Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δούναι «πυλώνα σταθερότητας» λαβείν F16 και επενδύσεις

Δούναι «πυλώνα σταθερότητας» λαβείν F16 και επενδύσεις

  • A-
  • A+

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών ουσιαστικά επιβεβαίωσαν αυτό που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς».

Οι ΗΠΑ επιζητούν, δηλαδή, να υπάρξει ένας «πυλώνας σταθερότητας» σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, όπως αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κρατώντας παράλληλα αμείωτη την επιρροή τους σε μια σειρά τομείς.

Εξ ου και ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε πολύ θετικές εκφράσεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας, προέτρεψε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την προοπτική ανανέωσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», πως η χώρα μας «καλείται να παίξει τον πολύ σημαντικό ρόλο της σταθερότητας», επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει μια «αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους», πως «πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι υπάρχουν «τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ», γνωστοποιώντας πως θα αποσταλεί μεγάλο κλιμάκιο Αμερικανών στην προσεχή ΔΕΘ. «Η Ελλάδα θα επανέλθει», είπε συμπερασματικά. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο γνωστό πλαίσιο του δούναι και λαβείν, ευχαρίστησε για τη «φιλοξενία στη Σούδα», υπενθύμισε ότι «λίγες χώρες του ΝΑΤΟ τηρούν τον κανόνα του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες» και την προοπτική ανανέωσης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 (θα φτάσει σε αξία τα 2,4 δισ. δολ., με το 1,4 δισ. να προέρχεται από αμερικανικά κεφάλαια και το 1 δισ. από ελληνικά) και είπε πως αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο κομβικό ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», στο οποίο -όπως είπε- συμβάλλει η Ελλάδα με την προοπτική κατασκευής των αγωγών και της πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Συμπέρανε δε καταληκτικά πως η Ελλάδα «θα είναι αξιόπιστος σύμμαχός μας για πολλά χρόνια». 

Αμοιβαίος σεβασμός

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο αμοιβαίος σεβασμός των δύο χωρών «τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Επισήμανε πως η Ελλάδα «εξέρχεται δυναμικά από την κρίση», πως αναδεικνύεται σε «σημαντικό πυλώνα ασφάλειας» και πως «καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσδοκία για προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. 

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και πως την ίδια ώρα συνομιλεί με τον Αραβικό κόσμο, γι' αυτό και είναι«χρήσιμη σύμμαχος των ΗΠΑ». Αναφερόμενος στην «παραβατική δραστηριότητα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, είπε πως «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και προϋποθέσεις».

Η δε Σούδα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, η οποία «μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». 

Αφού παρέθεσε ο πρωθυπουργός εκτενώς τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία φιλικού κλίματος για επενδύσεις, συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και επενδυτικός». 

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας των δύο υπουργών Οικονομίας, καθώς και να έρθει στην Ελλάδα εντός των επόμενων δυο μηνών μεγάλο κλιμάκιο αμερικάνων επιχειρηματιών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε, όπως και κατά την επίσκεψη Ομπάμα, για τη φερόμενη, παλαιότερη δήλωσή του περί «κακού» που θα μας έβρισκε αν εκλεγόταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Διαπίστωσα ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολική αλλά γίνεται για καλό», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για μια «γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος».

«Η αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και παράδοση. Αυτών των αξιών είναι συνεχιστής ο σημερινός πρόεδρος και προσβλέπω πως η συνεργασία μας θα είναι πολύ σημαντική». 

Ο δε Ντόναλντ Τραμπ χαριτολογώντας είπε: «Μακάρι να ήξερα [αυτή τη δήλωση] πριν από την ομιλία μου».

Συμπλήρωσε πως στο παρελθόν «υπήρχαν χώρες που ήταν νευρικές» και πως «ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν πως δεν είχαμε επιτρέψει εμείς οι ίδιοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους» και υπενθύμισε πως γίνονταν απολύσεις από αμερικανικές εταιρείες ή έφευγαν επενδύσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα επιδιώκει πολυετή επικερδή συμφωνία
Τα ανταλλάγματα δεν περιορίζονται σε οικονομικά οφέλη, έργα υποδομών ή προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά έχουν ευρύτερο πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο.
Η Αθήνα επιδιώκει πολυετή επικερδή συμφωνία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
Από τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» (περιλαμβάνεται στο «Σαββατιάτικο» φύλλο μας, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή) η ικανοποίηση του για το ταξίδι του στις ΗΠΑ είναι...
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «φορτωμένη» ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ
Γεμάτη θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενώ ξεχωρίζει η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Από τις επαφές του πρωθυπουργού δεν...
Με «φορτωμένη» ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
Την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση, ειδάλλως «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ, ρίχνοντας...
«Μια ανάσα από τη συμφωνία, αλλά...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε κάλπες ούτε μέτρα
«Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019» είναι η θέση του Αλ. Τσίπρα, ενώ τονίζει πως ούτε η κυβέρνησή...
Ούτε κάλπες ούτε μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20λεπτο... θαυμασμού για Ελλάδα
«Θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κράτησε 20 λεπτά, με...
20λεπτο... θαυμασμού για Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας