Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»

  • A-
  • A+

Με μια εκτενέστατη αποτίμηση για το κυβερνητικό έργο και ένα μικρό πακέτο δεσμεύσεων συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέβαλε την ομιλία του με τον στόχο «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς», ενώ επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στις θέσεις ή τις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Βάλλοντας κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων είπε πως δεν υπήρχε κανένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο, πως «ούτε καν η κάθε κυβέρνηση, αλλά ο κάθε υπουργός ανεξέλεγκτος και κατά το δοκούν επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ των φίλων και ευνοούμενων του» και συμπέρανε πως «ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ενώ σημαντικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έμεναν υποστελεχωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις».

Σημείωσε δε πως σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες «χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς κεντρική παρακολούθηση». 

«Τώρα χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της λογοδοσίας, της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας. Την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης πως μέλημα της κυβέρνησής του είναι «η ανάπτυξη να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας, στους πολλούς». 

«Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά το τελευταίο διάστημα και έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο» συμπέρανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στα αριθμητικά δεδομένα που αφορούν την αυξανόμενο δείκτη της ανάπτυξης, την επίτευξη των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη συμφωνία για έναν οδικό χάρτη για το χρέος, την επιτυχημένη πρώτη έξοδο στις αγορές, τις αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας και την αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων τομέων. 

Αναφερόμενος δε στην επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, γνωστοποίησε πως Γάλλος επιχειρηματίας είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων, αλλά και πιστεύω όλης της Ευρώπης, να αλλάξετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόρισε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest». 

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «η αλλαγή του κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, ένα φυσικό φαινόμενο» και παρέθεσε το σύνολο των κυβερνητικών ενεργειών για τα επενδυτικά σχέδια, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τους μηχανισμούς εποπτείας της αγοράς.

Χειροκροτήθηκε μάλιστα όταν ανέφερε πως ο τουρισμός «κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%». 

Ο πρωθυπουργός θέλησε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης φορολογικών συντελεστών, χωρίς όμως να γίνει ακριβής: «Με τα μέτρα αυτά, και με την εξοικονόμηση δαπανών, επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και χώρο για την αναγκαία αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, που όλοι ξέρουμε πόσο βαραίνουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σήμερα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Μόνο η δίκαιη ανάπτυξη, που συμπαρασύρει τους πολλούς όχι αποκλειστικά στον μόχθο, αλλά και στα δικαιώματα, και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλοντας να προσδώσει σημασία στην αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε πως «όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι». 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, χρησιμοποίησε επανειλημμένα τη φράση «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», προκειμένου να περιγράψει παρεμβάσεις και νόμους στον τομέα της υγείας, της περίθαλψης, της παιδείας, των φορολογικών και των επιδομάτων, που δείχνουν ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι «οι πολλοί».

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας πως σε ένα χρόνο από τώρα «η χώρα, μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια, θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας». «Ετσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεσμεύσεις 

  •  Ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου νόμου για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 
  •  Νόμος για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων. 
  •  Αλλαγή τού -τελικά μη αποδοτικού- φόρου στο κρασί. 
  •  Παρέμβαση για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. 
  •  Παράταση της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. 
  •  Επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου έως 34 ετών από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Θα επιχορηγείται σημαντικό μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση. 
  •  Παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα στην τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα τρία βήματα για την ανάκαμψη
Για να μπει η κυβέρνηση σε τροχιά εκλογών με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους, έχοντας ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα σε όλα τα μέτωπα, θα προχωρήσει σε τρεις κινήσεις-κλειδιά: πρώτα η επισφράγιση της...
Τα τρία βήματα για την ανάκαμψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νυν υπέρ πάντων η αξιολόγηση
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέχρι τον Νοέμβριο για να μην υπάρξει «πάτημα» που θα καθυστερήσει τη διαδικασία. Θα «βρέχει» υπουργικές αποφάσεις...
Νυν υπέρ πάντων η αξιολόγηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους
Πεπεισμένος πως θα υπάρξει η δυνατότητα για παροχή έκτακτου μερίσματος και φέτος σε αδύναμα στρώματα, αισιόδοξος πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΣΕΒ εμφανίστηκε ο...
Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκινούν οι επαφές του πρωθυπουργού στην πόλη της Μακεδονίας, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει ομιλία στους...
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
Από την αναδιοργάνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας οφείλει να περάσει η ανάπτυξη που οραματίζεται η κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός...
Καλές οι επενδύσεις, καλύτερη... η στήριξη των μικρομεσαίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το... χαρμάνι της ανάπτυξης
Η χθεσινή επίσκεψη και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής ενόψει της ΔΕΘ: στροφή στην πραγματική οικονομία, τη λεγόμενη «υγιή...
Το... χαρμάνι της ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας