 32χρονος νομικός με μεταπτυχιακά στην Αγγλία, χαμηλών τόνων και «εργασιομανής», χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η αγωνία των υπουργοποιήσιμων μάλλον θα τελειώσει μέχρι σήμερα το απόγευμα, το στοίχημα όμως είναι ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών, γιατί καλά τα δέκα υπουργεία, αλλά αν ο αριθμός είναι πληθωριστικός, τότε θα είναι «δώρον άδωρον».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο Μαξιμου σαν έτοιμη από καιρό
Με τον «καμβά» της νέας κυβέρνησης να έχει στηθεί από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του κάθισαν στο τραπέζι του Μαξίμου στις 9.30 το πρωί ώστε να κάνουν τις τελευταίες...
Στο Μαξιμου σαν έτοιμη από καιρό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο μοντέλο... ειδικού σκοπού
Ενα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας σηματοδοτεί το κυβερνητικό σχήμα της Αριστεράς. Με αυτό επιδιώκεται η ρήξη με το παρελθόν και τη σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια τήρηση ενός κυβερνητικού σχήματος, το...
Νέο μοντέλο... ειδικού σκοπού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιοι «κλείδωσαν» για τα δέκα υπουργεία της νέας κυβέρνησης
Όπως είχε δεσμευτεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει σήμερα ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με τον αριθμό των υπουργείων να μην υπερβαίνει τα δέκα. Ποιοι βουλευτές διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες...
Ποιοι «κλείδωσαν» για τα δέκα υπουργεία της νέας κυβέρνησης
Αλέξης Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ»
Ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτώβρη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στη σκιά του πρόσφατου μίνι...
«Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία για προοδευτικό πόλο με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυροποίηση του κόμματος και κοινωνική πολιτική
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Κοινός τόπος ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του...
ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυροποίηση του κόμματος και κοινωνική πολιτική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλειστική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την υπογραφή του μνημονίου και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την...
Αποκλειστική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας