• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 9.7°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.3°C
  3 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 0.8°C / 7.1°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  74%

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Παππά

REUTERS

Παραλαβή χωρίς... παράδοση

 • A-
 • A+

Υπό κανονικές συνθήκες τα φλας των φωτογράφων χθες θα κατέγραφαν τον νικητή και τον ηττημένο των εκλογών να δίνουν τα χέρια στο κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου, καταγράφοντας τη διάθεση της κάθε πλευράς για δημοκρατική συνεργασία.

Ωστόσο αυτή η «παράδοση» έσπασε, όταν τον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έφτασε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Παππά, υποδέχτηκαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αναλαμβάνει πλέον διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, και ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Κώστας Βασιλάκης.

Η αμηχανία στα πρόσωπα τόσο του Δημήτρη Τζανακόπουλου όσο και του Αλέξη Τσίπρα ήταν καλυμμένη αλλά αισθητή, ωστόσο θα μετατρεπόταν σύντομα σε έκπληξη καθώς το μέγαρο Μαξίμου ήταν κυριολεκτικά άδειο, όπως έλεγε και συνεργάτης του νέου πρωθυπουργού. Λίγο πριν από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε παραλάβει χωρίς ιδιαίτερες επισημότητες τα «κλειδιά» από τον προκάτοχό του, Κωνσταντίνο Μπούρα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκε ποτέ στο κτίριο, επιλέγοντας να μην ακολουθήσει το «έθιμο» που επιτάσσει η δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία. Οι πληροφορίες που έφτασαν στους δημοσιογράφους μιλούσαν για άδεια συρτάρια στα γραφεία, καθώς οι πρώην «ένοικοι» του Μαξίμου φέρεται να είπαν στους διαδόχους τους ότι όλα τα έγγραφα έχουν μεταβιβαστεί στα υπουργεία. Ακόμα και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα έλειπαν από τους χώρους στάθμευσης, ενώ τα περισσότερα φώτα στο κτίριο ήταν σβηστά δίνοντας την αίσθηση ενός εντελώς κενού οικοδομήματος.

Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους γιατί επελέγη αυτή η απουσία, έδειξαν αδιάφοροι. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν αρκετή η τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Κυριακής και άλλοι ότι δεν υπάρχει συνταγματική επιταγή για κάτι τέτοιο.

Ηταν προφανές ότι η πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί μπροστά στους φακούς, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν πέρασε ούτε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου για να έχει την καθιερωμένη «αποχαιρετιστήρια» συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παραβίαση του «εθιμικού δικαίου» που επιτάσσει, στο πλαίσιο της πολιτικής ευπρέπειας, στον απερχόμενο πρωθυπουργό να «ξεναγεί» τον διάδοχό του στο Μαξίμου, αλλά και να επισκεφθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, έγινε αμέσως γνωστή και αναμεταδόθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο μετά, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκίνησαν ευρύ γύρο τηλεφωνημάτων που έριχναν την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση στον... ΣΥΡΙΖΑ! «Οι συριζαίοι δεν ήθελαν να δουν μπροστά τους τον Σαμαρά» ισχυρίζονταν χαρακτηριστικά, ακολουθώντας πλέον άλλη «γραμμή» πλεύσης από όσα έλεγαν μισή ώρα αργότερα.

Πρωτόγνωρη κατάσταση

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απέρριπταν αυτές τις αιτιάσεις ως «απολύτως ψευδείς» λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν πολλάκις με την «απέναντι» πλευρά και όταν κατάφεραν τελικά να μιλήσουν, το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά έλεγε ότι η «παράδοση και παραλαβή» της πρωθυπουργίας θα γίνει... αργότερα! Χαρακτήριζαν δε την όλη κατάσταση «πρωτόγνωρη» και προσέθεταν ότι η όλη περίσταση αποδεικνύει τον πολιτικό πολιτισμό τους.

Ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε μια οξεία δήλωση στην οποία επισήμανε καταληκτικά ότι «οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους». Μερικά λεπτά μετά ήρθε η σειρά της Ν.Δ. να απαντήσει, πετώντας την «μπάλα» στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι οι όροι της παράδοσης-παραλαβής καθορίστηκαν επακριβώς, «όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παππάς», στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διευθυντές των γραφείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αν θέλαμε βεβαίως να μιλήσουμε για το ποιος αγνόησε επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Ελληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε απόντος του αρχιεπισκόπου και δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια εντυπώσεων
Με ένα αμφίρροπο παιχνίδι εντυπώσεων μοιάζει πλέον η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε τάση αναζητά τη «χρυσή τομή», που θα συμβιβάσει την πολιτική συνέπεια με την πολιτική αποτελεσματικότητα.
Παιχνίδια εντυπώσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινδυνολογία άνευ προηγουμένου
Έχοντας σλόγκαν «Με την Ελλάδα δεν παίζουμε» βγήκαν στον αέρα τα πρώτα σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Συνεντεύξεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκά μέσα ανοίγουν το πεδίο της εσωτερικής προεκλογικής αντιπαράθεσης και...
Κινδυνολογία άνευ προηγουμένου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μονομαχία» στο... Προεδρικό Μέγαρο
Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταφέρεται το ενδιαφέρον γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, αφού τον Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθούν αύριο διαδοχικά ο Αλέξης...
«Μονομαχία» στο... Προεδρικό Μέγαρο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυροποίηση του κόμματος και κοινωνική πολιτική
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Κοινός τόπος ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του...
ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυροποίηση του κόμματος και κοινωνική πολιτική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
Η κατάθεση του κειμένου συμβολής από 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντικατόπτρισε τον γενικότερο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εντός...
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκλειστική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την υπογραφή του μνημονίου και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την...
Αποκλειστική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας