Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη ΔΕΘ με κεντρικό πυλώνα την εργασία

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ξεκαθαρίσει πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους και θα παρουσιάσει τις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο εν λόγω πεδίο.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (φωτ. αρχείου)

Στη ΔΕΘ με κεντρικό πυλώνα την εργασία

  • A-
  • A+

Την «τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός των μνημονίων» θέλει να πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και να δώσει την αίσθηση πως η ελληνική οικονομία «γυρνά σελίδα» και πως η πολιτική του θα είναι προσανατολισμένη στην κοινωνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν εκτενή απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης (στις 20 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το πρώτο μισό τής από το Σύνταγμα αναμενόμενης κυβερνητικής θητείας) και να εστιάσει στα ευοίωνα αποτελέσματα που διαφαίνονται για την οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες.

Θα επαναλάβει την εκτίμησή του πως η ανάπτυξη «σε πείσμα όλων των καταστροφολόγων εντός και εκτός Ελλάδας» θα αγγίξει το 2%, πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνονται και πως με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του ELA το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ορθοποδεί.

Θα αναφερθεί όμως και στον επενδυτικό «αέρα» της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα. Αναφορικά δε με τις διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης, θα αναδείξει τη σημασία των τοποθετήσεων του Γάλλου προέδρου και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2017.

Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, θα ξεκαθαρίσει επίσης πως η κυβέρνησή του έχει μεν στόχο να διευκολύνει την ίδρυση επιχειρήσεων μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας, θα επισημάνει όμως πως στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις πρέπει να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Θα επιχειρήσει μάλιστα να στρέψει το ενδιαφέρον των επίδοξων επενδυτών στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και τον περιορισμό της φυγής στο εξωτερικό του νεανικού, άψογα εκπαιδευμένου, επιστημονικού προσωπικού.

Το υπουργείο Οικονομίας και οι επικεφαλής του, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, έχουν ήδη παράσχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον την απαραίτητη τεκμηρίωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν, τα ευρωπαϊκά εργαλεία που αξιοποιήθηκαν, αλλά και για τις ενέργειες ενίσχυσης της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας (υπενθυμίζεται πως χτες υπεγράφη συμφωνία με τη γαλλική αντιπροσωπεία για παροχή τεχνογνωσίας στην υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Η δε Εφη Αχτσιόγλου, η Ράνια Αντωνοπούλου και η Θεανώ Φωτίου από το υπουργείο Εργασίας έχουν «κωδικοποιήσει» τις κυβερνητικές ενέργειες στο πεδίο της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής.

Θέσεις εργασίας

Κεντρικός πυλώνας της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, λοιπόν, θα είναι η εργασία. Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους και θα παρουσιάσει τις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο εν λόγω πεδίο.

Αναμένεται μάλιστα να υπογραμμίσει πως η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για τη μείωση της ανεργίας και θα παρουσιάσει εκτενώς τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας (με σημαντικότερη «τομή» το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή).

Θα επιχειρήσει μάλιστα να πείσει τους παριστάμενους πως επιτυχής μπορεί αν είναι μια επιχείρηση μόνο εάν απασχολεί ικανοποιημένους και καλοπληρωμένους εργαζόμενους. Θα αντιπαραθέσει αυτή τη θεώρηση με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως της διακυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία διαλύθηκε το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάντως να κρατήσει αποστάσεις από κάθε ιδέα «παροχολογίας», αναδεικνύοντας παράλληλα ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο στον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και όσους επλήγησαν από την κρίση.

Γι’ αυτό και θα υπενθυμίσει πως οποτεδήποτε υπήρξε ή θα υπάρξει η δυνατότητα στο μέλλον, η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε παροχές και διευκολύνσεις προς τους αδύναμους. Ενδέχεται μάλιστα να αφήσει ανοικτό «παράθυρο» στοχευμένης μείωσης της φορολογίας εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει τα μηνύματα προς το εσωτερικό για την ανάγκη οικοδόμησης ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα μέσα από προοδευτικές τομές. Θα αναφερθεί στις πολιτικές στον χώρο της Υγείας, με τη δημιουργία πρωτοβάθμιας βαθμίδας παροχής περίθαλψης, της Παιδείας, με την έγκαιρη στελέχωση και εξοπλισμό των σχολείων και τον διάλογο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Δημοσίου και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Αντιπαράθεση με Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιβάλει την πολιτική του, την υπάρχουσα και τη μελλοντική, με σύνθημα στη λογική «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον για τους πολλούς». Ετσι, θα δώσει το στίγμα και της αντιπαράθεσής του με τη Ν.Δ., έχοντας κατά νου την άποψη πως τις τελευταίες εβδομάδες η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται «βουβή» και «απομονωμένη» μπροστά στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του, οπότε δεν έχουμε κανέναν λόγο να αλλάξουμε τακτική» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
Το επιτελείο του Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε ονοματολογία νωρίτερα από τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, ωστόσο καταγράφονται ανάμεσα σε στελέχη του περιβάλλοντός του ήδη θετικές αποτιμήσεις για το...
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις πρόωρες εκλογές, προβάλλοντας προς τους δανειστές το επιχείρημα ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία πλειοψηφία θα πρέπει...
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Λίγος ο Τσίπρας, σε κάνει να νιώθεις ότι κλέβεις εκκλησία»
Σχόλιο του Γιάννη Ραγκούση μέσω Twitter από το παρελθόν χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.
«Λίγος ο Τσίπρας, σε κάνει να νιώθεις ότι κλέβεις εκκλησία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργισμένη απάντηση του Μαξίμου στην ανάρτηση Γεωργιάδη
Πρωτοφανή πολιτικό εκφυλισμό χαρακτηρίζει το πρωθυπουργικό Γραφείο την «προσωπική επιλογή» να είναι αντιπρόεδρος του κόμματος ένας «απόκληρος» του ΛΑΟΣ που αναπαράγει ψεύδη και χυδαιότητες, θέτοντας το ερώτημα...
Οργισμένη απάντηση του Μαξίμου στην ανάρτηση Γεωργιάδη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η τελευταία συνεννόηση
Εν μέσω της θυελλώδους φημολογίας για το μέλλον της κυβέρνησης, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας του να μην προβεί σε καμία κίνηση -όπως η αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση- μέχρι να...
Η τελευταία συνεννόηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το Μετρό Θεσσαλονίκης παύει να είναι λόγια»
Στον σταθμό του μετρό στο «Συντριβάνι» -τον πρώτο έτοιμο σταθμό στη Θεσσαλονίκης- βρέθηκε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα. «Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη παύει να είναι πια ανέκδοτο...
«Το Μετρό Θεσσαλονίκης παύει να είναι λόγια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας