Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αλλά και πως αποτελεί «απαράβατο όρο» για τις επενδύσεις η τήρηση των νόμων για το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους

  • A-
  • A+

Πεπεισμένος πως θα υπάρξει η δυνατότητα για παροχή έκτακτου μερίσματος και φέτος σε αδύναμα στρώματα, αισιόδοξος πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΣΕΒ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την τρίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Φανερή ήταν η στόχευση του Αλέξη Τσίπρα να οικοδομήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης με διαφορετικό σχέδιο για την επίτευξη ανάπτυξης, καλώντας ουσιαστικά τις υπόλοιπες δυνάμεις να τοποθετηθούν επ' αυτού. 

Διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ισορροπία στην ασκούμενη πολιτική, ώστε να προστατεύονται οι πιο αδύναμοι, και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αποτελούν το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την έξοδο από το Μνημόνιο σε έναν χρόνο.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι «όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους», αλλά τον «προσεχή Νοέμβριο θα ξέρουμε την υπέρβαση στους στόχους» και «θα δοθεί μέρισμα» σε όσους έχουν πληγεί. Επισήμανε, δε, πως «δεν υπάρχει διαφωνία» από την πλευρά των δανειστών και πως η διανομή του μερίσματος «θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους μας». 

Πρόσθετες διορθώσεις

Αυτό προτίθεται να το πράξει, με προϋπόθεση την επίτευξη των στόχων, και μετά το πέρας του προγράμματος, καθώς μίλησε για πρόσθετες διορθώσεις «από το 2019 και μετά, περισσότερες από όσες έχουμε ήδη προχωρήσει με τα αντίμετρα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας.

Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει βάρος στην «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

«Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιούχους όλα αυτά τα χρόνια» είπε αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να επαναφέρει τις συντάξεις, κάτι που καταλόγισε στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αντέτεινε όμως πως «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά, για αυτούς τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης». 

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, γνωστοποίησε πως θα συγκαλέσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο για να επισπευστεί το σχετικό νομοθετικό έργο και είπε χαρακτηριστικά «θα τρέξουμε γρήγορα».

Οσον αφορά δε το ΔΝΤ, είπε πως «μπορούμε να ζήσουμε μαζί με το ΔΝΤ, στο βαθμό που τηρεί τα υπεσχημένα, μπορούμε όμως να ζήσουμε και χωρίς αυτό, ήμασταν οι μόνοι που το λέγαμε αυτό από παλιά».

Σημείωσε δε πως μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ένα «εύλογο διάστημα» για να αποφασίσει το Ταμείο τι θα πράξει με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να απαντήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» είπε ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι «έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας, που είναι η συντριπτική τους πλειοψηφία».

Σημείωσε μάλιστα πως αυτή τη φορά «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει πιο ξεκάθαρη θέση». 

Στήριξη της μεταποίησης

Τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά υπερασπίστηκε πρόσφατα ο ΣΕΒ, που είπε ότι η επιστροφή σε ρυθμίσεις που ίσχυαν προ κρίσης θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία.

«Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή, και όχι με τις υπηρεσίες, τις προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, την παραγωγή ενέργειας, δεν έχουν τέτοιες απόψεις».

Δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κινήσεις στήριξης του κλάδου της μεταποίησης, ενώ για όσους εκπροσώπους εργοδοτών υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν παράγει, επισήμανε ότι πρόκειται για «μεγάλο λάθος και μεγάλο ψέμα» και πως ο ίδιος βλέπει «μια Ελλάδα δημιουργική που μπορεί να κάνει θαύματα. Και αυτή την Ελλάδα εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε».

«Επισκέφθηκα επιχειρήσεις επιτυχημένες, που έχουν επενδύσει στις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα, την “άλλη Ελλάδα”, όχι την Ελλάδα της φούσκας, της απατεωνιάς και της λαμογιάς» είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αλλά και πως αποτελεί «απαράβατο όρο» για τις επενδύσεις η τήρηση των νόμων για το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.

«Ο ΕΝΦΙΑ στη μικρή περιουσία είναι άδικος» 

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

• Βλέπω ότι η Ν.Δ. δεν κατάλαβε ποτέ ότι ήταν στρατηγική μας επιλογή [να παραμείνουμε στην ευρωζώνη] και να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα και σε μια άποψη που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει «αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη». Σε αυτόν κάνει αντιπολίτευση. 

• Θα απαντήσουν ποτέ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αν σκοπεύουν να ξεπληρώσουν τα δάνεια που πήραν; Και πού πήγαν 200 εκατ. ευρώ που δανείστηκαν το καθένα; 

• Οι προσεγγίσεις μας διαφέρουν [με του Εμανουέλ Μακρόν]. Πρότεινα να θεσπιστεί θέση υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων στην ευρωζώνη. 

• Τον κάβο τον περάσαμε, έχει ακόμα κυματισμό και πιθανόν κάποιους υφάλους που δεν πρέπει να προσεγγίσουμε. 

• Εδώ στη Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στη λιτότητα, την οποία την πιστεύω με πάθος και σήμερα. 

• Δεν καταλαβαίνω για ποιο δημοψήφισμα μιλάτε (σ.σ. σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση). Μην αντιμετωπίζετε όμως με τόσο μεγάλη φοβία και με τόσο μεγάλη ανησυχία την προοπτική ο λαός μας να τοποθετείται σε μεγάλα ερωτήματα. 

• Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα [της δικαστικής περιπέτειας του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ]. Δεν της επιτρέπεται να κάνει τίποτα. 

• Εχουμε δικαιωθεί: Ο νόμος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να προκηρύξει τον διαγωνισμό. 

• Είναι άστοχο να πει κανείς ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται στην Ακροδεξιά. Θα τους τοποθετούσα στην πατριωτική Κεντροδεξιά. Ο Πάνος Καμμένος δεν νοσταλγούσε τη χούντα, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. 

• Ο Ερντογάν ίσως και να επιθυμούσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο τερματισμός θα ήταν τακτικό και στρατηγικό λάθος. 

• Ο ΕΝΦΙΑ στη μικρή περιουσία είναι άδικος. Στη μεγάλη περιουσία δεν είναι. 

• Υπάρχουν σκελετοί στα ντουλάπια του ΟΑΣΘ. Η ιδιωτικοποίησή του ήταν ένα χαρακτηριστικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, φίλων και ημετέρων. 

• Εχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στη Βενεζουέλα. 

• Την εποχή μου το σχολείο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων. Αυτό δεν άλλαξε τα επόμενα χρόνια. Θα περιορίσουμε το φαινόμενο της παραπαιδείας.

Aν η Κεντροαριστερά δεν απαντήσει με ποιους θα συγκλίνει, τότε «δεν θα έχει στρατηγική»

«Αυτό που με προβληματίζει είναι που τόσο πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί προτού ξεκαθαρίσει η ιδεολογική τοποθέτηση» του νέου φορέα είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν αρνήθηκε πως «χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες». Επισήμανε πως αν η Κεντροαριστερά δεν απαντήσει με ποιους θα συγκλίνει, την Αριστερά ή τη Δεξιά, τότε «δεν θα έχει στρατηγική».

Σημείωσε πως η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία συζητά σχετικά με τις πολιτικές σύγκλισης Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας και γνωστοποίησε πως «εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει αυτή η συζήτηση».

Εάν η ηγεσία της Κεντροαριστεράς δεν το επιθυμεί, τότε «θα το κάνουμε εμείς με κοινωνικές δυνάμεις και με τους πολίτες που τοποθετούνται σε αυτόν τον χώρο». 

Αναφορικά δε με το άρθρο του για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε πως «μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε πάρα πολλούς».

Επανέλαβε πως οι διαφορές του τότε ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού» και πως «εμείς πιστεύουμε στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λαϊκής κυριαρχίας και δίνουμε μάχη γι' αυτά».

«Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά και θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
Με μια εκτενέστατη αποτίμηση για το κυβερνητικό έργο και ένα μικρό πακέτο δεσμεύσεων συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέβαλε την ομιλία...
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφυρηλατεί ατζέντα ΔΕΘ στη συνάντηση με Μακρόν
Το πώς θα καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα στο δίπολο «Δίκαιη Ανάπτυξη-Καθημερινότητα του Πολίτη» αναζητά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να ρίχνουν το βάρος στην...
Σφυρηλατεί ατζέντα ΔΕΘ στη συνάντηση με Μακρόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδι... στο γήπεδο του χρέους
Στη λογική της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου υπέρ της αμοιβαίας τήρησης των κανόνων θα «πατήσει» ο πρωθυπουργός για να διεκδικήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη...
Παιχνίδι... στο γήπεδο του χρέους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019»
Αιχμηρός προς τους προκατόχους του αλλά ιδιαιτέρως αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, απ’ όπου εξήγγειλε τη δέσμευση 900 εκατ. ευρώ από τον...
«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας