Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ημέρωμα της... Κριστίν

Εδωσαν χέρια και υποσχέσεις Τσίπρας και Λαγκάρντ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ANDREA BONETTI

Το ημέρωμα της... Κριστίν

  • A-
  • A+

«Από εχθροί, σύμμαχοι». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας (προκλητικός) τίτλος, που να περιγράφει τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ύστερα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου ήταν σφοδρές μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο τα αριθμητικά δεδομένα και οι προβλέψεις φέρνουν αντικειμενικά πιο κοντά τις δύο πλευρές.

Η δεδηλωμένη πρόθεση για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς να εγείρονται νέες απαιτήσεις, οι ενδείξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να χαράξουν Αθήνα και Ουάσινγκτον κοινή γραμμή στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα.

«Συνεχάρην αυτόν και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος» δήλωσε αργότερα η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Στην «εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές πως η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι ακόμα ένας κοινός στόχος τους.

«Ολοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Τώρα είμαι ευτυχής, διότι πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός. 

Σ' αυτήν την επιδίωξη συμβάλλει άλλωστε και το γεγονός πως «έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα», όπως ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι άμεσοι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος» και κατέληξε πως «έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια, τα δημόσια οικονομικά είναι ξανά σε βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς». 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η οριστικοποίηση του μηχανισμού και των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup.

Φαίνεται, δε, πως το ΔΝΤ επιθυμεί να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στις αρχές του 2018, την εποχή που θα πραγματοποιεί τη δική του αξιολόγηση, νωρίτερα δηλαδή απ' ό,τι προτίθενται οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συσχέτισε τη συζήτηση αυτή με τη διασφάλιση καλύτερων όρων για την έξοδο στις αγορές. 

Περίοδος «καθαρού αέρα»

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα προσφέρει μια περίοδο “καθαρού αέρα”, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους το ΔΝΤ θα διαδραματίσει έναν καίριο και αποφασιστικό ρόλο και σκοπεύουμε να εργαστούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση». 

«Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες (προϋποθέσεις) για να στηριχτεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή της έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, που γνωστοποίησε πως «ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε γι' αυτόν τον στόχο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
Σήμα από την Ουάσινγκτον για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ελάφρυνση του ελληνικού...
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπραγματευόμαστε και μας ακούν
Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησε για το τέλος της λιτότητας και την εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από την... πειθαρχία καθώς και για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαπραγματευόμαστε και μας ακούν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή»
Συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί του Ιονίου. Ο Αλ. Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «αφετηρία μιας νέας εποχής»...
«Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει από την Ιθάκη το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα Μνημόνια με ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό...
Στην Ιθάκη ο πρωθυπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
Με τη σκέψη στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου -όπου θα συζητηθεί η διευθέτηση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο- ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Economist, με τον Αλέξη...
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας