Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απομάκρυνση διά της... αναβάθμισης
EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη

Απομάκρυνση διά της... αναβάθμισης

  • A-
  • A+

Η πρακτική της «απομάκρυνσης διά της αναβάθμισης» φαίνεται πως θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Γιάννη Μουζάλα. Η απόσταση που χωρίζει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αγεφύρωτη, ενώ το Μαξίμου κατέθεσε επισήμως την υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε χτες να σημειώσει ότι ο υπουργός «απολαύει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα παραίτησής του» και πως «δεν εφαρμόζει τη δική του πολιτική», αλλά «την κυβερνητική πολιτική, πάντοτε σε συνεννόηση και σε πολύ καλή συνεργασία με τον Ελληνα πρωθυπουργό».

Γνωστοποίησε πως αν ευδοκιμήσει η υποψηφιότητα Μουζάλα θα αποτελέσει «μια μεγάλη τιμή» για την Ελλάδα και τον λαό της και πως λόγω ασυμβιβάστου θα αποχωρήσει από το υπουργείο.

Αν πάλι δεν «προχωρήσει» η υποψηφιότητά του, τότε θα παραμείνει στη θέση του.

Η κάλυψη του Μαξίμου στον υπουργό ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου προκλήθηκαν ιδιαίτερες αναταράξεις, όχι μόνο από τους «53».

Κάθε άλλο, ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Γιάννη Μουζάλα εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Σκορίνης (συμμετέχει στην «Ενωτική Κίνηση»).

Πολλά στελέχη εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένα για το γεγονός πως έχουν αποχωρήσει πολλοί γενικοί γραμματείς από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχουν σοβαρά διοικητικά προβλήματα στο υπουργείο και καθυστερήσεις στις αποφάσεις για την παροχή ασύλου, η κατάσταση στα νησιά είναι ανησυχητική και κάθε άλλο παρά στηρίχθηκαν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να συνδράμουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις στο Ελληνικό. Αυτές τις επισημάνσεις συμπλήρωσαν βεβαίως χωρίς εντάσεις και στελέχη των «53», όπως ο Πάνος Λάμπρου.

Από την πλευρά του όμως ο Γιάννης Μουζάλας φέρεται να εξέφρασε παράπονα σχεδόν για τους πάντες στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο που διάβασε ενώπιον των στελεχών θέλησε να εμφανίσει εαυτόν ως τον αποκλειστικά και απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος, άφησε αιχμές περί υπονόμευσης του ιδίου από ομάδες στελεχών, οργανώσεις και βουλευτές σε νησιωτικές περιοχές, ενώ εξέφρασε και πικρία πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις του ή ότι δεν ρωτάται για διάφορα ζητήματα.

Ευρωτουρκική συμφωνία

Αρκετοί από τους παρισταμένους αντιλήφθηκαν με έκπληξη πως ο υπουργός είχε διαφορετική οπτική ακόμα και από τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά παραδέχτηκε ενώπιον των στελεχών πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ήταν πολιτικά και πρακτικά η καλύτερη δυνατή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί, ο Γιάννης Μουζάλας εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να την υποστηρίζει αναφανδόν και να θεωρεί ουσιαστικά πως αποτέλεσε επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

Το γεγονός πως πρακτικά δεν υπήρξε κάλυψη στον υπουργό από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απηχεί το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που σημειώνουν πως ο Γιάννης Μουζάλας ακολουθεί ένα σκεπτικό που προσεγγίζει την αντίληψη της αποτρεπτικής πολιτικής στο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και πως έχει επιλέξει να μη συνεργάζεται ούτε πολιτικά ούτε σε καθημερινή βάση με κανέναν από το κυβερνών κόμμα.

Απεναντίας, λένε, έχει προτιμήσει να στελεχώσει τις υπηρεσίες και το γραφείο του σχεδόν αποκλειστικά με ανθρώπους εκτός του κόμματος, κάτι που προκαλεί προβλήματα και πολιτική «αυτονόμηση» του υπουργείου.

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι «53»

«Η απόφαση της Π.Γ. ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με το κλίμα της συζήτησης που προηγήθηκε» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος της τάσης των «53», η οποία με ανακοίνωσή της έλαβε σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του κομματικού οργάνου, ενώ προκάλεσε και αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για το προσφυγικό.

Οι «53» ανέφεραν πως η τάση «και άλλα μέλη της Π.Γ. υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει, πως το Μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας- υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους».

Μιλώντας για «άλλα μέλη», η τάση ουσιαστικά «δείχνει» προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη που υποστήριξαν την άποψη αυτή στη συνεδρίαση, όπως πράττουν και δημοσίως.

Η τάση αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημείωνε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ.» και συμπλήρωναν πως «οι “53” θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση επί της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ δεν διεξήχθη τη Δευτέρα, εξ ου και οι «53» αντέδρασαν με αυτή την αναφορά.

Πέραν αυτών, φαίνεται ότι η αντίδραση των «53» δεν θα είναι η μόνη. Στελέχη της τάσης μιλούν για «διαδικαστικά και πολιτικά προβλήματα» που προέκυψαν κατά τη συγγραφή της ανακοίνωσης του οργάνου, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εντός του μηνός αναμένεται νέα ηχηρή παρουσία των «53», που διαμορφώνουν αναλυτικά τις θέσεις τους για την «επόμενη μετα-μνημονιακή μέρα».

Ηταν αναμενόμενο βέβαια να εκδοθεί ανακοίνωση από τη Ν.Δ. Εκμεταλλευόμενη τις επισημάνσεις των «53» για την πολιτική και τη διαχείριση επί του προσφυγικού, η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε: «Μακάρι το προσφυγικό να ήταν ένα ακόμη εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των “53” και του κ. Μουζάλα».

Η Πειραιώς συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς, όμως, την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στα νησιά μας φέρει στο σύνολό της η κυβέρνηση, που έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει τα σύνορα, να επισπεύσει τη χορήγηση ασύλου, να εφαρμόσει τη συμφωνία επιστροφής των παράνομων μεταναστών και -κυρίως- να αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ε.Ε.». Κάλεσε δε «προσωπικά τον κ. Τσίπρα να συναισθανθεί τις ευθύνες του πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας και ο νοών νοείτω».

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε άμεσα λέγοντας πως «η Ν.Δ. δεν μπορεί να εμπεδώσει το γεγονός ότι, από το 2015, στη χώρα μας υπάρχει μια κυβέρνηση που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τον νομικό πολιτισμό, ενεργεί με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού, σε σύμπνοια με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο κίνημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως «δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το κόμμα των επιχειρήσεων-σκούπα και του εγκλήματος του Φαρμακονησίου, το κόμμα των ακροδεξιών, μισαλλόδοξων πολιτικών και κηρυγμάτων, όπως του κ. Σαμαρά για “τους μετανάστες που έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία”, ή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ρωτούσε “πόσο επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός των υπουργείων εξαιτίας των επιχειρήσεων διάσωσης”».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...
Στο γνωστό μοτίβο της υπεράσπισης της πολιτικής του στο προσφυγικό κινήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία για...
Επί δύο ώρες δεν σήκωσε το γάντι...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτηνές υπεκφυγές και... σκευωρολογίες
Η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis είναι εκ των πραγμάτων προδιαγεγραμμένη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. πρόκειται να...
Φτηνές υπεκφυγές και... σκευωρολογίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
Επιταχύνονται από σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Βλέποντας το αντίπαλο στρατόπεδο να βρίσκεται σε δίνη από τον αντίκτυπο της υπόθεσης Novartis, στο Μαξίμου συσπειρώνονται και...
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
Σιγήν ιχθύος τηρούσαν χτες τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις «σημαντικές ανακοινώσεις» στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα υπουργοί κατά τη διάρκεια της...
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
Ενα τελεσίγραφο την πρώτη φορά προκαλεί εντύπωση και ανησυχία. Την τρίτη, θυμηδία και ερωτήματα. Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της Eldorado Gold περί της αναστολής των εργασιών της δεν είναι πρωτόγνωρες, ενώ...
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παραποιήθηκε η αναφορά μου για το πακέτο Γιούνκερ»
«Για ακόμη μία φορά παραποιήθηκε η αναφορά μου στο πακέτο Γιούνκερ ώστε να υπάρξει σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας», σχολίασε ο Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του πως έχουν υπάρξει...
«Παραποιήθηκε η αναφορά μου για το πακέτο Γιούνκερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας